Etusivu >> Ajankohtaista 1
Ajankohtaista
Tällä sivulla on kulttuuritoimijoille ajankohtaisia asioita.

Itsenäisyyspäivä ja itsenäisyydenjuhlaviikko
SUOMI100

Järjestöjä kutsutaan mukaan vapaaehtoistoimintaan

Suomen valtioneuvosto on kehottanut näin itsenäisyyden juhlavuonna järjestämään erilaisia tapahtumia koko itsenäisyyspäivän viikolle (30.11.–6.12.) ja tietysti itsenäisyyspäivälle.  Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on YHDESSÄ. Tehdään yhdessä, iloitaan ja arvostetaan itsenäistä maatamme.

Jos olet innostunut järjestämään tilaisuuden ko. viikolla tai esiintymään itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa 6.12.2017 klo 13 alkaen monitoimitalolla, niin ota yhteyttä kulttuurisihteerin tai kansalaisopiston rehtoriin. Tilaisuus on tarjolla on kaikille esiintyjille. Pyrimme syyskuussa kokoamaan kansalaisjuhlan ohjelman ja kaikki esiintyjät kutsutaan neuvottelemaan ohjelmarungosta, jotta palaset saadaan kohdilleen (sisältö tiedossa).
– Viikolle tulevia tapahtumia voi ilmoittaa jo nyt. Muutama tilaisuus on jo sovittuna.
– Pyritään välttämään päällekkäisyyksiä – ilmoittakaa ajoissa mitä olette tekemässä.
– Tapahtumia voi olla eri puolella kuntaa sisällä tai ulkona.
– Jos haluat tehdä tapahtumasi yhdessä toisen kanssa, niin ilmoita siitäkin. Etsitään kumppani.

 

Kansalaisjuhla 6.12.2017 klo 13 Monitoimitalolla

– tilaisuus pyritään järjestämään kaikkia kuntalaisia houkuttelevana juhlana olet sitten nuori tai vanha
- kaikkia järjestöjä pyydetään lähettämään juhlaan edustajansa tai tulemaan koko järjestön voimalla paikalle
- puheita pidetään vähän, mutta juhlapuhe pidetään ja juhlaan pyydetään myös nuorelta puheenvuoro
- juhlan alussa nostetaan malja itsenäiselle Suomelle
- mukaan mahtuu laulua, runoa, tanssia, teatteria tai kuvia
- apua tarvitaan myös järjestelyihin: tuolien laittoa, salin koristelua, esitystekniikan hoitoon, juoman tarjoajille jne.
- tarkoitus on järjestää kaikki tapahtumat yhden otsikon alle

 

 


Some -kysely Saarijärven peruskoulun 5.- 9. luokkalaisille, ja toisen asteen opiskelijoille

Saarijärven kaupungin kulttuuritoimen harjoittelija Sofia Ahonen järjesti yhteisen some – kyselyn Saarijärven peruskoulun 5.-9. luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää mm. näitä asioita:

  • Miten paljon nuoret käyttävät sosiaalista mediaa
  • Mitä sosiaalisen median palveluita he käyttävät 
  • Miksi he käyttävät sosiaalista mediaa 
  • Miten tuttu Saarijärven kaupunki on heille sosiaalisessa mediassa

 

Kyselyn vastauksien avulla kulttuuritoimi halusi selvittää, olisiko sosiaalisen median lisääminen askel oikeaan suuntaan aktivoida nuoria käymään kaupungin järjestämissä ja tukemissa tapahtumissa enemmän.

Kyselyn perusteella luotiin raportti ja raportin tiivistelmä on luettavissa tässä.

 


Kulttuuriluotsi

•Kaipaatko kaveria kulttuuritilaisuuksiin tai tutustumaan kulttuurikohteisiin?
•Kirjasto ja kulttuuritoimi aloittavat kulttuuriluotsitoiminnan kokeiluna. Kulttuuriluotsit ja kaveria kaipaavat voivat olla yhteydessä kulttuuritoimeen tai kirjastoon.
•Kirjasto ja kulttuuritoimi auttavat luotsit ja luotsattavat kohtaamaan toisensa.  Kulttuuri edistää hyvinvointia. Toiminta liittyy myös Ikäinstituutin  "Voimaa vanhuuteen" -hankkeeseen.
•Luotsi ei saa palkkaa – perustuu vapaaehtoisuuteen.
•Luotsi ja asiakas maksavat itse pääsylipun tai kuljetuksen. Useat kohteet ovat ilmaisia tai niissä on ilmaispäiviä ja muutoin pääsymaksuttomia tilaisuuksia.
•Kohteena voi olla käynti teatterissa, konsertissa, kirjastossa käynti, nähtävyys, kylien kohteet jne. Käynnit virkistävät ja tuovat iloa sekä edistävät hyvinvointia.  Tapahtumatiedot ovat kaupungin kotisivuilla www.saarijarvi.fi/tapahtumakalenteri.

Luotsin voi varata ja tilata kirjastosta p. 044 4598 257 tai kulttuuritoimistosta p. 044 4598 291 tai 044 4598 298.

Luotsi
•Luotsi voi luotsata pienen ryhmän tai yksittäisen henkilön tai vaikkapa palvelutalon asukkaan henkilökohtaisen avustajan kera. Tarvittaessa luotsi voi tulla hakemaan kotoa. Asia sovitaan etukäteen.
•Jotta vierailu onnistuu niin sitä kannattaa valmistella ennakkoon (pääsyliput, kulkeminen, liikkumisesteet yms.)
•Ikääntyneiden luotsattavien puolesta valmistelun hoitaa esimerkiksi omahoitaja tai omainen yhdessä koordinaattorin kanssa. Henkilökohtaista avustajaa tarvitsevalla on mukana henkilökohtainen avustaja.

•Kulttuurikohteissa on nimet ja QR-koodit, joista saa paljon tietoa.Koodin voi ladata älypuhelimiin. Apua saat kirjastosta.
•Saarijärven matkailuoppaassa on karttoja, kuvia ja tekstejä. Kohdekarttoja voi ladata myös netistä. Kohteissa voi olla myös opastetauluja.
•Luotsi voi lainata kirjastosta tabletin, jossa on kulttuurikohteiden ohjelma ladattuna alueittain.
 

 


Elävä kulttuuriperintö

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinön suojelimisesta. Lisätietoja Museovirastons sivuilla. www.aineetonkulttuuriperinto.fi, wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi


Taiteen edistämiskeskuksen tiedote muutoksista koskien apurahojen ja avustusten sisältöjä ja hakuaikoja tästä linkistä.
Taiteen edistämiskeskuksen alueelliset apurahat ovat haussa 15.2.-15.3.2017. Haku tapahtuu kokonaisuudessaan sähköisesti, myös yhteisöjen osalta.

Suomen Kulttuurirahaston keskusrahaston hakuaika on lokakuussa ja apurahoja haetaan Apurahanhakijan verkkopalvelussa. www.skr.fi

Keski-Suomen rahaston apurahojen seuraava hakuaika on 10.1.-10.2.2017. Hakemus tehdään verkkopalvelussa www.skr.fi/apurahanhakija. Apurahoista päätettäessä etusijalla ovat keskisuomalaiset hakijat ja maakunnassa tapahtuva työskentely. Apurahat jaetaan Keski-Suomen rahaston vuosijuhlassa.


Keski-Suomen liitto
 

Suomi 100 –juhlavuoden aluetuet haettavissa Keski-Suomessa

Keskisuomalaiset ohjelmahankkeet voivat nyt hakea osarahoitusta Keski-Suomen liitolta Suomi 100 –juhlavuoden tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Valtioneuvoston kanslia on myöntänyt tähän tarkoitukseen valtionavustusta kaikille maakuntaliitoille. Keski-Suomen liitto saa Suomi 100 –hankkeille yhteensä 90 000 euroa valtionavustusta kahdelle vuodelle (2016-2017). 

 Ensin hyväksyntä VNK:lta, sitten rahoituksen haku Keski-Suomen liitolta.
Suomi 100 -aluetuen hakuohjeet
Suomi 100 -aluetuen hakemuslomake

Aluetukea voivat hakea vain sellaiset ohjelmahankkeet, jotka valtioneuvoston kanslian Suomi 100 –sihteeristö on hyväksynyt juhlavuoden viralliseen ohjelmaan. Ohjelmaan haetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa http://suomifinland100.fi/tehdaan-yhdessa/hae-mukaan/.

Kun valtioneuvoston kanslia on ilmoittanut hyväksyneensä ohjelmaidean viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan, hankkeet voivat hakea aluetukea Keski-Suomen liitosta. Hankkeella tulee olla myös omaa rahoitusta, josta osa voi olla talkootyötä. Avustusta ei voi käyttää kalusto -ja infrastruktuurihankintoihin.   

Kuka voi hakea ja mihin?

Hakija voi olla kuka tahansa, jolla syntyy loistava idea juhlistaa Suomen satavuotisuutta. Hakija voi olla kunta, kaupunki tai seurakunta, yhdistys, seura tai järjestö, työryhmä tai yksityishenkilö.

Rahoitusta voi hakea erityisesti Suomen juhlavuoteen liittyvälle tai sitä juhlistavalle hankkeelle. Kyseessä voi olla tapahtuma tai tilaisuus, näyttely, teos, kehitysprojekti, erityinen juhlavuoden päätös tai kampanja.

Juhlavuoden tapahtumien teema on ’Yhdessä’, ja hankeidean tulee toteuttaa jotain kolmesta painopistealueesta: Suomen 100 vuotta, Suomi 2017 tai Suomen tulevaisuus.

Haku on nyt auki ja hakemuksia otetaan vastaan jatkuvasti. Keski-Suomen liitto tekee rahoituspäätökset noin kolmen kuukauden välein: ensimmäiset tehdään toukokuussa, seuraavat elokuussa ja marraskuussa ja vuonna 2017 helmikuussa ja toukokuussa. 

Hakulomake ohjeineen on osoitteessa http://www.keskisuomi.fi/suomi100. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa valtioneuvoston kanslian hyväksymisilmoitus. Samassa osoitteessa kerrotaan myös avustuksen saannin kriteerit ja edellytykset.

Lisätiedot: aluekoordinaattori Raija Partanen, 040 5950139, raija.partanen (at) keskisuomi.fi
Raija Partanen
projektipäällikkö, luova talous  ja kulttuuri / project manager, culture and creative economy
Suomi100-aluekoordinaattori/Keski-Suomi
Keski-Suomen liitto / Regional Council of Central Finland
Cygnaeuksenkatu 1
FIN-40100 Jyväskylä
raija.partanen@keskisuomi.fi
puh. /tel +358 40 5950139
skype: raijalp
www.keskisuomi.fi
www.facebook.com/keskisuomenliitto
www.twitter.com/keskisuomenliit
www.keskisuomi.fi/suomi100
www.facebook.com/suomi100keskisuomi/
www.facebook.com/LuovaKeskiSuomi

 


Esiintymien Saarijärven torilla.

Tori sijaitsee osoitteessa Torikatu 1, 43100 Saarijärvi.
Toripaikkavarauksia hoitaa Saarijärven Työttömien nettikahvila eli Saarijärven Työttömät ry p. 040-5478 894. Varaa toripaikka esiintymistä varten Saarijärven Työttömiltä.
Tapahtumatiedot voit ilmoittaa Saarijärven kaupungin nettisivuille.
Muista, että isoista tapahtumista tulee tehdä ilmoitus poliisille  https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_yleisotilaisuudesta. Sivuilla on lisätietoja.


Lähetä tiedot uusista tapahtumista Menoinfoon, KSML.fi:hin, painettuun Keskisuomalaiseen sekä Sisä-Suomen Lehteen tällä lomakkeella. Tapahtumatietoja otetaan vastaan vain lomakkeen kautta. Tapahtumakalenteri on tarkoitettu suurelle yleisölle suunnatuille tapahtumille. Keskisuomalaisen toimitus valitsee julkaistavat menovinkit. Jos kalenterissa jo olevan tapahtuman tiedoissa on virhe, lähetä korjaus sähköpostilla osoitteeseen menoinfo@keskisuomalainen.fi. Jotta korjaus ehtii painettuun lehteen, se tulee lähettää viimeistään julkaisupäivää edeltävänä päivänä kello 12 ja viikonlopun menotietojen osalta viimeistään torstaina kello 12. http://ilmoitatapahtuma.menoinfo.fi/form/ksml


Verkkoasiointia varten yhteisö tarvitsee Katso-tunnisteen, joka kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen hakuaikaa. Maksuttoman Katso-tunnisteen saa Väestörekisterikeskuksesta osoitteesta https://yritys.tunnistus.fi . Tunnisteen hankkiminen edellyttää voimassa olevaa Y-tunnusta. Ohjeet sen hakemiseen löytyvät YTJ-palvelun verkkosivuilta http://www.ytj.fi.


Ennakkotiedote museoviraston harkinnanvaraisten avusten muuttumisesta

Tämä uudistus koskee myös paikallismuseoita ja niille myönnettyjä avustuksia. Museoiden harkinnanvaraiset avustukset haetaan syksyllä 2017 sähköisesti. Alla ennakko-ohjeet. Lukekaa tarkasti ja ryhtykää ennakkotoimenpiteisiin ennen syksyä.

Museoviraston jakamien valtionavustusten kokonaisuus uudistuu – varautukaa sähköiseen hakuun

 

Museovirasto uudistaa kulttuuriperintökohteiden kunnossapitoon ja kulttuuriperintöön liittyvään toimintaan osoitettujen valtionavustusten kokonaisuutta. Tavoitteena on suunnata avustuksia entistä strategisemmin ja vaikuttavammin. Avustusten haku muuttuu sähköiseksi ja syksyllä 2017 avautuvat avustushaut vuoden 2018 avustuksista toteutetaan jo sähköisinä. Avustuksia hakevia yhteisöjä kehotetaan hankkimaan ajoissa sähköisessä haussa tarvittavat KATSO-tunnukset.

 

Museovirasto tukee valtionavustuksilla arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden kunnossapitoa sekä erilaisten yhteisöjen kulttuuriperintöön liittyviä hankkeita ja toimintaa. Avustuksia jaetaan muun muassa arvokkaiden rakennusten kunnossapitoon, museoiden innovatiivisiin hankkeisiin ja kansainvälisten kulttuuriperintösopimusten toimeenpanon tukeen. Museovirasto on viimeisen kymmenen vuoden aikana myöntänyt avustuksia kulttuuriperinnön vaalimiseen yksityisille ja yhteisöille yli 37 miljoonaa euroa. Avustuksilla on ollut ratkaisevan tärkeä rooli kansallisen kulttuuriperinnön säilymisessä, sen saatavuudessa ja kansalaisille tarjolla olevien kulttuuriperintöpalveluiden monipuolisuudessa.

 

Osana opetus- ja kulttuuriministeriön avustusten uudistushanketta Museovirasto uudistaa sille osoitettujen valtionavustusmäärärahojen kokonaisuutta. Uudistuksella tavoitellaan yhä laajempaa kattavuutta sekä avustuksien suuntaamista vielä selkeämmin kulttuuripoliittisten tavoitteiden mukaisesti. Avustettavat kohteet säilyvät pääsääntöisesti samanlaisina kuin ennen. Kokonaisuuden yhteydessä pyritään lisäämään mahdollisuuksia yhteisöjen omaehtoiseen, kulttuuriperintöön liittyvään toimintaan, sekä huomioimaan mahdollisimman laajasti erilaiset arvokkaat kulttuuriperintökohteet. Uudistetut avustusmuodot julkaistaan syyskuun alussa Museoviraston verkkosivuilla. Ensimmäiset avustushaut avautuvat syyskuun aikana.

 

Uudistuksen yhteydessä siirrytään sähköiseen avustushakuun. Sekä yksityishenkilöt että yhteisöt hakevat avustuksia uuden sähköisen asiointiliittymän kautta. Asiointipalvelu helpottaa hakemuksen laatimista ja hallinnointia kaiken tiedon liikkuessa sähköisesti. Avustushakemuksen tekemistä varten hakijat tunnistautuvat palvelussa. Yksityishenkilöt käyttävät tunnistautumiseen pankkitunnuksia. Yhteisöt, kuten kunnat, yhdistykset ja säätiöt, tunnistautuvat Katso-tunnuksilla.

 

Katso-organisaatiotunnistus on Väestörekisterikeskuksen maksuton palvelu organisaatioiden tunnistamiseen sähköisessä asioinnissa. Kun Katso-tunniste on kunnossa, on avustushakemuksen teko helppoa sähköisessä liittymässä.

Koska tunnuksen hakeminen vie aikaa, kehotetaan avustuksista kiinnostuneita yhteisöjä varmistamaan mahdollisimman pian, että heillä on voimassa oleva Katso-tunnus, tai hankkimaan sellainen. Katso-tunnistetta varten yhteisöllä tulee olla Y-tunnus. Koska Katso-tunnisteen saaminen voi kestää, on sen hankkiminen syytä aloittaa välittömästi.

 

Lisätietoja ja ohjeet Katso-tunnisteesta: https://yritys.tunnistus.fi/

Lisätietoja avustusten kokonaisuudistuksesta: kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, pirjo.hamari@museovirasto.fi, p. 0295 33 6005

www.museovirasto.fi