Etusivu >> Kesakauden Tapahtumia Ja Tutustumiskohteita
Tutustumiskohteita Saarijärvellä
Saarijärvellä on monia mielenkiintoisia tutustumisen arvoisia kohteita. Osa kohteista on auki vain kesällä tai tilauksesta.

Saarijärven museon päärakennus on avoinna koko vuoden. Herajärventie 2.

 

 
 

Saarijärven museon kesäkohteita kohteita ovat Kivikauden kylä Tarvaalassa sekä Säätyläiskotimuseo & J. L. Runeberg -näyttely Kolkanlahdessa. Museon päärakennus on tutustumisen arvoinen näyttelykohde. Pihassa on veistospuisto ja perinnekasvimaa. Kulloinkin esillä olevan näyttelyn tiedot löydät museon näyttelyohjelma-sivulta. Museon sivuilta näet myös kaikkien kohteiden avoinnaoloajat ja pääsymaksut.

 

sali.jpg

Säätyläiskotimuseon sisäkuva.

 

Tapperien taideveljesten kotitalo Juhola on avoinna kesäisin la–su klo 12–16.  Pihassa olevassa Galleria Jarskassa on kesänäyttely. Päärakennuksen alkuperäisasuiset taiteilijaveljesten huoneet ja maastoreitti tilan ympäristössä vievät vierailijan Tapperin perheeseen liittyville tapahtumapaikoille. Reittiin voi tutustua mobiililaitteella kirjailija Harri Tapperin kertomana Saarijärven museon tekemän mobiilioppaan avulla. Juholassa on myytävänä (Tapperien Taideseuran tuotteina) postikortteja Marko Tapion ja Harri Tapperin kirjoista poimituista teksteistä sekä Miisa Jääskeläisen toimittamaa kirjaa "Loogista ihmettelyä". Tuotteita saa myös kulttuuritoimistosta Saarijärven kaupungintalolta.

Saarijärven Taitokeskus sijaitsee osoitteessa Paavontie 4. Kohteessa on myös käsityötarvikkeiden ja käsitöiden myymälä Taito Shop. Rakennuksen yläkerrassa on Vinttigalleria, jossa on näyttelyjä.

Pylkönmäellä sijaitseva Jakolan tilalla Jakolan automuseo (Karajoentie 294, 43480 Pääjärvi). Yksi Suomen suurimmista yksityisistä automuseoista löytyy Jakolan tilan pihapiiristä. Yhden miehen, Raimo Oikarin eläkepäivien ratoksi kokoama ja rakentama automuseo pitää seinien sisällä yli kuusikymmentä valmista museorekisterikuntoista menopeliä. Suurin osa kokoelman autoista on itäautoja.

Kalmarissa on Makasiinimuseo (Lännentie 270), joka on avoinna sopimuksen mukaan.  Esittelyvaraukset Hiironen p. 0400 644 050. Esinekokoelmassa on pääasiassa maatalouteen, metsästykseen, kalastukseen ja käsityöammatteihin liittyviä esineitä.

Saarijärvellä on lisäksi nähtävillä julkisia taideteoksia niin keskustassa kuin kylillä. Teosten luona on QR-koodeja, joista saa tietoja ao. veistoksista. Mahlun "Maapallopatsaan" luona ja Vallihautojen luona on myös opastetaulut. Taideteoksista on tietoja myös Saarijärven museon kotisivuilla ja Saarijärven matkailuoppaassa.

Saarijärven kirkko, Paavontie 8. Tapulikahvio avoinna kesällä sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen klo 13 asti. Kesäisin kirkko toimii tiekirkkona.  Kirkkopihassa on monia muistomerkkejä ja patsaita, joista tunnetuin on lienee Paavon patsas.

Pylkönmäen kirkon osoite on Keskustie 40. Kirkosta haluttiin säästäväisyyssyistä äärimmäisen yksinkertainen ja kirkko onkin rakennettu pitkälti talkootyönä ja lahjoituksin. Kirkossa on Matias Annalan vuonna 1941 maalaama alttaritaulu ja paikallisen talollisen Taavetti Pajusen veistämä kirkon saarnastuoli.

Akateemikko Kain Tapperin valmistama Tarmo Mannin muistokivi Lannevedellä, Napulanpolun varressa.

Kaupungintalon näyttelytila, jossa vaihtuvia taidenäyttelyjä. Näyttelytila on avoinna viraston aukioloaikoina maanantaista torstaihin klo 9-15.30 ja perjantaisin klo 9-15. Kaupungintalo on tavallisesti suljettu heinäkuussa ja vuodenvaihteessa kaksi viikkoa. Näyttelytilassa on pysyvänä esittelynä Saarijärven vuoden 1944 pienoismalli. Tilaan on vapaa pääsy.

Saarijärven kylillä on taideteoksia mm. kylätalojen pihassa.  Tutustumisen arvoisia luontokohteita on Karsikko, Pyhähäkin kansallispuisto, Kulhanvuoren erämaa-alue ja Haikankärki Summassaaressa.