Etusivu >> Kirjallisuus 0
Kirjallisuus
Saarijärvellä on aktiiviisia kirjoittajia. Tunnetuimpia kirjialijoitamme ovat jo edesmeenneet Marko Tapio ja Harri Tapper. Saarijärviset kirjoittajat ovat aktiivisia ja julkaiset teoksiaan usein.

Saarijärven kirjasto palvelee keskustassa. Kirjastossa on kotiseutukokoelma. Kyläkunnilla kiertää kirjastoauto. Kirjoja ja musiikkituotteita on myynnissä myös Saarijärven Museossa ja Soitin -liikkeessä.

Saarijärven kirjallisuus koostuu oman kunnan aktiivisista kirjoittajista ja Saarijärveen liittyvistä kirjoista ja tutkimuksista. Saarijärveläisiä taiteiteilijoita on myös kirjallisuuden ja kuvataiteen ja teatteri-alan kirjoissa ja matrikkeleissa. Saarijärven ensimmäisiin kirjoittajiin kuuluu Juhan Ludwig Runeberg, joka sai vaikutteita runokoelmiinsa asuessaan täällä kotiopettaja 1923-25. Irene Mendelin muistokyltti näkyy edelleen Mendelin mäellä. Hän oli ensimmäinen naiskirjailija, joka julkaisi Suomen kielellä runokoelman.
 

Tapperien perheen veljekset olivat molemmat kirjailijoita. Marko Tapio oli jo nuorena tunnustettu kirjailija. Hänen veljensä Harri Tapperin siirtyi päätoimiseksi kirjailijaksi jätyään elääkkeelle. Myös hän sai ansaittua tunnustusta työstään kirjalijana.

 

marko_tapio_kirjojen_selyksia.2jpg.jpg

 

Maija Pentikäinen-Hänninen julkaisi runokoelmia.  Myös kansalaisopiston kirjoittapiiri on julkaissut runokoelmia. Yksittäiset kirjoittajat ovat julkaisseet monia kirjoja. Nykyinen julkaisuteknikka on edesauttanut asiassa.

Kyläkunnat ovat julkaisseet kyläkirjoja ja kyläkunnista on tehty maisema- rakennusselvityksiä. Kyliin liittyy myös sukujen, perheiden ja seurojen kirjoittamia kirjoja.

Kotikunnan historia on historian kirjoissa, "Saarijärviset sodissa" -kirjassa ja seurakunnan historian kirjoissa. Jokunen romaani kertoo myös elämästä Saarijärvellä henkilöhistorian kautta.  Saarijärven Yhteiskoulusta on julkaistu  matrikkeli. Saarijärven Työväennäyttämön historiikin on kirjoittanaut Jorma Viitanen.  Vuoden 2013 lopussa julkaistiin Minna Torpan kirjoittama kirja "Saarijärvi Soi". Kulttuurilautakunta on julkaissut Mauno Oksasen - Kurttu Manun - sävellyksiä.  Saarijärven museo julkaisee näyttelyjulkaisuja taiteilijoista ja kulttuurikohteista.

Saarijärven museoon koottiin näyttely 2009, johon kerättiin paikallista kirjallisuutta.

 

kirjoja4.jpg

 

kirjat_ja_julkaisut1.jpg