Etusivu >> Kivikauden Kyla
Kivikauden kylä
Nuotiot palavat, kalat kuivuvat telineissään ja ruuhet odottavat käyttäjäänsä. Kivikauden kylä on Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde, jossa on esimerkiksi pienten mittakaavaan rakennettu Lasten kivikauden kylä sekä Ansa-, Muinais- ja Luontopolut. Koe kivikausi aidon kaltaisen ympäristön, rakennusten ja pienesineiden avulla!

Koko perheen Tulet!-ilmaistapahtuma Kivikauden kylässä la 21.9.2019 klo 15–21

 

Tulet!-tapahtuma järjestetään järjestyksessään toisen kerran Kivikauden kylässä. Kuvissa tunnelmia syksyltä 2018. Kuvat: SM / Tarja Merruntaus-Peltola ja eräopas Joona Urpilainen.
 

Tulet!-tapahtuma järjestetään järjestyksessään toisen kerran Kivikauden kylässä. Kuvassa tunnelmia syksyltä 2018. Kuvat: SM / Tarja Merruntaus-Peltola ja eräopas Joona Urpilainen.

 

Lauantaina 21.9.2019 klo 15.00–21.00 loimut lumoavat Kivikauden kylän koko perheen ilmaistapahtumassa Tulet! Mukaan kannattaa varata käteistä, jos haluaa tehdä ostoksia tai osallistua maksulliseen kädentyöpajaan (muu ohjelma ilmaista).

 

Ohjelmassa

 • Tapahtuma käynnistyy klo 15.00 luontoretkellä Muinais- ja Luontopoluilla. Kivikauden kylä sekä kioski ja kioskialueen toimintapisteet aukeavat myös klo 15.00.
 • Ohjatut toiminnot Kivikauden kylän ranta-alueella alkavat klo 17.00.
 • Yhteislaulua Pekka Pokelan johdolla
 • Tarvaalan kyläyhdistys sytyttää ulkotulet, nuorisobändi soittaa musiikkia
 • Saarijärven taiteilijaseura Sienan savityöpaja
 • Maken ja Hillan tulinäytös
 • Taavatti soittaa djembe-rumpua 
 • Kivikauden kylän ketun satutunti
 • Muinais- ja erätaitoja: Kuumien kivien ja hiilien hyödyntäminen, puunhalonta, kuoppasauna sekä kivien maalausta
 • Maksullisessa kädentyöpajassa (2 euron materiaalimaksu) voi tehdä esimerkiksi eläimenjälkilätkän tai avaimenperän.
 • Mahdollisesti yllätysesiintyjä

 

Myyjät ja esittäytyjät

 • Jarmo Kekki esittelee ja myy pihkavoiteita
 • Palsanpuron pajan kyläseppä Iivari Pääkkönen
 • Kalatalouspalvelut Piilola myy kalatuotteita
 • Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE)

 

Yöpyminen mahdollista

 • Yöpyminen muinaiskodissa tai omassa teltassa
 • Varaa mukaan makuupussit ja -aluset
 • Kylä tarjoaa aamupuuron sekä kahvin, teen tai kaakaon.

 

Ohjelma tarkentuu tapahtumaa edeltävän viikon aikana. Lämpimästi tervetuloa! Kuvat: SM / Tarja Merruntaus-Peltola ja eräopas Joona Urpilainen.

 


 

Tervetuloa Kivikauden kylään törmäyskraatterijärven rannalle!

 

Toimintaa koko perheelle Saarijärven Kivikauden kylässä kesällä 2019. Kuvat: SM.
 

 

Avoinnaoloajat ja yhteystiedot

 

Kivikauden kylä on avoinna syys- ja kevätaikaan ryhmille tilauksesta. Ryhmävaraukset oppaaltamme Marlene Lindemanilta, puh. 050 350 1422 ja sähköposti marlene.lindeman291(at)gmail.com. 

 

Kivikauden kylä
Kivikirveentie 10 (Osoite Google Mapsissa)
43130 Tarvaala

 


 

Lähde syysretkelle Suomen ensimmäiseen ja laajimpaan esihistoriakohteeseen

 

Kivikauden kylässä on monenlaista tekemistä seikkailuretkeläisille! Kuvat: SM / Riia Mäkinen.
 

 

Toivotamme koulut, päiväkodit ja kerhot tervetulleiksi syysretkelle Kivikauden kylään jossa riittää monenlaista tekemistä. Kylässä on myös syysaikaan avoinna kioski, josta voi halutessaan ostaa matkamuistoja ja pientä naposteltavaa. Tutustu retkiohjelmavaihtoehtoihimme, ota yhteyttä ja kysy rohkeasti lisää! Löydät alla olevat tiedot myös syysretkiesitteestämme (pdf).

Valitse retkiohjelma alla olevista vaihtoehdoista:

 • Peruspaketti, kesto 1 h, 9 € /opp.
  Sisältää opastetun kierroksen.
 • Opastus ja paja, kesto 1,5 h, 10 € /opp.
  Sisältää opastetun kierroksen ja avaimenperän teon muistoksi.
 • Itsenäinen tutustuminen kylään, 6 € / opp.
 • Toiminnallinen opastus, kesto 1,5–2 h, 10 € /opp.
  Kesto 1,5–2 h riippuen ryhmän koosta ja aikataulusta.
  Toiminta tapahtuu miehitetyillä ja kylmärasteilla ohjeineen.
  Liikkuminen ryhmänä kylän alueella annetun kartan ja ajan mukaan.
  Rastien teemat: ansojen viritys, tulenteko, muistoesineen teko, arkeologinen kaivausalue ja kivikautiset tehtävät.
 • Muinaiselämää-leiri, kesto 1 vrk, 20 € /opp.
  Sisältää toiminnallista perehtymistä kivikautiseen elämään, teemoina esimerkiksi savuliha, ansat, pettuleipä, kuumien kivien hyödyntäminen saunomisessa ja ruoanlaitossa sekä muuta ryhmälle varattua toimintaa, kuten esim. kalastus tai metsästysvälineiden teko. Vietämme kivikautista iltaa istuen tulilla ja selviydymme yöstä muinaiskodassa (myös telttamajoitus mahdollinen).

 

Ota yhteyttä ja kysy rohkeasti lisää!

Marlene Lindeman
puh. 050 350 1422
marlene.lindeman291@gmail.com

 


 

Vuoden 2019 uutuutena näyttely Summasen törmäyskraatterista

 

Törmäyskraatterille saatiin todisteet vesistön ympäristön kivien pirstekartioista ja niiden sisältämistä kvartsin shokkilamelleista. Kuvassa kraatterinäyttelyyn järven eteläpuolelta tuotu pirstekartiokivi ja yksi tietotauluista. Kuva: SM / Janne Timperi.
 

Törmäyskraatterille saatiin todisteet vesistön ympäristön kivien pirstekartioista ja niiden sisältämistä kvartsin shokkilamelleista. Kuvassa kraatterinäyttelyyn järven eteläpuolelta tuotu pirstekartiokivi ja yksi tietotauluista. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Summasen rannalla sijaitsevassa Kivikauden kylässä avautuu kesällä vesistön törmäyskraatterista kertova uutuusnäyttely. Nykyiseltä läpimitaltaan 2,6 kilometrin suuruinen kraatteri todistettiin törmäyskraatteriksi vuonna 2018, mutta viitteitä sen alkuperästä saatiin jo vuosituhannen alussa. Osana näyttelyä on yksi järven maastosta löydetyistä pirstekartiokivistä, joiden avulla tutkijat pystyivät päättelemään, että Summasessa todellakin on 12. Suomesta löydetty törmäyskraatteri.

Lanneveden Sampo-Nuorisoseuran kylään hankkima kivi on peräisin Summasjärven eteläpuolelta Jouni ja Timo Tikan pellolta. Järveen törmännyt taivaankappale on jättänyt luonnollisesti suurimmat jäljet lähimaastoon, mutta törmäyksen voimakkuus on järisyttänyt maata Etelä-Suomessa asti.

Saarijärven museon toteuttaman kraatterinäyttelyn tekstit on laatinut FT Teemu Öhman Arktisesta planeettatutkimusinstituutti ry:stä. Hän saapuu Kivikauden kylään myös esittelemään törmäyskraatteriaihetta ilmaistapahtumiin keskiviikkoina 12.6. ja 17.7 klo 13.00. Kivikauden kylä sekä kraatterinäyttely ovat avoinna 11.6.–1.9.2019 ti–su klo 11–18 ja heinäkuussa joka päivä.

 


 

Tehtäväaineisto ja Kivikauden kylän mobiilioppaat

 

Retkeä Kivikauden kylään voi täydentää tehtäväaineistolla ja Internetistä löytyvällä materiaalilla. Kuvat: SM / JT.
 
Päivää Kivikauden kylässä voi täydentää esimerkiksi tehtävillä ja Internetistä löytyvällä tietoaineistolla. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 

Voit täydentää retkiohjelmaa esimerkiksi tulostettavalla Muinais- ja Luontopolkujen tehtäväviholla (pdf). Verkosta löytyy kivikauteen liittyviä tehtäviä Avoimesta museosta ja lisätietoa aikakaudesta, kivikauden elämästä sekä kädentaidoista Saarijärven museon tekemistä mobiilioppaista Tarinasoitin-palvelussa. Viimeksi mainittuun palveluun johdattavat myös Kivikauden kylästä löytyvät kymmenet QR-koodit. Voit myös halutessasi tutustua mobiilioppaisiin lataamalla itsellesi aineiston pdf-muodossa.

 

 

Alue aidolla kivikautisella paikalla

 

Yleisnäkymää Kivikauden kylästä. Kuva: SM / OL.
 
Yleisnäkymää Kivikauden kylästä. Vasemmalla Rusavierron ja oikealla Uimarannan talo, jotka ovat valmistettu tutkimustietoon nojaten. Kuva: SM / Olavi Lahtela.

 

Kivikauden kylässä voi havainnollisesti tutustua kivikautiseen elämäntapaan, asumiseen ja erilaisiin välineisiin. Alueelta löytyy muun muassa Lasten kivikauden kylä ja Muinaispolku sekä Luontopolku opaste- ja tehtävätauluineen. Kohde sijaitsee luonnonkauniissa Summassaaressa, jossa on lukuisia kivikautisia asuinpaikkoja. Rakennusten lisäksi kylässä pääosassa on kivikauden arki. Kylän asukkaat näyttävät lähteneen vain hetkeksi pois. Rannalla ja rakennuksien sisällä on saaliseläimiä ja -kaloja, vuotia, saviastioita, jousia, nuolia, keihäitä, kalaverkkoja, mertoja sekä kivikirveitä. Näet koko Kivikauden kylän alueen kartasta, josta löytyvät versiot suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

 

Muinais– ja Luontopolun varrella on noin 40 tietotaulua, jotka sisältävät tietoa sekä tehtäviä. Kuvat: SM / KK ja JyK
 
Muinais– ja Luontopolun varrella on noin 40 tietoa ja tehtäviä sisältävää tietotaulua. Kuvat: SM / Kari Kotilainen ja Jyri Kosonen.

 

Muinaispolku on useiden muinaisjäännösten sivuitse viety polku, jolla on pituutta noin kaksi kilometriä. Polun varrella esitellään maastossa olevia kohteita ja kerrotaan havainnollisten tietotaulujen avulla esihistorian eri aikakausista ja aiheista.

Luontopolun opastetaulut esittelevät alueen eläimistöä ja kasveja, innostavat villiyrttien ja ruokasienten keruuseen sekä kertovat luonnonsuojelusta ja antavat vinkkejä ympäriystävällisiin arjen valintoihin. Polun varrella on myös muutamia tehtävätauluja, joissa pääsee testaamaan osaamistaan. Noin kahden kilometrin mittainen polku kulkee koivuja kasvavan entisen pellon, rehevän lehtomaisen rantametsän, liito-oravan asuttaman kuusikon sekä harjumännikön läpi.

 

Kivikauden historiaa ja ajanjakson kädentaitoja

 

 

Katkelmia muinaisuudesta: Kivikautta ja Kivikauden kylää on Saarijärven museon koostama, arkeologi Eero Muurimäen käsikirjoittama kivikauden multimediaesitys aikakauden ja Kivikauden kylän historiasta. Esitys on katsottavissa Kivikauden kylässä tablet-tietokoneilta ja esityksenä videotykiltä, sekä nyt myös oheisesta videolinkistä.

Tekninen toteutus: Saarijärven museo 2018, Janne Timperi
Käsikirjoitus: Eero Muurimäki
Lukija: Saarijärven museo, Janne Timperi
Kuvat: Saarijärven museo, Kari Kotilainen, Olavi Lahtela, Eero Muurimäki, Kari Flinkman ja Riia Mäkinen
Kylän kartta: Eira Lampén
Kaaviot: Risto Kaleniuksen piirrosten pohjalta Saarijärven museo, Janne Timperi

 

 

Kivikaudella kitkatulta voitiin tehdä pyörittämällä kämmenten välissä keppiä, kunnes kuumuus sytytti kuivan ruohon. Tehokkaampi tapa oli kiertää kepin ympärille löysä jousen jänne ja pyörittää jousen avulla keppiä. Videolla Kivikauden kylän opas Marlene Lindeman näyttää, kuinka tuli syttyy menetelmällä.

Kuvaus: Tuulikki Pietilä, esiintyjä: Marlene Lindeman, tekniikka: Jyri Kosonen, editointi: Tarmo Moisio, tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2016.

 

 

Tietomme kampakeraamisten astioiden valmistuksesta perustuu useisiin eri lähteisiin. Keramiikkauunien sijaan astiat poltettiin kivikaudella joko nuotioissa tai kivetyissä liesissä, joita löytyy kivikautisilta asuinpaikoilta. Valmistusprosessia on tutkittu kokeellisesti ja se tunnetaan varsin hyvin. Keraamikko Eila Raesmaa on useampana kesänä esitellyt Kivikauden kylässä kampakeraamisten astioiden valmistusta. Oheinen video perustuu hänen työnäytökseensä kesällä 2005.

Keraamikko: Eila Raesmaa, still-kuvat: Olavi Lahtela, lukija: Aki Krats, asiantuntijat: Eero Muurimäki, Kari Kotilainen, editointi: Tarmo Moisio, tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2017.

 

Pääsymaksut

 

Perus- ja ryhmäliput  
   
Aikuiset 10,00 €
Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 8,00 € (opastus 50,00 €)
Lapset (4–12-vuotiaat) 7,00 €
Perhelippu, enintään 5 henkilöä 33,00 €
Varattu opastus 50,00 €
   
Koululaisliput  
   
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun, 1,5 tunnin opastuksen ja toimintatuokion 10,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja tunnin opastuksen 9,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja omatoimisen tutustumisen kohteeseen 6,00 € /oppilas

 

Kivikauden kylä muualla Internetissä

 

Kivikauden kylä Facebookissa
Kivikauden kylän mobiilioppaat Tarinasoitin-palvelussa
Artikkeli Kivikauden kylästä Wikipediassa
Kohde Avoimessa museossa
Vuoden 2019 Kivikauden kylän esite pdf-tiedostona
Kylän esittely Youtube-videossa
Kohde Visit Saarijärvi -palvelussa