Etusivu >> Kivikauden Kyla
Kivikauden kylä
Nuotiot palavat, kalat kuivuvat telineissään ja ruuhet odottavat käyttäjäänsä. Kivikauden kylä on Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde, jossa on esimerkiksi pienten mittakaavaan rakennettu Lasten kivikauden kylä sekä Ansa-, Muinais- ja Luontopolut. Koe kivikausi aidon kaltaisen ympäristön, rakennusten ja pienesineiden avulla!

Tervetuloa kesäiseen Kivikauden kylään törmäyskraatterijärven rannalle!

 

Toimintaa koko perheelle Saarijärven Kivikauden kylässä kesällä 2019. Kuvat: SM.
 

 

Avoinnaoloajat ja yhteystiedot

 

Kivikauden kylä on avoinna 11.6.–1.9.2019 ti–su klo 11–18, heinäkuussa joka päivä. Kivikauden kylä on avoinna juhannuspäivänä la 22.6. Kohde on suljettu juhannusaattona pe 21.6. Kohde on avoinna normaalien avoinnaoloaikojen mukaisesti su 23.6.

Kohde on avoinna myös syys- ja kevätkaudella ryhmille tilauksesta. Ryhmävaraukset puhelinnumerosta 044 459 8425 (kesäkaudella) tai oppaaltamme Marlene Lindemanilta, puh. 050 350 1422 ja sähköposti marlene.lindeman291(at)gmail.com. 

 

Kivikauden kylä
Kivikirveentie 10 (Osoite Google Mapsissa)
43130 Tarvaala

 

Kesän 2019 toimintatuokiot

 

Kivikauden kylässä toimintaa kesällä 2019 kolmena päivänä viikossa. Kuvat: SM.
 

 

Kivikauden kylän kesän 2019 toimintatuokiot järjestetään 26.6.–9.8.2019 keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 12.00 ja 15.00. Toimintoihin pääsee mukaan erillisellä toimintamaksulla. Oikeus muutoksiin pidätetään. Soita ja kysy lisää, puh. 050 350 1422.

 

Keskiviikkoisin: Opastus- ja toimintatuokio klo 12-13.30 ja 15-16.30 

Kivikauden kylän asukkaat ovat lähteneet hetkeksi pyyntimatkoilleen. Tällöin me saamme astua sisään tutustumaan kivikautiseen elämään. Tutkimme eläimiä, työvälineitä, ansapolkua ja joitakin rakennuksia. Lopuksi eläydymme muinaiselämään kädentaitojen kautta. Muistoesine joistain materiaaleista; tuohi, kivi, sarvi, nahka, kuidut.

 • vk 26 petun otto ja pettuleivän teko
 • vk 27 veden keitto kuumien kivien avulla ja tuohikäpryjen teko avaimenperäksi
 • vk 28 helpon jousipyssyn / pajunyörin teko
 • vk 29 pihkavoiteen teko
 • vk 30 reiän teko muinaismenetelmällä
 • vk 31 tulenteko
 • vk 32 veden keitto kuumien kivien avulla ja tuohikäpryjen teko avaimenperäksi

 

Perjantaisin: Erätaitoja Kivikaudella klo 12-13.30 ja 15-16.30

Miten ja mistä saadaan ruokaa? Tutustumme muinaisiin erätaitoihin, pyyntivälineisiin; tutkimalla, itse tekemällä tai virittämällä ansoja. Muistoesine joistain materiaaleista; tuohi, kivi, sarvi, nahka, kuidut.

 • vk 26 tuohiropeen / -lipin teko
 • vk 27 helpon jousipyssyn / pajunyörin teko
 • vk 28 keihään teko
 • vk 29 lusikan koverrus hiilloksen avulla
 • vk 30 tulenteko
 • vk 31 yksinkertaisten majoitteiden teko
 • vk 32 veden keittäminen kuumien kivien avulla

 

Lauantaisin: Seikkailua Kivikaudella  klo 12-13.30 ja 15-16.30

Seikkaillaan kivikautiseen elämään metsästyksen, villiyrttien ja kädentaitojen siivittämänä. Ammumme jousipyssyllä, viritämme ansoja, etsimme matkalta tärkeitä yrttikasveja. Lopuksi teemme nuotion äärellä luontoaiheisen muistoesineen. Muistoesine valmistetaan joko tuohesta, kivestä, sarvesta, nahasta tai kuiduista.

 • vk 26 petun otto ja pettuleivän teko
 • vk 27 nuolenkärjen hionta vuolukivestä
 • vk 28 veden keitto kuumien kivien avulla ja tuohikäpryjen teko avaimenperäksi
 • vk 29 tulenteko
 • vk 30 kaarnakohon teko ja reiän teko muinaismenetelmällä
 • vk 31 tulenteko
 • vk 32 (ei toimintaa)

 


 

Työnäytöksiä torstaisin heinäkuussa 2019 klo 13–16

 

Kivikauden kylässä järjestetään työnäytöksiä heinäkuussa 2019 liittyen muinaisiin kädentaitoihin. Kuvat: SM.
 
Kuvat: Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Heinäkuussa 2019 Kivikauden kylässä järjestetään työnäytöksiä torstaisin klo 13–16. Työnäytökset sisältyvät pääsylipun hintaan ja niihin saa myös yleisö ottaa osaa.

Aiheina:

 • 4.7. Luonnonköydet ja -narut
 • 11.7. Tuohitervan teko
 • 18.7. Kalastus
 • 25.7. Puun halkominen muinaismenetelmällä

Tervetuloa!

 


 

Kivikauden kylä vesillä -tapahtuma ma 15.7.2019 klo 13–16

 

Kivikauden kylä vesillä -tapahtuma ma 15.7.2019. Kuvat: Erä- ja luontopalvelut HyvänTähen.
 
Kuvat: Erä- ja luontopalvelut HyvänTähen.

 

Toiminnallista tekemistä vesiteemalla kaikenikäisille maanantaina 15.7.2019 klo 13–16. Tapahtumaan pääsee normaalin Kivikauden kylän pääsylipun hinnalla!

Tapahtumassa ovat mukana mm. antamassa retkeilyneuvontaa sekä testaamassa intiaanikanootteja ja kajakkeja:

 • Erä- ja luontopalvelut HyvänTähen / Teijo Haapakoski.
 • Virvatulen Taika / Satu Puranen.

 


 

Kesän 2019 uutuutena näyttely Summasen törmäyskraatterista

 

Törmäyskraatterille saatiin todisteet vesistön ympäristön kivien pirstekartioista ja niiden sisältämistä kvartsin shokkilamelleista. Kuvassa kraatterinäyttelyyn järven eteläpuolelta tuotu pirstekartiokivi ja yksi tietotauluista. Kuva: SM / Janne Timperi.
 

Törmäyskraatterille saatiin todisteet vesistön ympäristön kivien pirstekartioista ja niiden sisältämistä kvartsin shokkilamelleista. Kuvassa kraatterinäyttelyyn järven eteläpuolelta tuotu pirstekartiokivi ja yksi tietotauluista. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Summasen rannalla sijaitsevassa Kivikauden kylässä avautuu kesällä vesistön törmäyskraatterista kertova uutuusnäyttely. Nykyiseltä läpimitaltaan 2,6 kilometrin suuruinen kraatteri todistettiin törmäyskraatteriksi vuonna 2018, mutta viitteitä sen alkuperästä saatiin jo vuosituhannen alussa. Osana näyttelyä on yksi järven maastosta löydetyistä pirstekartiokivistä, joiden avulla tutkijat pystyivät päättelemään, että Summasessa todellakin on 12. Suomesta löydetty törmäyskraatteri.

Lanneveden Sampo-Nuorisoseuran kylään hankkima kivi on peräisin Summasjärven eteläpuolelta Jouni ja Timo Tikan pellolta. Järveen törmännyt taivaankappale on jättänyt luonnollisesti suurimmat jäljet lähimaastoon, mutta törmäyksen voimakkuus on järisyttänyt maata Etelä-Suomessa asti.

Saarijärven museon toteuttaman kraatterinäyttelyn tekstit on laatinut FT Teemu Öhman Arktisesta planeettatutkimusinstituutti ry:stä. Hän saapuu Kivikauden kylään myös esittelemään törmäyskraatteriaihetta ilmaistapahtumiin keskiviikkoina 12.6. ja 17.7 klo 13.00. Kivikauden kylä sekä kraatterinäyttely ovat avoinna 11.6.–1.9.2019 ti–su klo 11–18 ja heinäkuussa joka päivä.

 


 

Tehtäväaineisto ja Kivikauden kylän mobiilioppaat

 

Retkeä Kivikauden kylään voi täydentää tehtäväaineistolla ja Internetistä löytyvällä materiaalilla. Kuvat: SM / JT.
 
Päivää Kivikauden kylässä voi täydentää esimerkiksi tehtävillä ja Internetistä löytyvällä tietoaineistolla. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 

Voit täydentää retkiohjelmaa esimerkiksi tulostettavalla Muinais- ja Luontopolkujen tehtäväviholla (pdf). Verkosta löytyy kivikauteen liittyviä tehtäviä Avoimesta museosta ja lisätietoa aikakaudesta, kivikauden elämästä sekä kädentaidoista Saarijärven museon tekemistä mobiilioppaista Tarinasoitin-palvelussa. Viimeksi mainittuun palveluun johdattavat myös Kivikauden kylästä löytyvät kymmenet QR-koodit. Voit myös halutessasi tutustua mobiilioppaisiin lataamalla itsellesi aineiston pdf-muodossa.

 

 

Alue aidolla kivikautisella paikalla

 

Yleisnäkymää Kivikauden kylästä. Kuva: SM / OL.
 
Yleisnäkymää Kivikauden kylästä. Vasemmalla Rusavierron ja oikealla Uimarannan talo, jotka ovat valmistettu tutkimustietoon nojaten. Kuva: SM / Olavi Lahtela.

 

Kivikauden kylässä voi havainnollisesti tutustua kivikautiseen elämäntapaan, asumiseen ja erilaisiin välineisiin. Alueelta löytyy muun muassa Lasten kivikauden kylä ja Muinaispolku sekä Luontopolku opaste- ja tehtävätauluineen. Kohde sijaitsee luonnonkauniissa Summassaaressa, jossa on lukuisia kivikautisia asuinpaikkoja. Rakennusten lisäksi kylässä pääosassa on kivikauden arki. Kylän asukkaat näyttävät lähteneen vain hetkeksi pois. Rannalla ja rakennuksien sisällä on saaliseläimiä ja -kaloja, vuotia, saviastioita, jousia, nuolia, keihäitä, kalaverkkoja, mertoja sekä kivikirveitä. Näet koko Kivikauden kylän alueen kartasta, josta löytyvät versiot suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

 

Muinais– ja Luontopolun varrella on noin 40 tietotaulua, jotka sisältävät tietoa sekä tehtäviä. Kuvat: SM / KK ja JyK
 
Muinais– ja Luontopolun varrella on noin 40 tietoa ja tehtäviä sisältävää tietotaulua. Kuvat: SM / Kari Kotilainen ja Jyri Kosonen.

 

Muinaispolku on useiden muinaisjäännösten sivuitse viety polku, jolla on pituutta noin kaksi kilometriä. Polun varrella esitellään maastossa olevia kohteita ja kerrotaan havainnollisten tietotaulujen avulla esihistorian eri aikakausista ja aiheista.

Luontopolun opastetaulut esittelevät alueen eläimistöä ja kasveja, innostavat villiyrttien ja ruokasienten keruuseen sekä kertovat luonnonsuojelusta ja antavat vinkkejä ympäriystävällisiin arjen valintoihin. Polun varrella on myös muutamia tehtävätauluja, joissa pääsee testaamaan osaamistaan. Noin kahden kilometrin mittainen polku kulkee koivuja kasvavan entisen pellon, rehevän lehtomaisen rantametsän, liito-oravan asuttaman kuusikon sekä harjumännikön läpi.

 

Kivikauden historiaa ja ajanjakson kädentaitoja

 

 

Katkelmia muinaisuudesta: Kivikautta ja Kivikauden kylää on Saarijärven museon koostama, arkeologi Eero Muurimäen käsikirjoittama kivikauden multimediaesitys aikakauden ja Kivikauden kylän historiasta. Esitys on katsottavissa Kivikauden kylässä tablet-tietokoneilta ja esityksenä videotykiltä, sekä nyt myös oheisesta videolinkistä.

Tekninen toteutus: Saarijärven museo 2018, Janne Timperi
Käsikirjoitus: Eero Muurimäki
Lukija: Saarijärven museo, Janne Timperi
Kuvat: Saarijärven museo, Kari Kotilainen, Olavi Lahtela, Eero Muurimäki, Kari Flinkman ja Riia Mäkinen
Kylän kartta: Eira Lampén
Kaaviot: Risto Kaleniuksen piirrosten pohjalta Saarijärven museo, Janne Timperi

 

 

Kivikaudella kitkatulta voitiin tehdä pyörittämällä kämmenten välissä keppiä, kunnes kuumuus sytytti kuivan ruohon. Tehokkaampi tapa oli kiertää kepin ympärille löysä jousen jänne ja pyörittää jousen avulla keppiä. Videolla Kivikauden kylän opas Marlene Lindeman näyttää, kuinka tuli syttyy menetelmällä.

Kuvaus: Tuulikki Pietilä, esiintyjä: Marlene Lindeman, tekniikka: Jyri Kosonen, editointi: Tarmo Moisio, tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2016.

 

 

Tietomme kampakeraamisten astioiden valmistuksesta perustuu useisiin eri lähteisiin. Keramiikkauunien sijaan astiat poltettiin kivikaudella joko nuotioissa tai kivetyissä liesissä, joita löytyy kivikautisilta asuinpaikoilta. Valmistusprosessia on tutkittu kokeellisesti ja se tunnetaan varsin hyvin. Keraamikko Eila Raesmaa on useampana kesänä esitellyt Kivikauden kylässä kampakeraamisten astioiden valmistusta. Oheinen video perustuu hänen työnäytökseensä kesällä 2005.

Keraamikko: Eila Raesmaa, still-kuvat: Olavi Lahtela, lukija: Aki Krats, asiantuntijat: Eero Muurimäki, Kari Kotilainen, editointi: Tarmo Moisio, tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2017.

 

Pääsymaksut

 

Perus- ja ryhmäliput  
   
Aikuiset 10,00 €
Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 8,00 € (opastus 50,00 €)
Lapset (4–12-vuotiaat) 7,00 €
Perhelippu, enintään 5 henkilöä 33,00 €
Varattu opastus 50,00 €
   
Koululaisliput  
   
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun, 1,5 tunnin opastuksen ja toimintatuokion 10,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja tunnin opastuksen 9,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja omatoimisen tutustumisen kohteeseen 6,00 € /oppilas

 

Kivikauden kylä muualla Internetissä

 

Kivikauden kylä Facebookissa
Kivikauden kylän mobiilioppaat Tarinasoitin-palvelussa
Artikkeli Kivikauden kylästä Wikipediassa
Kohde Avoimessa museossa
Vuoden 2019 Kivikauden kylän esite pdf-tiedostona
Kylän esittely Youtube-videossa
Kohde Visit Saarijärvi -palvelussa