Etusivu >> Kivikauden Kyla
Kivikauden kylä
Nuotiot palavat, kalat kuivuvat telineissään ja ruuhet odottavat käyttäjäänsä. Kivikauden kylä on Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde, jossa on esimerkiksi pienten mittakaavaan rakennettu Lasten kivikauden kylä sekä Ansa-, Muinais- ja Luontopolut. Koe kivikausi aidon kaltaisen ympäristön, rakennusten ja pienesineiden avulla!
Kivikauden kylässä on monenlaista tekemistä seikkailuretkeläisille! Kuvat: SM / Kivikauden kylä.
 
Pienten mittakaavan tehdyssä Lasten kivikauden kylässä voi kokeilla esimerkiksi tulentekoa, ansojen virittämistä, jousiammuntaa ja paljon muuta. Kuvat: SM / Kivikauden kylä.

 

 

Toimintaa ja opastuksia Kivikauden kylässä 27.6.–29.7.2017!

 

Kesäkuun lopusta lähtien Kivikauden kylässä pääsee jälleen kokemaan ja tekemään tiistain, torstain ja lauantain toimintatuokioissa ja opastuksissa. Toimintatuokiot pitävät sisällään mm. kädentaitoja, yhdessä tekemistä ja maisteluakin. Eri viikkoina perehdytään eri teemoihin. Viikoittain on tarjolla:

 

tiistaisin

  • Seikkailu kivikaudella, klo 13.00–14.30 ja 15.00–16.30
     

torstaisin

  • Opastus ja toimintatuokio, klo 13.00–14.30 ja 15.00–16.30
     

lauantaisin

  • Muinais- ja luontopolkuopastus, klo 13.00–14.30 ja 15.00–16.30
     

Hinnat kaikkiin toimintoihin (sisältävät pääsylipun Kivikauden kylään): Lapset 13,00 €, Aikuiset 15,00 €, Perhe 33,00 € + 4,00 € / osallistuja. Perhelippuun sisältyy maks. 5 henkilöä. Lisätietoa Kivikauden kylästä ja kesän toiminnoista saat oppaaltamme Marlene Lindemanilta, joka ottaa vastaan myös retkivaraukset. Marlenen tavoitavat sähköpostilla osoitteesta marlene.lindeman291(at)gmail.com ja puhelinnumerosta 050 350 1422.

 

 

Alue aidolla paikalla

 

Yleisnäkymää Kivikauden kylästä. Kuva: SM / OL.
 
Yleisnäkymää Kivikauden kylästä. Vasemmalla Rusavierron ja oikealla Uimarannan talo, jotka ovat valmistettu tutkimustietoon nojaten. Kuva: SM / Olavi Lahtela.

 

Kivikauden kylässä voi havainnollisesti tutustua kivikautiseen elämäntapaan, asumiseen ja erilaisiin välineisiin. Alueelta löytyy muun muassa Lasten kivikauden kylä ja kesällä 2015 uutuuksina avautuivat Muinaispolku sekä Luontopolku opaste- ja tehtävätauluineen. Kohde sijaitsee luonnonkauniissa Summassaaressa, jossa on lukuisia kivikautisia asuinpaikkoja. Rakennusten lisäksi kylässä pääosassa on kivikauden arki. Kylän asukkaat näyttävät lähteneen vain hetkeksi pois. Rannalla ja rakennuksien sisällä on saaliseläimiä ja -kaloja, vuotia, saviastioita, jousia, nuolia, keihäitä, kalaverkkoja, mertoja sekä kivikirveitä. Näet koko Kivikauden kylän alueen kartasta, josta löytyvät versiot suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

 

Muinais– ja Luontopolun varrella on noin 40 tietotaulua, jotka sisältävät tietoa sekä tehtäviä. Kuvat: SM / KK ja JyK
 
Muinais– ja Luontopolun varrella on noin 40 tietoa ja tehtäviä sisältävää tietotaulua. Kuvat: SM / Kari Kotilainen ja Jyri Kosonen.

 

Muinaispolku on useiden muinaisjäännösten sivuitse viety polku, jolla on pituutta noin kaksi kilometriä. Polun varrella esitellään maastossa olevia kohteita ja kerrotaan havainnollisten tietotaulujen avulla esihistorian eri aikakausista ja aiheista.

Luontopolun opastetaulut esittelevät alueen eläimistöä ja kasveja, innostavat villiyrttien ja ruokasienten keruuseen sekä kertovat luonnonsuojelusta ja antavat vinkkejä ympäriystävällisiin arjen valintoihin. Polun varrella on myös muutamia tehtävätauluja, joissa pääsee testaamaan osaamistaan. Noin kahden kilometrin mittainen polku kulkee koivuja kasvavan entisen pellon, rehevän lehtomaisen rantametsän, liito-oravan asuttaman kuusikon sekä harjumännikön läpi.

 

Kivikautisia kädentaitoja

 

Kivikaudella kitkatulta voitiin tehdä pyörittämällä kämmenten välissä keppiä, kunnes kuumuus sytytti kuivan ruohon. Tehokkaampi tapa oli kiertää kepin ympärille löysä jousen jänne ja pyörittää jousen avulla keppiä. Videolla Kivikauden kylän opas Marlene Lindeman näyttää, kuinka tuli syttyy menetelmällä.

Kuvaus: Tuulikki Pietilä, esiintyjä: Marlene Lindeman, tekniikka: Jyri Kosonen, editointi: Tarmo Moisio, tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2016.

 

 

Tietomme kampakeraamisten astioiden valmistuksesta perustuu useisiin eri lähteisiin. Keramiikkauunien sijaan astiat poltettiin kivikaudella joko nuotioissa tai kivetyissä liesissä, joita löytyy kivikautisilta asuinpaikoilta. Valmistusprosessia on tutkittu kokeellisesti ja se tunnetaan varsin hyvin. Keraamikko Eila Raesmaa on useampana kesänä esitellyt Kivikauden kylässä kampakeraamisten astioiden valmistusta. Oheinen video perustuu hänen työnäytökseensä kesällä 2005.

Keraamikko: Eila Raesmaa, still-kuvat: Olavi Lahtela, lukija: Aki Krats, asiantuntijat: Eero Muurimäki, Kari Kotilainen, editointi: Tarmo Moisio, tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2017.

 

Pääsymaksut

 

Perus- ja ryhmäliput  
   
Aikuiset 10,00 €
Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 8,00 € (opastus 50,00 €)
Lapset (4–12-vuotiaat) 7,00 €
Perhelippu, enintään 5 henkilöä 33,00 €
Varattu opastus 50,00 €
   
Koululaisliput  
   
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun, 1,5 tunnin opastuksen ja toimintatuokion 10,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja tunnin opastuksen 9,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja omatoimisen tutustumisen kohteeseen 6,00 € /oppilas

 

 

Avoinnaoloajat ja yhteystiedot

 

Kesäkaudella Kivikauden kylä on avoinna 10.6.–13.8.2017 ti–su 11–18, heinäkuussa joka päivä. Opasvaraukset puhelinnumerosta 050 350 1422 (Kivikauden kylän opas Marlene). Voit myös tiedustella kohteesta tai tehdä varauksen sähköpostitse marlene.lindeman291(at)gmail.com.

Kivikauden kylä
Kivikirveentie 10 (Osoite Google Mapsissa)
43130 Tarvaala

 

Kivikauden kylä muualla Internetissä

 

Kivikauden kylä Facebookissa
Kivikauden kylän mobiilioppaat Tarinasoitin-palvelussa
Artikkeli Kivikauden kylästä Wikipediassa
Kohde Avoimessa museossa
Vuoden 2017 Kivikauden kylän esite pdf-tiedostona
Kylän esittely Youtube-videossa
Kohde Visit Saarijärvi -palvelussa