Etusivu >> Kivikauden Kyla
Kivikauden kylä
Nuotiot palavat, kalat kuivuvat telineissään ja ruuhet odottavat käyttäjäänsä. Kivikauden kylä on Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde, jossa on esimerkiksi Lasten mittakaavaan rakennettu kylä, Ansa- ja Muinaispolut sekä uutuutena Luontopolku. Koe kivikausi aidon kaltaisen ympäristön, rakennusten ja pienesineiden avulla!
Oppilasryhmä kokeilee ruuhilla soutamista 25.8.2015
 
Oppilasryhmä koittaa ruuhilla soutelua 25.8.2015 (Kuva: Maiju Moilanen / Kivikauden kylä / Saarijärven museo).

 

Alue aidolla paikalla

 

Kivikauden kylässä voi havainnollisesti tutustua kivikautiseen elämäntapaan, asumiseen ja erilaisiin välineisiin. Alueelta löytyy muun muassa Lasten kivikauden kylä ja kesällä 2015 uutuuksina avautuivat Muinaispolku sekä Luontopolku opaste- ja tehtävätauluineen. Kohde sijaitsee luonnonkauniissa Summassaaressa, jossa on lukuisia kivikautisia asuinpaikkoja. Rakennusten lisäksi kylässä pääosassa on kivikauden arki. Kylän asukkaat näyttävät lähteneen vain hetkeksi pois. Rannalla ja rakennuksien sisällä on saaliseläimiä ja -kaloja, vuotia, saviastioita, jousia, nuolia, keihäitä, kalaverkkoja, mertoja sekä kivikirveitä.

 

Muinaispolku on useiden muinaisjäännöksien sivuitse viety polku, jolla on pituutta noin 2 km. Polun varrella esitellään maastossa olevia kohteita ja kerrotaan havainnollisten tietotaulujen avulla esihistorian eri aikakausista ja aiheista.

Luontopolun opastetaulut esittelevät alueen eläimistöä ja kasveja, innostavat villiyrttien ja ruokasienten keruuseen sekä kertovat luonnonsuojelusta ja antavat vinkkejä ympäriystävällisiin arjen valintoihin. Polun varrella on myös muutamia tehtävätauluja, joissa pääsee testaamaan osaamistaan. Noin 2 km mittainen polku kulkee läpi koivuja kasvavan entisen pellon, rehevän lehtomaisen rantametsän, liito-oravan asuttaman kuusikon sekä harjumännikön.

 

Kivikautisia kädentaitoja

 

Kivikaudella kitkatulta voitiin tehdä pyörittämällä kämmenten välissä keppiä, kunnes kuumuus sytytti kuivan ruohon. Tehokkaampi tapa oli kiertää kepin ympärille löysä jousen jänne ja pyörittää jousen avulla keppiä. Videolla Kivikauden kylän opas Marlene Lindeman näyttää, kuinka tuli syttyy menetelmällä.

Kuvaus: Tuulikki Pietilä
Esiintyjä: Marlene Lindeman
Tekniikka: Jyri Kosonen
Editointi: Tarmo Moisio
Tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2016

 

 

Tietomme kampakeraamisten astioiden valmistuksesta perustuu useisiin eri lähteisiin. Keramiikkauunien sijaan astiat poltettiin kivikaudella joko nuotioissa tai kivetyissä liesissä, joita löytyy kivikautisilta asuinpaikoilta. Valmistusprosessia on tutkittu kokeellisesti ja se tunnetaan varsin hyvin. Keraamikko Eila Raesmaa on useampana kesänä esitellyt Kivikauden kylässä kampakeraamisten astioiden valmistusta. Oheinen video perustuu hänen työnäytökseensä kesällä 2005.

Keraamikko: Eila Raesmaa
Kuvaus: Olavi Lahtela
Lukija: Aki Krats
Asiantuntijat: Eero Muurimäki, Kari Kotilainen
Editointi: Tarmo Moisio
Tuotanto: Saarijärven museo / Kivikauden kylä 2017

 

Pääsymaksut

 

Aikuiset 10,00 €
Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 8,00 € (opastus 50,00 €)
Lapset (4–12-vuotiaat) 7,00 €
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun, 1,5 tunnin opastuksen ja toimintatuokion 10,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja tunnin opastuksen 9,00 € /oppilas
Koululaisryhmät, sis. pääsymaksun ja omatoimisen tutustumisen kohteeseen 6,00 € /oppilas
Varattu opastus 50,00 €
Perhelippu, enintään 5 henkilöä 33,00 €

 

 

Avoinnaoloajat ja yhteystiedot

 

Koululaisryhmät toivotamme tervetulleiksi jälleen 2.5.2017 alkaen. Kesäkaudella Kivikauden kylä on avoinna 10.6.–13.8.2017 ti–su 11–18, heinäkuussa joka päivä.

Opasvaraukset puhelinnumerosta 050 350 1422 (Kivikauden kylän opas Marlene). Voit myös tiedustella kohteesta tai tehdä varauksen sähköpostitse marlene.lindeman(at)gmail.com.

 

Kivikauden kylä muualla Internetissä

 

Kivikauden kylä Facebookissa
Kivikauden kylän mobiilioppaat Tarinasoitin-palvelussa
Artikkeli Kivikauden kylästä Wikipediassa
Kohde Avoimessa museossa
Vuoden 2016 Kivikauden kylän esite pdf-tiedostona
Kylän esittely Youtube-videossa
Kohde Visit Saarijärvi -palvelussa

 

Osoite

 

Kivikirveentie 10 (Osoite Google Mapsissa)

43130 Tarvaala (Saarijärvi)