Etusivu >> Koe Nae Ja Liiku >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Hämyinen elokuvailta museolla ke 26.9.2018 klo 18.00. Vapaa pääsy!

 

Pasi Pyykkinen. Kuva: SM / JT.

 

Saarijärven museon ystävät ry:n hämyinen elokuvailta museolla järjestetään keskiviikkona 26.9.2018 klo 18.00. Konetta käyttävä Pasi Pyykkinen näyttää valitsemiaan dokumentteja ja muita elokuvia. Tilaisuudessa on myös kahvitarjoilu. Vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

 


 

Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen näyttelyn päättäjäisiä vietettiin su 9.9.2018

 

Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen näyttelyn päättäjäisiä vietettiin museolla 9.9.2018. Kuvat: SM/JT.

 

Sunnuntaina 9.9.2018 museolla vietettiin Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen näyttelyn "Tuleva" päättäjäisiä. Suositussa näyttelyssä kävi yhteensä 3 650 kävijää ja lopetustilaisuuskin houkutteli paikalle yli sata taiteen ystävää. Ohjelmassa oli Kuutti Lavosen esitelmä taideteoksen nimestä ja Pentti Hakalan sekä Kuutti Lavosen kaksi kierrosta näyttelyssä. Väliajalla nauttiin kahvia ja kuunnelttiin vanhaa jatsia Visa Törmälän soittamana. Kuvat: SM / JT.

 


 

Museo muuttaa ja muuttuu

 

Museon toimisto ja asiakaspalvelu siirtyvät syyskuussa SSYP:n tiloihin museorakennuksen remontin ja laajennuksen vuoksi.

 

Saarijärven museon remontin ja laajennuksen vuoksi museon toimisto ja asiakaspalvelu siirtyvät syyskuussa SSYP:n tiloihin, Sivulantie 11, 43100 Saarijärvi. Sähköpostit ja puhelinnumerot säilyvät entisellään. Myös näyttelytoiminta keskeytyy remontin ajaksi. Tietopalvelut toimivat erittäin rajoitetusti syyskuusta 2018 lokakuuhun 2019 saakka, sillä museon kokoelmat siirtyvät toisiin tiloihin.

Museossa siirrytään myös uuteen kokoelmanhallintajärjestelmään ensi vuonna. Vanhasta järjestelmästä uuteen siirretään tiedot kuudesta eri aineistokokoelmasta, jotka käsittävät yli 126 000 kokoelmayksikköä. Museon kokoelmien tiedot tuotiin yleisön saataville Internetiin ensimmäisenä museona Keski-Suomessa ja uudella järjestelmällä varmistetaan saavutettavuus myös jatkossa.  

 


 

Matti Lunttila lahjoitti karhuntaljan museon kokoelmiin 15.8.2018

 

Matti Lunttila lahjoitti 15.8.2018 Saarijärven museon kokoelmiin kaatamansa karhun taljan. Kuvassa karhuntaljan museolle tuonut Matti Lunttilan poika Juha Lunttila. Kuva: SM / Kari Kotilainen.
 

Karhuntaljan museolle tuonut Matti Lunttilan poika Juha Lunttila. Kuva: SM / Kari Kotilainen.

 

Matti Lunttila lahjoitti 15.8.2018 Saarijärven museon kokoelmiin kaatamansa karhun taljan.  Lunttila ampui karhun hirvitornista 26.9.2002 Harjun pellolla Saarijärven Kekkilässä.   Koko kesän lähistöllä kierrellyttä karhua oli kytätty kolmisen viikkoa, kun se osui jahtiseurueen eteen. Kaadettu naaraskarhu painoi vajaat 200 kiloa ja etutassun leveys oli 12 senttiä.  Kaadosta uutisoitiin aikoinaan Sampo-lehdessä, Oksa-lehdessä ja Keskisuomalaisessa. Matti Lunttila kuvasi kohtaamistaan karhun kanssa voimakkaaksi eräkokemukseksi.  Karhuntalja riippui vuosikausia hänen kotinsa seinällä.

 

Museolle lahjoitettu karhuntalja. Kuva: SM / Kari Kotilainen.
 

Museolle lahjoitettu karhuntalja. Kuva: SM / Kari Kotilainen.

 
 

 

Saarijärvi-Seuran 70-vuotisjuhlavuoden puun istuttaminen 16.8.2018

 

Juhlavuoden puu istutetettiin torstaina 16.8.2018 Paavon patsaan välittömään läheisyyteen. Paikalla oli kolmetoista Saarijärven Paavoa. Puun istuttavat Pirjo Luotola ja Esko Talvilahti. Tilaisuuden juonsi seuran puheenjohtaja Esa Hakkarainen.

 

ww._img_1388.jpg
 
 
ww._img_1432.jpg

 

ww._img_1439.jpg

 

 


 

Saarijärven museon pihapiirissä järjestetiin loistavat puutarhajuhlat ke 1.8.2018

 

Tapahtumarikkaassa tilaisuudessa esiteltiin Saarijärv-iSeuran toimesta vanhoja autoja ja moottoripyöriä, Dixie Paavot musisoivat Toivi Järvisen terassilla runsaalle yli 300 päiselle yleisölle. Paikalla oli myös taidepaja sekä taide- ja käsityömyyntiä. Lapsille oli oma veistosten pesutilaisuus. Järvisen taidekodissa oli myös opastettu kierros ja päärakennuksessa oli esillä Lavosen ja Hakalan näyttely. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Saarijärven museo, Saarijärven taiteilijaseura Siena ry/Pensselit sannasta -hanke sekä Saarijärvi-Seura r:y. Kuvat: SM/KK.

 

w._img_1174.jpg

 

 

w.img_1167.jpg

 

ww._img_1195.jpg

 


 

Saarijärvellä 100 vuotta sitten -tapahtuma 28.3.2018 ja museon tuleva nettinäyttely aiheesta

 

Saarijärvellä 100 vuotta sitten -tilaisuus Saarijärvi-salissa 28.3.2018. Kuvat: SM / JT.

 

Saarijärvi-salissa keskusteltiin 28.3.2018 vuoden 1918 tapahtumista kaupungin, museon, Saarijärvi-Seuran ja Saarijärven Reserviupseerien järjestämässä esitelmä- ja keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Timo Rusanen ja esitelmän pitivät Saarijärven Reserviupseerien Tero Tamminen sekä Saarijärven museon museonjohtaja Kari Kotilainen. Yleisö toi esille mielenkiintoista lisätietoa sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Tilaisuuteen otti osaa 80 henkilöä.

 

Vuoden 1918 tapahtumien aikajana ja tilastoja

 

Vuoden 1918 tapahtumien aikajana ja tilastoja. Kuva: SM.

 

Museon ja Tero Tammisen tutkimusten pohjalta valmistuu kevään aikana myös Saarijärven museon tekemä nettinäyttely vuoden 1918 tapahtumiin liittyen. Sitä ennen voit tutustua Saarijärven ja Pylkönmäen tapahtumien ympärille koottuun aikajanaan, jossa on näkyvillä myös sidos muun Suomen tapahtumiin ja Euroopassa riehuneeseen I maailmansotaan. Löydät aikajanan tästä linkistä (pdf). Museo on koostanut myös sotaan liittyviä tilastoja, jotka löydät tästä linkistä (pdf).

Kuvat: SM / JT.