Etusivu >> Koe Nae Ja Liiku >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Verkostot esille – Museoviikko Saarijärven museossa 15.–20.5.2018

 

Museoviikko Saarijärven museossa 15.-20.5.2018

 

Saarijärven museon, Saarijärvi-Seuran, Saarijärven taiteilijaseura Sienan ja Saarijärven museon ystävien järjestämällä Museoviikolla on tekemistä ja näkemistä kaiken ikäisille. Alla on viikon ohjelma ja voit ladata sen itsellesi myös pdf-muodossa.

Tapahtumia tukevat Halpa-Halli ja Perkiö Oy. Museoviikon ohjelma on myös osa taiteilijaseura Sienan hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

 

OHJELMA

 

 • Maanantaina 14.5. ESKARILAISTEN PÄIVÄSSÄ klo 9–11 ohjattua taiteilua Sienan taidekummien opastuksella, Satutunti Maisa Kiven tapaan, Tehtäväpolku vanhoilla esineillä ja valokuvilla sekä Eläinhahmoja Saarijärven teatterilta.
 • Tiistaina 15.5. 7-LUOKKALAISTEN PÄIVÄSSÄ klo 12 ja 13 ohjattua taiteilua Sienan taidekummien opastuksella, Tehtäväpolku vanhoilla esineillä ja valokuvilla sekä 3D-tulostusta puumateriaalista.
 • Keskiviikkona 16.5. EPPULUOKKALAISET klo 8.30–10.30. Ohjattua taiteilua Sienan taidekummien opastuksella, Satutunti Maisa Kiven tapaan, Tehtäväpolku vanhoilla esineillä ja valokuvilla sekä Eläinhahmoja Saarijärven teatterilta.
 • Keskiviikkona 16.5. TOIMINTAKESKUKSEN VÄKI klo 12–14. Ohjattua taiteilua Sienan taidekummien opastuksella, Tehtäväpolku vanhoilla esineillä ja valokuvilla sekä 3D-tulostusta puumateriaalista.
 • Torstaina 17.5. NAAPURIT KYLÄÄN -tapahtumaan klo 15–19 on kutsuttu pohjoisen Keski-Suomen kotiseutu- ja taiteilijayhdistyksiä sekä ystäviä keskustelemaan yhteistyöstä teemalla seutukunnan museo ja ystävien yhteistyö.  Keskustelua pohjustavat Eeva Kuusela Saarijärven museon ystävät ry:stä, Heini Tenokoski Saarijärven taiteilijaseura Siena ry:stä, Esa Hakkarainen Saarijärvi-Seura ry:stä ja Kari Kotilainen Saarijärven museosta.
 • Sunnuntaina 20.5. HULINAPÄIVÄ MUSEOLLA klo 12–16
  • 12.00 Alkusoitto, Mandoliiniyhtye
  • 12.30 Moottorisahaveistäjä Jouko Kinnunen
  • 13.00 Liikunnallinen Tapper-ryhmä
  • 13.30 Moottorisahaveistäjä Jouko Kinnunen
  • 14.00 Musiikkiryhmä Pedaali ystävineen
  • 14.30 Moottorisahaveistäjä Jouko Kinnunen
  • 15.30 Taidearpajaisten arvonta
  • 12–16 Lasten taidenäyttely, Taidearpajaisissa arvotaan Samuli Heimosen uniikkivedos ja teokset Kaisa Ilolalta sekä Elsa Härkönen-Peuralta. Kaikille avoimessa Taide- ja käsityöbasaarissa ostetaan, myydään, vaihdetaan ja ihaillaan. Valokuvantunnistuksen työtapojen esittely, Tehtäväpolku, esineiden ja valokuvien tunnistamisia. Marttojen buffetista mm. köyhäin puuroa, museon kahvila avoinna.

 

Museoviikon eskarilaisten päivä 14.5.2018. Kuvat: SM / JT.

 

Museoviikko lähti liikkeelle eskarilaisten päivällä 14.5., jossa taiteiltiin ohjatusti taiteilijaseura Sienan taidekummien johdolla, kuultiin satuja Maisa Kiven kertomana sekä kuvittamana ja katseltiin vanhoja esineitä sekä valokuvia tehtäväpolulla. Kuvat: SM / JT.

 


 

Näyttö museon lisärakennuksen ja peruskorjauksen urakkalaskentaa varten 9.4.2018

 

urakkalaskentanaytto.jpg

 

Saarijärven museon tulevaa lisärakennusta ja peruskorjausta varten järjestettiin museossa urakkalaskentaa varten näyttö urakantarjoajille maanantaina 9.4.2018. Vasemmalla urakoitsijoiden edustajille puhumassa Insinööritoimisto Pentti Ikonen Oy:n Juhana Koivisto. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 


 

Pentti Hakala museolla suunnittelemassa kesän yhteisnäyttelyä 4.4.2018

 

Pentti Hakala suunnitelemassa näyttelyä museolla 4.4.2018. Hakala oli valmistanut näyttelytilojen rakennetta havainnollistavan pienoismallin. Kuvat: SM / JT.

 

"Tuleva" – Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen yhteisnäyttely on esillä Saarijärven museossa 26.5.–9.9.2018. Teollinen muotoilija ja sisustusarkkitehti Pentti Hakala vieraili museolla 4.4.2018 ja esitteli valmistamansa pienoismallin avulla hänen ja taidegraafikko Kuutti Lavosen yhdessä tekemää suunnitelmaa näyttelytilojen rakenteesta. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 


 

Saarijärvellä 100 vuotta sitten -tapahtuma 28.3.2018 ja museon tuleva nettinäyttely aiheesta

 

Saarijärvellä 100 vuotta sitten -tilaisuus Saarijärvi-salissa 28.3.2018. Kuvat: SM / JT.

 

Saarijärvi-salissa keskusteltiin 28.3.2018 vuoden 1918 tapahtumista kaupungin, museon, Saarijärvi-Seuran ja Saarijärven Reserviupseerien järjestämässä esitelmä- ja keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Timo Rusanen ja esitelmän pitivät Saarijärven Reserviupseerien Tero Tamminen sekä Saarijärven museon museonjohtaja Kari Kotilainen. Yleisö toi esille mielenkiintoista lisätietoa sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Tilaisuuteen otti osaa 80 henkilöä.

 

Vuoden 1918 tapahtumien aikajana ja tilastoja

 

Vuoden 1918 tapahtumien aikajana ja tilastoja. Kuva: SM.

 

Museon ja Tero Tammisen tutkimusten pohjalta valmistuu kevään aikana myös Saarijärven museon tekemä nettinäyttely vuoden 1918 tapahtumiin liittyen. Sitä ennen voit tutustua Saarijärven ja Pylkönmäen tapahtumien ympärille koottuun aikajanaan, jossa on näkyvillä myös sidos muun Suomen tapahtumiin ja Euroopassa riehuneeseen I maailmansotaan. Löydät aikajanan tästä linkistä (pdf). Museo on koostanut myös sotaan liittyviä tilastoja, jotka löydät tästä linkistä (pdf).

Kuvat: SM / JT.

 


 

Saarijärven museotalon peruskorjaukseen ja laajennukseen odotettua suurempi valtionavustus

 

paarakennus01.jpg

 

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 2.3.2018 Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntäneen tukea kulttuuritilojen perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin. Keski-Suomesta Saarijärven museotalon peruskorjaukseen ja laajennukseen myönnettiin 750 000 euroa. Summa on yli 100 000 euroa enemmän kuin alustavassa valtion rahoitussuunnitelmassa hankkeeseen esitettiin. Ministeriö myönsi museoille rahoitusta tälle vuodelle yhteensä 5 580 000 euroa.

 


 

Museon ystävien perustava kokous pidettiin museolla 14.2.2018

 

 

Saarijärven museon ystävät ry:n perustavassa kokouksessa 14.2.2018 valittu yhdistyksen hallitus. Kuvasta puuttuu Kaisa Ilola. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Saarijärven museon ystävät ry:n perustava kokous pidettiin keskiviikkona 14.2.2018 Saarijärven museossa. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä Saarijärven museokokonaisuutta tunnetuksi, tukea sen toimintaa ja vahvistaa kansalaisten kulttuuriyhteistyötä ja kanssakäymistä. Perustavan kokouksen puheenjohtajana toimi Arja Koskenlahti, sihteerinä Arja-Leena Peiponen sekä pöytäkirjantarkastajina Yrjö ja Pirjo Pulkkinen.

Yläkuvassa kokouksessa yhdistykselle valittu hallitus. Vasemmalta Sari Perhonen-Pirttiniemi (varaj.), Pasi Pyykkinen (varaj.), Marja Rämänen (varaj.), Jaana Bombin (varaj.), Kirsti Ratinen (vars.), Pekka Rämänen (vars.), puheenjohtaja Eeva Kuusela (vars.), sihteeri Arja-Leena Peiponen (vars.), varapuheenjohtaja Maire Hyvönen (vars.) ja Hannu Jakoaho (varaj.). Varsinaiseksi jäseneksi valittiin lisäksi Kaisa Ilola, joka ei ole kuvassa. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Saarijärven museon ystävät ry:n perustavan kokouksen osanottajia. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Taustalla videotykin vieressä vas. kokouksen puheenjohtaja Arja Koskenlahti ja sihteeri Arja-Leena Peiponen sekä keskellä selin kameraan kokouksen pöytäkirjantarkastajat Yrjö ja Pirjo Pulkkinen. Perustavassa kokouksessa oli myös jaossa yhdistyksen voimin tehtyä rintamerkkiä. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 


 

Kanssakulkijat-seutunäyttelyn avajaiset 31.1.2018

 

Kanssakulkijat-seutunäyttelyn avajaiset 31.1.2018. Kuvat: SM / Riia Mäkinen.
 

Yläkuva: Hankekoordinaattori Hanna Harju pitämässä avajaispuhetta. Näyttelyn taiteilijat vasemmalta: Kirsi Tapper, Päivi Siikamäki, Pirjo Krook, Kaisa Ilola, Jouko Hackzell ja Jaana Bombin. Kuvasta puuttuu näyttelyn seitsemäs taiteilija Alberto Ferretti. Alakuvat: Näyttelyn jyryttänyt kuvataiteilija ja taidekriitikko Hannu Castrén pitämässä puhetta, oikealla avajaisten runsaslukuista yleisöä. Kuvat: SM / Riia Mäkinen.

Seutukunnallisten vahvojen ammattitaiteilijoiden töistä koostuva jyrytetty ryhmänäyttely Kanssakulkijat on osa Saarijärven Taiteilijaseura Siena ry:n hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta. Kanssakulkijat-näyttely on jatkoa Pensselit sannasta -hankkeen aiemmille näyttelykokonaisuuksille. Valtakunnallinen näyttely Kainin jalanjäljillä esitteli vuonna 2016 Kain Tapperin oppilaiden tuotantoa. Seuraavan vuoden alussa Avojaloin, uskallus taiteeseen marssitti estradille taidekentälle suuntaavia tekijöitä. Kanssakulkijat-näyttely päättää sarjan esitellen seutukunnalla toimivia, ammatikseen taiteen parissa työskenteleviä tekijöitä.

 


 

Aune Heralan Pilkillä-öljymaalaus lahjoitettiin Saarijärven museon kokoelmiin

 

Matti Rutanen ja Irja Karjalainen lahjoittivat 25.1.2018 Saarijärven museolle saarijärveläistaiteilija Aune Heralan Pilkillä-öljymaalauksen. Kuva: SM / Riia Mäkinen.

 

Matti Rutanen ja Irja Karjalainen lahjoittivat 25.1.2018 Saarijärven museolle saarijärveläistaiteilija Aune Heralan (1917–1983) Pilkillä-öljymaalauksen vuodelta 1953. Aune Herala maalasi muualla vietettyjen opiskeluaikojensa jälkeen tiettävästi vain Saarijärvellä ja jonkin verran lähipitäjissä. Hänen tuotantoonsa kuului maisemia ja henkilökuvia. Aune Heralaan ja muihin saarijärveläistaiteilijoihin voi tutustua lisää museon paikkakunnan taiteilijoille omistetulla sivulla.

Kuvassa vas. Matti Rutanen ja Irja Karjalainen sekä Saarijärven museon amanuenssi Merja Ylioja ja museonjohtaja Kari Kotilainen. Kuva: SM / Riia Mäkinen.