Etusivu >> Koe Nae Ja Liiku >> Saarijärven museo >> Kayntikohteet >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Tapperien Juholan päärakennus
 

Tapperien Juholan päärakennus kesällä 2015. Kuva: SM / Kari Kotilainen.

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä.

 

Pienviljelijän pojista taiteen huipulle -valokuvanäyttely Jarskassa 17.6.–13.8.2017

 

Pienviljelijän pojista taiteen huipulle -valokuvanäyttely Tapperien Juholassa. Kuva: SM / Janne Timperi.
 
Peräseinän kuvissa Vihtori Tapper navetan seinustalla ja suomenhevosen kanssa. Oikealla Tapperin veljekset potretissa 10.4.1938. Valokuvaa kehystävät puiset kilvet, jotka veljekset tekivät lapsena leikkeihinsä. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Valokuvanäyttelyssä Pienviljelijän pojista taiteen huipulle käydään läpi Tapperin perheen elämän kautta Suomen maaseudun murrosvaihe ja Saarijärven kyläkuntien vahva panostus sivistykseen niin koululaitoksen kuin yhdistystoiminnan kautta. Saarijärven Tarvaalassa sijaitsevalta pienviljelijätilalta tuli lahjakas kahden kirjailijan, lavastajan ja kuvanveistäjän veljessarja. Maaseutu eli rakennemuutoksen kourissa, mutta tarjosi samalla eväät pienviljelijän pojille nousta taiteen huipulle.

Suurin osa näyttelyn valokuvista on Saarijärven museon kuva-arkistosta. Osa esillä olevista valokuvista on tehty Juholan vintiltä 2000-luvun alussa löytyneistä vanhoista negatiiveista, joihin Tapperin veljekset ovat kuvanneet elämäänsä yli viisikymmentä vuotta sitten. Terjo Kiljunen on vuonna 2014 julkaissut kuvat Ampiaisen pesä -kirjassa, johon Harri Tapper (1929–2012) kirjoitti tekstit viimeisenä työnään. Näyttelyn on ripustanut Kirsi Tapper.

Näyttely on osa Saarijärven museon Paavon polkua, joka käsittää Suomen historian kivikaudelta nykypäivään. Polkuun kuuluvat Saarijärven museon näyttely, Kivikauden kylä, Säätyläiskotimuseo & Runeberg-näyttely, Tapperien Juhola sekä aineisto museon kotisivuilla Seinätön museo -ympäristössä. Paavon polusta on myös oma esite.

 

Maastoreitti

 

Saarijärven museon mobiiliopas Tapperien Juholan maastoreitillä. Harri Tapper kertoo videolla Tiltan kirkkotiestä. Kuva: SM / JT.
 

Harri Tapper kertoo Saarijärven museon tekemässä Juholan maastoreitin mobiilioppaassa videolla muun muassa Tiltan kirkkotiestä, jota pitkin veljesten isoäiti kulki kirkolle. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja. Reitin alussa on myös QR-koodikyltti, josta koodin lukemalla pääsee Saarijärven museon tekemään maastoreitin mobiilioppaaseen. Oppaassa on monilla reitin kohteilla video, jossa kirjailija Harri Tapper kertoo maastoreitin kohteista syksyllä 1996 tehdyllä tallenteella. Tallenteen on kuvannut ja leikannut SM / Olavi Lahtela ja digitoinut SM / Tarmo Moisio. Jos QR-koodit eivät ole vielä tuttuja, museo on tehnyt myös pikaoppaan QR-koodien lukemiseen.

 

Avoinna

 

17.6.–13.8.2017 la–su 12–16, kesäkauden ulkopuolella avoinna tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8291 tai 044 459 8411.

 

Pääsymaksut

 

Aikuiset 3,50 € / Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 2,50 €.

 

Lisätietoa

 

Tapperin taiteilijaveljekset, veljesten vanhemmat ja Juholan esite.

 

Osoite

 

Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)

43130 Tarvaala (Saarijärvi)