Etusivu >> Koe Nae Ja Liiku >> Saarijärven museo >> Kayntikohteet >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Tapperien Juholan päärakennus
 

Tapperien Juholan päärakennus kesällä 2015. Kuva: SM / Kari Kotilainen.

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä.

 

Riku Riippa – Veistoksia -näyttely Galleria Jarskassa 16.6.–12.8.2018

 

Kuvanveistäjä Riku Riipan näyttely Galleria Jarskassa 16.6.-12.8.2018. Kuvat: SM / JT.

 

Kuvanveistäjä Riku Riippa (s. 1974) toimi akateemikko Kain Tapperin apulaisena opiskellessaan Helsingin Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolla. Riippa valmistui akatemiasta vuonna 2003. Kälviällä asuvan ja työskentelevän Riipan lapsuudenkodissa ovi oli konkreettisestikin auki taiteeseen graafikkoisä Esa Riipan työhuoneen muodossa. Silti taiteilijan ammatti ei vielä lukioiässäkään ollut urasuunnitelmien kärjessä: "Taiteilijaa minusta ei pitänyt tulla. Ensimmäinen ajatus oli valokuvaaja, mutta jostain syystä ajauduin Kuvataideakatemiaan", Riippa kertoi YLE Keski-Pohjanmaan haastattelussa vuonna 2012.

Akateemikko Kain Tapperin apulaisajasta jäi perinnöksi ainakin aito kuva siitä, millaista ammattitaiteilijan ja kuvanveistäjän työ käytännössä on. Myös puun käsittelystä Riippa sai arvokasta oppia. Kuvanveistäjänä Riippa tunnustautuu esteetikoksi ja perinteiseen taidekäsitykseen nojaavaksi. Samalla kaavalla hän toteuttaa myös omia veistoksiaan käyttäen pronssia, puuta, kipsiä ja poltettua savea. Hänen tuotannossaan nousee esiin esittävä ilmaisu ja ihmisfiguurit.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Saarijärven museo, Tapperien Taideseura ry ja Saarijärven kaupungin kulttuuritoimi.

Riku Riippa – Veistoksia on esillä Galleria Jarskassa 16.6.–12.8.2018 la–su klo 12–16. Taiteilijan tuotantoon voi tutustua lisää hänen sivuillaan.

 

Maastoreitti

 

Saarijärven museon mobiiliopas Tapperien Juholan maastoreitillä. Harri Tapper kertoo videolla Tiltan kirkkotiestä. Kuva: SM / JT.
 

Harri Tapper kertoo Saarijärven museon tekemässä Juholan maastoreitin mobiilioppaassa videolla muun muassa Tiltan kirkkotiestä, jota pitkin veljesten isoäiti kulki kirkolle. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja. Reitin alussa on myös QR-koodikyltti, josta koodin lukemalla pääsee Saarijärven museon tekemään maastoreitin mobiilioppaaseen. Oppaassa on monilla reitin kohteilla video, jossa kirjailija Harri Tapper kertoo maastoreitin kohteista syksyllä 1996 tehdyllä tallenteella. Tallenteen on kuvannut ja leikannut SM / Olavi Lahtela ja digitoinut SM / Tarmo Moisio. Jos QR-koodit eivät ole vielä tuttuja, museo on tehnyt myös pikaoppaan QR-koodien lukemiseen.

 

Avoinnaoloajat ja pääsymaksut

 

Tapperien Juhola on avoinna 16.6.–12.8.2018 la–su klo 12–16. Kohde on avoinna myös kevät- ja syyskaudella ryhmille tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8291 tai 044 459 8411.

Aikuiset (15-v.– ) 5,00 €, Eläkeläiset 2,50 €, Aikuiset (10 henkilöä tai enemmän) 2,50 €, Lapset (0–14) 0,00 €.

 

Lisätietoa

 

Tapperin taiteilijaveljekset, veljesten vanhemmat ja Juholan esite.

 

Osoite

 

Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)

43130 Tarvaala (Saarijärvi)