Etusivu >> Koe Nae Ja Liiku >> Saarijarven Museo >> Kayntikohteet >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Tapperien Juholan päärakennus
 

Tapperien Juholan päärakennus kesällä 2015 (Kuva: Kari Kotilainen / SM).

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä.

 

Kesällä 2016 Jarskassa järjestettiin Suomen kesän ykköskuvataidenäyttely Kainin jalanjäljillä. Tapperien Taideseura kutsui yhteistyökumppaninsa Saarijärven museon kanssa kuvanveistäjä, akateemikko Kain Tapperiin (1930–2004) läheisesti liittyvät taiteilijaystävät, kollegat ja oppilaat näyttelyyn Galleria Jarskaan ja Saarijärven museoon. Näyttelyyn osallistuivat taiteilijat Radoslaw Gryta, Timo Hannunen, Tapani Kokko, Kaija Kontulainen, Markus Kåhre, Pernilla Lindholm-Czapnik, Inka Nieminen, Joakim Sederholm ja Tommi Toija. Näyttelyn kuraattorina toimi kuvataiteilija ja taidekriitikko Hannu Castrén.

 

Maastoreitti

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja.

 

Avoinna

 

17.6.–13.8.2017 la–su 12–16, kesäkauden ulkopuolella avoinna tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8291 tai 044 459 8411.

 

Pääsymaksut

 

Aikuiset 3,50 € / Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 2,50 €.

 

Lisätietoa

 

Tapperin taiteilijaveljekset, veljesten vanhemmat ja Juholan esite.

 

Osoite

 

Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)

43130 Tarvaala (Saarijärvi)