Etusivu >> Koe Nae Ja Liiku >> Saarijarven Museo >> Kayntikohteet >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Tapperien Juholan päärakennus
 

Tapperien Juholan päärakennus kesällä 2015 (Kuva: Kari Kotilainen / SM).

 

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska ovat avoinna myös juhannuspäivänä la 24.6.2017. Rentouttavaa juhannusta!

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä.

 

Pienviljelijän pojista taiteen huipulle -valokuvanäyttely Jarskassa 17.6.–13.8.2017

 

Pienviljelijän pojista taiteen huipulle -valokuvanäyttely Tapperien Juholassa. Kuva: SM / Riia Mäkinen.
 
Galleria Jarskan ensimmäisessä tilassa vasemmalta koskiuittajia vuonna 1920, peräseinällä Tapperin veljesten vanhemmat Vihtori Tapper navetan seinustalla vuonna 1957 ja Aino Tapper 1960-luvulla. Oikeanpuoleisella seinustalla Juholan ja lähiympäristön maisemia. Kuva: SM / Riia Mäkinen.

 

Valokuvanäyttelyssä Pienviljelijän pojista taiteen huipulle käydään läpi Tapperin perheen elämän kautta Suomen maaseudun murrosvaihe ja Saarijärven kyläkuntien vahva panostus sivistykseen niin koululaitoksen kuin yhdistystoiminnan kautta. Tapperien pienviljelijätilalta tuli lahjakas kahden kirjailijan, lavastajan ja kuvanveistäjän veljessarja. Maaseutu eli rakennemuutoksen kourissa, mutta tarjosi samalla eväät pienviljelijän pojille nousta taiteen huipulle.

Suurin osa näyttelyn valokuvista on Saarijärven museon kuva-arkistosta. Osa esillä olevista valokuvista on tehty Juholan vintiltä 2000-luvun alussa löytyneistä vanhoista negatiiveista, joihin Tapperin veljekset ovat kuvanneet elämäänsä yli viisikymmentä vuotta sitten. Nämä kuvat ovat ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. Terjo Kiljunen on vuonna 2014 julkaissut kuvat Ampiaisen pesä -kirjassa, johon Harri Tapper (1929–2012) kirjoitti tekstit.

Näyttely on osa Saarijärven museon Paavon polkua, joka käsittää Suomen historian kivikaudelta nykypäivään. Polkuun kuuluvat Saarijärven museon näyttely, Kivikauden kylä, Säätyläiskotimuseo & Runeberg-näyttely, Tapperien Juhola sekä aineisto museon kotisivuilla Seinätön museo -ympäristössä. Paavon polusta on myös oma esite.

 

Maastoreitti

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja.

 

Avoinna

 

17.6.–13.8.2017 la–su 12–16, kesäkauden ulkopuolella avoinna tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8291 tai 044 459 8411.

 

Pääsymaksut

 

Aikuiset 3,50 € / Aikuiset, 10 henkilöä tai enemmän 2,50 €.

 

Lisätietoa

 

Tapperin taiteilijaveljekset, veljesten vanhemmat ja Juholan esite.

 

Osoite

 

Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)

43130 Tarvaala (Saarijärvi)