Etusivu >> Museo >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Tapperien Juholan päärakennus
 

Tapperien Juholan päärakennus ja kesäinen piha-alue. Kuva: SM / Kari Kotilainen.

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä. Lisätietoa Tapperin taiteilijaveljeksistä, veljesten vanhemmista ja Juholan esite.

 


 

Avoinnaoloajat, pääsyliput ja yhteystiedot

 

Avoinnaoloajat

Tapperien Juhola on  avoinna 15.6.–18.8.2019 la–su klo 12–16. Kohde on avoinna myös kevät- ja syyskaudella ryhmille tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8291 tai 044 459 8411.

Galleria Jarskassa on esillä kesällä 2019 Juholan pitkäaikaisen residenssitaiteilija Kirsi Tapperin 60-vuotisjuhlanäyttely. Kirsi Tapper on toiminut pitkään myös Juholan ja Galleria Jarskan oppaana. Vuonna 2019 tulee kuluneeksi myös Aino Tapperin syntymästä 120 vuotta ja Harri Tapperin syntymästä 90 vuotta. Näyttely on avoinna 15.6.–18.8.2019 la–su klo 12–16.

 

Pääsyliput

Aikuiset (15-v.– ) 5,00 €
Eläkeläiset 2,50 €
Aikuiset, ryhmä (10 henkilöä tai enemmän) 2,50 €
Lapset (0–14) 0,00 €.

 

Yhteystiedot

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)
43130 Tarvaala (Saarijärvi)

 


 

Kirsi Tapper – Veistoksia. Residenssitaiteilijan 60-vuotisjuhlanäyttelyn avajaiset Tapperien Juholassa pe 14.6.2019 klo 18.00

 

Kirsi Tapperin veistoksia Juholan Galleria Jarskassa. Kuvat: SM / JT.
 
Galleria Jarskassa esillä olevassa näyttelyn teoksissa näkyy Kirsi Tapperin lempiaihe eli hevoset. Mukana on taiteilijan tyyliin myös aimo annos huumoria. Troikkanov-teoksen (2019, puu ja väri) hevosella on selässään ranskanbulldoggi-kolmikko. Kuvat: SM / JT.

 

Tapperien Juholan pitkäaikainen residenssitaiteilija Kirsi Tapper on omistanut Galleria Jarskassa esillä olevan 60-vuotisjuhlanäyttelyn mummulleen, Tapperin taiteilijaveljesten äidille Aino Tapperille. Hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi 120 vuotta. Näyttelyä on tukenut Taiteen keskustoimikunta.

"Olen kuvataiteilija, koska se on minulle kutsumusammatti. Puu on taideteosteni materiaali. Puuta on helposti saatavilla ja siitä voi tehdä sirompiakin aiheita. Tekniikkani on melko hidas; vuolen puukolla. Haen teosteni aiheet oman elämäni tapahtumista. Hevonen on ollut pitkään lempiaiheitani. Minulla oli hevonen 14 vuotta. Olen luonnonläheinen ihminen ja melko spontaani. Mottoni on: Kun huonosti käy, niin hyvin käy. Elämässä mennään pikkurapakosta kuivalle maalle ja sitten voi tulla iso rapakko eteen tai pienempi jälleen. Pyrin pelkistykseen ja huumoriin. Hyvä taideteos muistuttaa mielestäni runoa, tavoittaa näkymättömän", Kirsi Tapper kertoo näyttelyluettelon esipuheessa.

Juholan osoite on Ryöppäläntie 59, 43130 Tarvaala (Saarijärvi). Näyttely on avoinna 15.6.–18.8.2019, la–su kello 12–16. Lämpimästi tervetuloa!

 


 

Valokuvia Tappereista Juholassa

 

Tapperit valokuvissa Juholassa. Kuvat: SM / JT.
 

Terjo Kiljunen koosti viime kesänä valokuvanäyttelyn Tapperien elämästä Juholan pihapiiriin ja tilan päärakennukseen. Kesällä 2019 valokuvia on luvassa taiteilijaveljesten lapsuuden ja nuoruuden kotitilan miljööseen lisää. Kuvat: SM / JT.

 

Maastoreitti

 

Saarijärven museon mobiiliopas Tapperien Juholan maastoreitillä. Harri Tapper kertoo videolla Tiltan kirkkotiestä. Kuva: SM / JT.
 

Harri Tapper kertoo Saarijärven museon tekemässä Juholan maastoreitin mobiilioppaassa videolla muun muassa Tiltan kirkkotiestä, jota pitkin veljesten isoäiti kulki kirkolle. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja. Reitin alussa on myös QR-koodikyltti, josta koodin lukemalla pääsee Saarijärven museon tekemään maastoreitin mobiilioppaaseen. Oppaassa on monilla reitin kohteilla video, jossa kirjailija Harri Tapper kertoo maastoreitin kohteista syksyllä 1996 tehdyllä tallenteella. Tallenteen on kuvannut ja leikannut SM / Olavi Lahtela ja digitoinut SM / Tarmo Moisio. Jos QR-koodit eivät ole vielä tuttuja, museo on tehnyt myös pikaoppaan QR-koodien lukemiseen.