Etusivu >> Museo >> Tapperien Taideseura Ry
Tapperien Taideseura ry
Tapperit Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Juholassa 1960-luvulla.
 

Vasemmalta  Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Tapper Juholassa 1960-luvulla. Kuva: Saarijärven museo.

 

Kainin jalanjäljillä -kirja julkaistiin 8.3.2017

 

Kainin jalanjäljillä -julkaisu. Kuva: SM / Janne Timperi.
 
Kainin jalanjäljillä -kirjan kansi ja sisäsivuja. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Näyttely Kainin jalanjäljillä oli esillä Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 18.6.–14.8. ja Saarijärven museossa 20.5.–25.9.2016. Tapperien Taideseura kutsui yhteistyökumppaninsa Saarijärven museon kanssa akateemikko Kain Tapperiin entiset oppilaat, taiteilijaystäviä ja kollegoita näyttelyyn, joka esitteli Radoslaw Grytan, Timo Hannusen, Tapani Kokon, Kaija Kontulaisen, Markus Kåhren, Pernilla Lindholm-Czapnikin, Inka Niemisen, Joakim Sederholmin ja Tommi Toijan teoksia. Näyttelyn kuraattorina toimi Hannu Castrén.

Kainin jalanjäljillä -kirja esittelee edellä mainitun näyttelyn taiteilijat ja heidän näyttelyteoksensa, akateemikko Kain Tapperin (1930–2004) roolia opettajana sekä hänen aloitteestaan syntyneen Galleria Jarskan historiaa saarijärveläistaiteilijan lapsuuden ja nuoruuden kotitilalla Juholassa. Kirjassa on myös monisivuinen historiikki vuonna 1999 perustetun navettagallerian näyttelyistä. Kirjaan laati tekstit taidekriitikko, kuvataiteilija Hannu Castrén ja sen toimitti Saarijärven museonjohtaja Kari Kotilainen. Julkaisua kuvittavat Saarijärven museon toimittamat kuvat teksteineen.

Näyttely ja julkaisu ovat osa Saarijärven taiteilijaseura Sienan hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta, jota tukevat Euroopan unionin Maaseuturahasto ja Leader-ohjelma, Tapperien Taideseura, Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö sekä Saarijärven Mannilan Taidesäätiö.

 

Tapperien Taideseura ry

Tapperien taiteilijaveljesten synnyinkoti Juhola (aluekartta ja maastoreitti pdf-tiedostona) on Saarijärven Tarvaalassa. Kun Juholassa ei kukaan enää vakituisesti asunut, järjesteltiin tila ja rakennukset Saarijärven kaupungin hallintaan.  Samaan järjestelyyn liittyen perustettiin 1993 Tapperien Taideseura ry.

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea taidetta sekä taiteen ja luovuuden tutkimusta.
Yhdistyksen puheenjohtajana ovat toimineet Eila Tiainen, Kalevi Kivistö, Veikko Hyytiäinen ja Erkki Laatikainen sekä Pekka Mäkelä. Yhdistyksen kaupungin edustaja on museonjohtaja Kari Kotilainen.
Veljeksistä kolme on haudattu Saarijärvelle sukuhautaan Vihtorin ja Ainon viereen ja yksi Tampereelle.

Yhdistys toimii laaja-alaisesti kaupungin kanssa yhdessä Juholan Kotilaa koskevissa asioissa ja veljesten tuotannon tallentamissa ja digitoimisessa tutkijoiden käyttöön. Aineisto on sijoitettuna Saarijärven museoon, sillä Tapperit ovat tunnettu osa Saarijärven ja Suomen historiaa. Seura keräsi alkupääoman Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahastoon ja Tapperin taiteilijaveljesten rahasto perustettiin vuonna 2004. Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n Nimikko-jäseneksi kuuluvan seuran logon on suunnitellut lavastaja Yrjö Tapper ja seuralla on käytössään akateemikko Kain Tapperin valmistama mitali. Seuran hallitus on myöntänyt sen veljesten taiteenaloilla ja hengessä toimineille henkilöille seuraavina juhlavuosina:

  • 1993: Eero Hyvämäki, Juhani Pallasmaa, Matti Sanaksenaho ja Kalevi Kivistö
  • 2003: Samuli Heimonen, Natalie Minnevik ja Viivi Luik
  • 2009: Pasi Erik Karjula, Sirkku Peltola ja Petteri Laiti
  • 2014: Radoslaw Gryta, Milla Ollikainen ja Janne Heinonen

 

Hallitus vuonna 2018

puheenjohtaja Eeva Kuusela
varapuheenjohtaja Kari Kotilainen
sihteeri, toistaiseksi Eija Viitanen
asiamies Markku Koskenlahti
taloudenhoitaja Riitta Lintunen
suvun edustaja Terjo Kiljunen
toiminnantarkastajat Maire Hyvönen, varalla Hannu Jakoaho

 

Yhteystiedot ja jäsenmaksutTapperien Taideseura ry

Y-tunnus: 0983582-1
Jäsenmaksut tilille FI92 4766 1020 0025 76. Muista liittää mukaan yhteystietosi.
Jäsenmaksu on 15,00 €/vuosi, henkilön ainaisjäsenmaksu on 100,00 €, kannatusjäsenmaksu 150,00€ /vuosi. Yritysten ja yhteisöjen kannatusjäsenmaksu on 500,00 €/vuosi