Etusivu >> Sisalto >> Kulttuuripalvelut
Kulttuuripalvelut
Saarijärvisiä kirjoja

 

Saarijärvi on valtakunnallisesti tunnettu monipuolisesta kulttuuristaan. Olemme taatusti Suomen parhaita kulttuuripitäjiä. Monet saarijärveläislähtöiset taiteilijat ovat maankuuluja ja taiteiden paikallinen harrastajakenttä on aktiivinen. Tunnetuimpia saarijärveläisiä taiteilijoita ovat varmasti Tapperin veljekset ja näyttelijä-professori Tarmo Manni. Uudempaa saarijärveläistä taitelija- ja kulttuurisukupolvea edustaa vuoden nuori taitelija 2008 Samuli Heimonen, installaatioillaan maailmanmainetta kerännyt vuoden 2016 nuori taiteilija Tiina Pyykkinen, huippuviulisti ja säveltäjä Ville Ojanen, vuoden 2004 tangokuningas Tommi Soidinmäki, iskelmän monilahjakkuus Mikael Konttinen ja stand-up –koomikko, tuottaja, käsikirjoittaja Teemu Vesterinen, muutamia mainiten. Moni paikallinen mestari on myös oman aktiiviuransa jälkeen alkanut opettaa nousevia kykyjä. Tästä mainio esimerkki on Lausannessa harmonikan maailmanmestaruuden saaneen Teijo Rekosen ja Hopeinen harmonikka –voittaja Sonja Lampisen menestyksekäs yhteistyö. Yhteistä kaikille mainituille on saarijärveläisyys ja kiistaton lahjakkuus.

Saarijärven aktiivinen ja monipuolinen kulttuurikenttä innostaa nuoria hakeutumaan taiteen koulutukseen ja ammatteihin ja edelleen luovan alan yrittäjiksi. Saarijärvi tarjoaa mahdollisuuden harrastaa ja kokeilla siipiään kulttuurin parissa. Moni taiteen menestystarina on lähtöisin Saarijärveltä. Saarijärven kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntääkin useita avustuksia paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen toimintaan. Näiltä sivuilta voi ladata ohjeet ja hakulomakkeen avustuksiin tai halutessaan ne voi noutaa kaupungintalolta. Avustusten hakuaika on vuosittain helmikuussa.

Taiteilijoiden tukemisen lisäksi Saarijärven kaupunki on panostanut julkisiin tiloihinsa. Eihän Saarijärvi aito kulttuurin keskus olisikaan mitään ilman julkisia taideteoksia. Ympäristössä on monia muistomerkkejä ja patsaita. Näkyvimpiä taideteoksia ovat keskustan monet veistokset, kuten kesäisin iloisesti pulputtava Huuto vedestä –veistos. Aivan ydinkeskustan lisäksi kaupunki on sijoittanut taideteoksia kaupungintalon ja museon pihapiireihin kuntalaisten ja matkailijoiden iloksi. Oikeastaan koko kaupunkimme yksi näkyvimpiä kulttuurin ilmentyviä ovat juuri julkiset taideteokset. Eikä kaupunkimme julkinen taide rajoitu pelkästään keskustan liepeille, vaan näyttäviä töitä on myös kaupunkimme kylissä, kuten Mahlulla Matti Rutasen ITE-taiteen helmi Maapallo –patsas. Me täällä Saarijärvellä koemme, että julkinen taide lisää ympäristön viihtyisyyttä ja tarjoaa meille luovan ympäristön.

maapallopatsas

Kulttuuritoimi

 

Kulttuuritoimen tehtävänä on luoda mahdollisuus henkiseen kasvuun ja antaa valmiudet oman identiteetin luomiseen tarjoamalla virikkeitä ja kulttuurin tuntemusta, edistämällä kulttuurin harrastamista, taiteen tekemistä ja ohjausta koulutukseen. Kulttuuri on sekä hyvinvointipalvelu, että peruspalvelu – ja meillä Saarijärvellä todella merkittävä asia, strategiamme kärkihanke.

Kulttuuritoimi tuottaa tapahtumia järjestöjen tuottamien tilaisuuksien lisäksi itsenäisesti tai yhteistyössä järjestöjen ja eri tahojen kanssa yhteistyössä. Kulttuuritoimi pyrkii tuomaan esiin paikallisen kulttuuriperinteen tapahtumissa ja tukee paikallisten tahojen ja taiteilijoiden tuottamia palveluja.

Saarijärven alueen tapahtumat löytyvät tapahtumakalenterista. Kaupunkimme tapahtumakalenteriin on myös mahdollista ilmoittaa omasta tapahtumasta. Jos järjestät tapahtuman, vältät päällekkäisyydet muiden tapahtumien kanssa ja takaat parhaan osallistujamäärän tarkistamalla tapahtumakalenterin. Vaihtoehtoisesti voit ottaa yhteyttä kulttuuritoimeen ja saat tietoa suunnitelluista tapahtumista. Kulttuuritoimi myös auttaa tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa mahdollisuuksien mukaan, sekä palvelee erilaisissa kulttuuriasioissa.

kaupungintalon_nayttelytilaa_ev.jpg

 

Kulttuuritoimi vastaa kaupungintalon näyttelytilasta. Seuraavan vuoden näyttelyjen haku on aina kuluvan vuoden loka-marraskuun vaihteessa. Näyttelyaikaa voi hakea tällä lomakkeella. Vapaaksi jääneitä aikoja voi tiedustella myös hakuajan ulkopuolella.

Näyttelytila on avoinna viraston aukioloaikoina maanantaista torstaihin klo 9-15.30 ja perjantaisin klo 9-15. Kaupungintalo on tavallisesti suljettu heinäkuussa ja vuodenvaihteessa kaksi viikkoa.

Näyttelytilassa on siirrettäviä seinäkkeitä ja veistosjalustoja, sekä näyttelytoimintaan suunniteltu valaistus. Ripustusjärjestelmä on helppokäyttöinen. Näyttelyn järjestämisestä peritään korvaus. Näyttelytilassa on pysyvänä esittelynä Saarijärven vuoden 1944 pienoismalli. Tilaan on vapaa pääsy.
 

Kulttuuritoimi tukee paikallisia taiteilijoita ja tapahtuman järjestäjiä myös vuokraamalla tuotteita ja myymällä taiteilijoiden tuotteita sopimuksesta.

Vuokrattavat tuotteet:
Kulttuuritoimelta voi vuokrata myös vaihtokehyksiä, Saarijärven kansallispukua ja kesäkaudella penkkejä.
Myyntituotteet:
Kulttuuritoimi myy viiden euron hintaista Mauno Oksasen "Kurttu-Manun" nuottivihkoa Sävel metsän soi.

Kulttuuritoimi palvelee kaikkia kulttuurista kiinnostuneita ja sen parissa toimivia!

Kantele Jooseppi Pohjola