Etusivu >> Sisalto >> Kuntainfo
Kuntainfo
Juhlavuoden logi

 

Saarijärvi

Saarijärvi on luonnonkaunis, vetovoimainen, terveen elämän kasvuympäristö – yrittämisen, osaamisen ja kulttuurin seutukeskus luoteissa/pohjoisessa Keski-Suomessa. Yksi Saarijärven parhaista puolista on kaupunkimme upea keskusta. Keskustamme on rakentunut kolmen järven Saarijärven, Lumperoisen ja Herajärven väliselle saarekkeelle. Meillä voi asua järven rannalla ja keskustassa yhtä aikaa.

Keskustamme lisäksi, Saarijärvi tarjoaa asukkailleen, kesämökkiläisilleen ja kaupungissa vieraileville paljon erilaisia kulttuuripalveluja sekä harrastus- ja virkistysmahdollisuuksia. Meillä asuttiin jo kivikaudella, mikä on loistava osoitus kaupunkimme ajattomasta vetovoimasta. Kaupunkiamme kuvaakin hyvin runollinen tunnuslauseemme: Ole. Elä. Nauti.

 

Päätöksenteko

Kaupungin päätöksenteko toimii virkamiestemme ja vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden yhteistoimintana. Tarkemmin kaupungin päätöksenteosta tästä. Kaupunkimme ylimpänä päätöksentekoelimenä toimii 35-paikkainen kaupunginvaltuusto. Valtuuston esitysten valmistelusta sekä kaupungin hallinnon ja taloudenhoidon käytännön sujumisesta, kaupungin edun valvomisesta ja kaupungin edustuksesta vastaa kaupunginhallitus. Kaupungin viranhaltijajohto (johtoryhmä) toimii edellä mainittujen luottamushenkilöistä koostuvien tahojen kanssa yhteistyössä suorittaen hallintosäännön mukaisia tehtäviä.

 

Luonnonkaunis ja vilkas Saarijärvi

Kaupungin yritysrakenne on monipuolinen. Metalliteollisuus, graafinen teollisuus ja puutoimiala ovat hyvin edustettuina.  Bioenergian ja koko luonnonvara-ala ovat vahvuuksia ammattikorkeakoulun luonnonvarainstituutin ja toisen asteen luonnonvara-alan koulutuksen ansiosta. Kaupunki pystyy tarjoamaan yrityksille nopeasti ja edullisesti toimisto-, liike- ja teollisuustiloja sekä osaavaa työvoimaa.

 

Kulttuuri ja vapaa-aika

Saarijärvellä on vilkas kulttuuri-, liikunta- ja matkailutarjonta läpi vuoden.

Kulttuurikohteistamme merkittävimpiä ovat Suomen vanhinta tunnettua asutusta edustava Kivikauden kylä ja Runebergin vierailun aikana runoilijan majoittanut Säätyläiskotimuseo. Näihin kohteisiin ja muihin historiallisesti kiinnostaviin kohteisiin tietoa tarjoaa Saarijärven museo. Näiden lisäksi meillä Saarijärvellä järjestetään vuosittain elokuvaviikot, joiden aikana ansioitunut elokuvantekijä palkitaan Matti Pellonpää –palkinnolla.

Varsinaisten kohteiden lisäksi kulttuuripalvelut tarjoaa laajan valikoiman paikallista kulttuuria.

Kulttuuritarjonnan lisäksi Saarijärvellä on erittäin laaja urheilutarjonta. Vaihtelevissa mäki- ja harjumaisemissa hiihdetään talvisin monipuolisella latuverkostolla, avojäällä pelataan jääkiekkoa ja Paavonrinteillä lasketaan mäkeä. Kesäisin pelataan freesbeegolfia, retkeillään, marjastetaan ja sienestetään.  Saarijärvellä on useita luonnonhistoriallisesti kiinnostavia kohteita patikointi- ja latureitteineen.

Liikuntamahdollisuuksiin pääset tutustumaan niiden omilta sivuilta.

Saarijärvi tarjoaa koettavan kulttuurin ja liikunnan lisäksi paljon erilaista opetusta. Kansalaisopiston kurssivalikoimasta löydät varmasti itseäsi kiinnostavaa tekemistä. Musiikkiopetusta puolestaan tarjoaa Viitasalo-opisto (ent. musiikkiopisto), jossa laulutuntien lisäksi laaja soitinopetus.

 

Asuminen ja yhteydet

Oman lisänsä antavat vireät kylät, joita on kaikkiaan yli 20. Jos meidän keskustamme on mahtava, niin ovat meidän kylätkin vailla vertaa. Kylien tiedot on koottu tähän. Meillä voi asua joko tiiviissä kyläyhteisössä tai lähiöiden kerrostaloissa ja silti nauttia aidosta pikkukaupungin tunnelmasta. Saarijärvellä asumiseen ja kaupungin vuokra-asuntoihin pääset tutustumaan tästä.

Emme haluaisi kehuskella, mutta olemme kuin Rooma. Kaikki tiet vievät Saarijärvelle –sijainti, nelostien tuntumassa ja valtatie 13:n kupeessa, on keskeinen osa kaupunkimme menestystarinaa.  Sijaintimme takaa Saarijärven olevan mahtava kotipaikka, josta on hyvät liikenneyhteydet joka puolelle.

 

Etäisyyksiä

Alueen tärkeimmät etäisyydet maa­nteitse mitattuna kaupungin pää­keskuk­sesta ovat:

 • Jyväskylä 65 km
 • Lähin lentokenttä Jyväskylä (Tikkakoski) 45 km
 • Lähin rautatieasema, matkustajaliikenne Jyväskylä 65 km
 • Lähin merisatama, Kokkola 178 km
 • Länsi-Suomen läänin pääkaupunki, Turku 370 km
 • Helsinki 340 km

 

Veroprosentit 2016

Kuten kaikki muutkin kaupungit, myös Saarijärvellä kerätään veroja. Tässä tämän vuoden veroprosentit.

Saarijärven tuloveroprosentti on 21,5 %

Kiinteistöveroprosentit ovat seuraavat:

 1. yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,00 %
 2. vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti on 0,45 %
 3. muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti on 1,05 %                
 4. voimalaitosten kiinteistöveroprosentti on 2,85 %
 5. rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti on 2,40 % ja
 6. yleishyödyllisten yhdistysten käytössä olevien rakennusten ja maapohjan kiinteistöveroprosentti on 0,00.

 

Tunnetko olevasi pesunkestävä saarijärveläinen, vai kiinnostaako kaupunkimme muutoin. Klikkaa itsesi Peliplazan ilmaiseen visaan ja testaa paikallistietämyksesi.

saarijarvi_-visa.jpg

 

Tässä vielä kootusti perustietoja kapungistamme

Saarijärvi info