Etusivu >> Sisalto >> Musiikki
Musiikki
Saarijärvellä toimii aktiivisesti monia kuoroja, orkestereita ja menestyneitä laulajia ja muusikoita. Saarijärven kantele ja sulkutyyli tunnetaan laajalti kansanmusiikkiperinteessä. Kansanmusiikkipolvea on onnistuttu nuorentamaan. Luomusoitto on maakunnallinen kansanmusiikkitapahtuma. Musiikkia opetetaan kansalaisopiston piireissä sekä Viitasalo-opistossa.

Saarijärven musiikkitapahtumat ja monet muut kiinnostavat tapahtumat löytyvät Tapahtumat -sivulta.

 

KUOROT:

Saarijärven Laulumiehet ry. on valittu vuoden mieskuoroksi vuonna 1992 Väinö Viitasalon johtaessa kuoroa.  Veteraanikuoron jäsenet ovat jo ikä-ihmisiä ja Saarijärven Laulumiehet jatkavat kuoron perinnekuorona. 
Ikikukat ja Kuurankukat ovat eläkeläisten kuoroja. Nuorempaa ikäpolvea edustaa Pedaali, joka koostuu opettajista. Kuoron vappukonsertit ovat odotettuja tapahtumia. Pedaali on julkaissut myös äänitteitä.
Kalmarin kuoro tuli toimineeksi 40 vuotta 2014. Kuoro huomioitiin vuonna 2014 pitkäaikaisesta kulttuurityöstä. Sekakuoroa johtaa director cantus Veikko Heinäaho.

Pylkönmäen mieskuoroa on johtanut kanttori Margaret Vainio. Pylkönmäen musiikkiyhdistys on myös osaomistaja Yrittävän talossa. Puheenjohtaja on Virpi Kantonen.

Paikkakunnalla on myös solisteja niin viihdemusiikin kuin klassisen musiikin taitajina.

HENGELLINEN MUSIIKKI
Seurakunnan musiikkitoiminta on vilkasta. Seurakunnassa toimii sekä Saarijärven että Pylkönmäen kirkkokuorot. Eläkeläiset laulavat Hopeavuosien Laulajissa. Kanttorit vastaavat seurakunnan musiikkityöstä. Hengellisen musiikin ryhmiä on useita. Kirkossa on monia konsertteja ympäri vuoden.

Rautiaiset -ryhmä kostuu saman suvun jäsenistä. Rautiaisten kotisuvuilla on tietoja mm. musiikkitallenteista. rautiaiset.suntuubi.com. CD-tallenne ilmestyi 2014.
Blue River band esittää hengellistä musiikkia ja on julkaissut musiikkia. Suolasade on yhteiskristillinen yhtye.

Hiekkavirran sisarukset esiintyvät useissa tilaisuuksissa ja ovat tehneet useita musiikkitallenteita. Marja-Liisa Oikari ja Kari Hiekkavirta esiintyvät myös duettona. Luvattu Maa (2015), Muistuta minua herra (2009), Toivon siivin (2005), Lähteellä (2002), Puutarhassa (1991), Tavataan taivaassa. Levyjä voi ostaa suoraan tekijöiltä. Tiedustelut +358 40 8378 989.

marja-liisa_oikari_kari_hiekkavirta_cd_etukansi_pieni.jpg
 
 

ORKESTERIT:
Tanssi- ja viihdeorkesteri ovat ehtineet 30 vuoden ikään. Saarijärven Kansalaisopiston Viihde- ja Tanssiorkesterien tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää musiikin harrastusta Saarijärvellä. Kansalaisopiston piirinä orkesterit ovat toimineet jo yli kaksikymmentä vuotta. Molemmat orkesterit harjoittelevat kerran viikossa. Velmun Parhaat CD on ilmestynyt kansalaisopiston ja kulttuuripalvelujen tuella.  Ari Savinainen ja Q-tanssi esiintyvät erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa.
Orkesterien ja orkesterilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi on myös perustettu 30.10.1999 Saarijärven Viihteellisen Elävän Musiikin Yhdistys eli Velmu ry. Saarijärven kulttuuri-ja vapaa-aikalautakunta myönsi 6.12.2015 tunnustuksen yhdistykselle hyvästä kulttuurityöstä.

Saarijärven Puhallinorkesteri on perustettu 1968 ja rekisteröity 1983. Orkesterilla on oma esiintymisasu ja standaari. Puheenjohtaja ja kapellimestari on Raimo Rytsy. Saarijärven kulttuurilautakunta huomioi järjestön pitkäaikaisesta kulttuurityöstä vuonna 2011.

Kansanmusiikkiryhmiä on useita: Mandoliiniorkesteri, Saarijärven Pelimannit, Sukuvika, Vikatikki ja Kopla ovat paikkakunnan kansanmusiikiryhmiä. Saarijärven Harmonikkaorkesteria johtaa menestynyt haitarinsoittaja Teijo Rekonen. Saarijärven seutukunnalla on myös kaksrivisten ryhmä. Monet näistä ryhmistä kuuluvat Saarijärven Musiikkiyhdistykseen. Yhdistyksen puheenjohtaja on Teijo Rekonen.  Pelimmannit ovat aktiivisia yhteislaulutilaisuuksien järjestäjiä. He vierailevat esiintymässä usein vanhusten palvelutaloissa. Yhdistys on mukana tuottamassa Luomusoittoa.

Kopla voitti Suomen Mestaruuden Pelimanniyhtyeiden SM-kisassa Mäntsälässä 2011.  Toisen CD:n Kopla julkaisi vuoden 2014 lopussa.  Koplaa johtavat Sari Honkonen ja Sirpa Varvikko. Soittajat ovat nuoria. Kansanmusiikiryhmän ohjelmisto ja soundi edustavat uutta kansanmusiikkia. Kopla on soittanut vuosittain Kaustisella ja myös ulkomailla kotimaan lisäksi.

Too Many Sisters  koostuu Koskenlahden perheen tyttärien musiikista. Minna Koskenlahti on edennyt pitkälle musiikkiopinnoissa.

Saarijärven kantele ja soittotyyli (sulkutyyli) ovat tunnettua koko maassa. Paikkakunnallamme on ollut myös monia kanteleen rakentajia ja soittajia kuten Juho Tamminen ja Vihtori Honkonen.  Nykyisin lapset opiskelevat jälleen kanteleensoittoa. Kansanmusiikki-instituutti on julkaissut 1991 LP -levyn "Arvi Pokela - Saarijärven kantele". Arvi Pokela (1914-84) oli mestaripelimanni. Saarijärvi- Seura ry julkaisi vuonna 2013 Minna Torpan toimittaman "Saarijärvi Soi" - kirjan. Kirja ja sen ohessa olevat CD:t esittelevät laajasti paikallista kansanmusiikkia. Teos on myynnissä mm. Saarijärven museossa.

 

juho_tammisen_kanteleen_kopio.jpg

 

TALLENTEET JA JULKAISUT

Alla on mainittu vain muutama tallenne.

savel_metsan_soi.jpg

Saarijärvi-Seura ry on julkaissut jouluna 2013 Minna Torpan toimittaman kansanmusiikkikirjan "Saarijärvi soi" DVD- ja CD -levyineen.
Lähes kaikki ryhmät ovat tehneet musiikkitallenteita. Niitä on myynissä paikallisissa kaupoissa ja musiikkiliikkeissä sekä museolla.

Saarijärvi Soikoon CD, v. 2008 sisältää saarijärveläisten sanoittajien, säveltäjien ja esittäjien monipuolista musiikkia. Äänitteessä on 16 kappaletta. Esiintyjät: Saarijärven Puhallinorkesteri, Saarijärven Pelimannit, Saarijärven Mandoliiniorkesteri, Kopla, Tytäryhtye, Rautiaiset, Pylkönmäen vahvistettu mieskvartetti, Juhan Gummerus, Honkavuori-Ojanen -kvartetti ja Hemmo Hirvonen.

Saarijärvi-Seura ry on teettänyt CD:n Kansanooppera Runebergista 2001. Saarijärven Paavo kantaatti on julkaistu LP -Levynä ja CD -levynä 2004.  LP:n on tuottanut 1975 Saarijärven Orkesteri. Siinä esiintyy orkesterin ohella sekä Saarijärven että Pylkönmäen kirkkokuorot ja solisteja. Sävellykset ovat Saarijärven Orkesterin johtajan Juho Nisulan sävellykisiä ja tekstit ja kuvitus Veikko Varvikon käsialaa. M.A. Numminen on julkaissut singlen J.L. Runebergin Saarijärven Paavon ja vänrikki Stoolin tarinat.

 

 

Alla olevassa kuvassa on Saarijärven liittyviä musiikkitallenteita.

kirjoja_ja_levyja_kansia_kollaasi.jpg

 

MUSIIKKITAPAHTUMAT

Luomusoitto on maakunnallinen kansanmusiikkitapahtuma, joka järjestetään vuosittain huhtikuun ensimmäisessä viikonvaihteessa. Luomusoitossa valitaan vuoden Luomupelimanni ja esitellään paikallinen pelimanni. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin vuonna 2002. Yhteissoittokappaleet ovat saarijärvisten pelimannien sävellyksiä.

Keväisin Pylkönmäellä Lions Club järjesti lasten Tenavatähti -tapahtuman, jossa on katselmussarja ja tenavatähtisarja.  Vuoden 2014 kilpailu oli kahdeskymmenes. Tapahtumaa ei ole järjestetty tämän jälkeen.
Saarijärvellä järjestettiin aiemmin myös Liisan Laulelot -musiikkitapahtuma.

Kesäisin Saarijärvi nauttii viikon ajan monikulttuurisesta Kirmot -tapahtumasta. Art Lumperoinen järjestää nyt toimintaa myös talvella.

 

MUSIIKIN OPISKELU

Pohjoisen Keski-Suomen musiikkiopisto, Viitasalo -opisto antaa taiteen perusopetusta. Musiikkiopiston internetsivuilla on tietoa opistosta.

Menestyneitä soittajia:

Kirmo Lintinen, Kaija Viitasalo, Timo Lehtovaara, Pasi Piispanen ja Tero Tavaila opiskelivat ja soittivat kotikunnassa ennen siirtymistä ammattiopintoihin ja töihin muualle Suomeen.  Täällä olleessaan he soittivat myös Arietta -kokoonpanossa ja julkaisivat LP -levyn. Nyttemin kaikki ovat tunnettuja musiikin ammattilaisia.
Marita Viitasalo konsertoi edelleen Saarijärven kirkossa. Klassisen musiikin taitajiin kuuluu myös tenori Lasse Penttinen, joka on vieraillut myös Euroopan musiikkitaloissa.
Olavi Suominen on laulukilpailuissa menestystä saavuttanut tenori ja Tuuli Suominen ja Anton Suominen ovat jazzmuusikoita. Isä Markku oli viihdemusiikin artisti ja yrittäjä.
Tony Romeo on karaokelaulaja ja järjestää alan tapatumia.  Ville Ojanen on lahjakas viulisti ja säveltäjä.  Hän esiintyy useissa kokoonpanoissa ja tuotannoissa eri puolella maata ja ohjaa paikallisia ryhmiä.

Teijo Rekonen toimii yrittäjänä ja harmonikansoiton opettajana sekä esiintyjänä.  Vuonna 2000 hän voitti 18. kansainvälisen harmonikan Gran Prix –kilpailun Genevessä yhdessä venäläisen muusikkoystävänsä Evgeny Fokinin kanssa.  Hänen oppilaansa Sonja Lampinen on voittanut useita Suomen mestaruuksia Sata-Häme soi tapahtumassa.
Viihdemusiikin ammattilaisia ovat myös laulajat Tommi Soidinmäki ja Mikael Konttinen.
Tanssija Janne Marja-aho tunnetaan myös laulajana.

Viitasalo-rahasto tukee paikkakunnan musiikkielämää. Rahastoa hallinnoi Saarijärven Laulumiehet ry.  Musiikkineuvos Väinö Viitasalo johti mieskuoroa kirkkokuoron ohella asuessaan Saarijärvellä. Viitasalo toimi laajasti musiikin parissa.  Rahaston jäsenet koostuvat eri yhteisöistä, jotka vuosittain karttuvat tiliä. Rahasto perustettiin 1989. Viitasalo -rahasto julkaisi VHS -tallenteen Viitasalon perhekonsertista 21.5.1995. Sitä on edelleen myynnissä kulttuuritoimistossa.