Etusivu >> Sisalto >> Nayttelyohjelma
Näyttelyohjelma

"Tuleva" – Pentti Hakala ja Kuutti Lavonen 26.5.–9.9.2018

 

"Tuleva" - Pentti Hakala ja Kuutti Lavonen Saarijärven museossa 26.5.-9.9.2018. Kuvat: SM / JT.

 

Sisustusarkkitehti Pentti Hakala (s.1949) ja taidegraafikko Kuutti Lavonen (s.1960) kohtasivat toisensa vuonna 1985 Kulttuurirahaston Suomalaiset materiaalit -näyttelyyn kutsuttuina taiteilijoina. Katkeamaton ystävyys ja yhteiset intressit, muun muassa uteliaisuus kirjoitettuun kieleen sekä musiikkiin, ovat pitäneet heitä polulla kohti tätä päivää. Pentti Hakalan käsityötaito on palvellut häntä design-tuotteidensa ja huonekalujensa prototyypeissä, tänä päivänä sama taito näkyy vapaassa veistotaiteessa. Kuutti Lavosen työskentelyn taustalla on hänen pitkäaikainen kiinnostuksensa renessanssiin ja barokkiin. Yhdistävä tekijä on viiva, sen minimointi ja maksimointi - piirtäminen kaikkinensa. Se mikä on reliefin syvyyttä, onkin piirustuksen illusoorisuutta. Se mikä on esittävää, onkin abstraktia. Kun Hakala veistää viivan puusta, Lavonen piirtää sen litokivelle. Kesällä 2018 kohtaamme kaksikon heille itselleenkin uudessa tilanteessa.

Näyttelyssä on esillä yhteensä 69 teosta, joihin lukeutuu myös kaksi taiteilijoiden yhdessä tekemää triptyykkiä. Tarinaa kuljetetaan näyttelytiloissa eteenpäin mm. teosparien ja dramaturgiaa luovien värien sekä tilajaottelun avulla. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 

"Tuleva" - Pentti Hakala ja Kuutti Lavonen Saarijärven museossa 26.5.-9.9.2018. Kuva: SM / TM.

 

Pentti Hakala ja Kuutti Lavonen näyttelyn lehdistötilaisuudessa 25.5.2018. Oikealla Lavosen temperamaalaus Andrea, jonka valmistumisajankohta ajoittuu vuoteen 1985, jolloin taiteilijat ystävystyivät. Pentti Hakala myös omistaa teoksen. Kuva: SM / Taru Mäkipaja.

 


 

Riku Riippa – Veistoksia Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 16.6.–12.8.2018

 

Kuvanveistäjä Riku Riipan näyttely Galleria Jarskassa 16.6.-12.8.2018. Kuvat: SM / JT.

 

Kuvanveistäjä Riku Riippa (s. 1974) toimi akateemikko Kain Tapperin apulaisena 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa opiskellessaan Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolla. Riippa valmistui Helsingin Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Kälviällä asuvan ja työskentelevän Riipan lapsuudenkodissa ovi oli konkreettisestikin auki taiteeseen graafikkoisä Esa Riipan työhuoneen muodossa. Silti taiteilijan ammatti ei vielä lukioiässäkään ollut urasuunnitelmien kärjessä: "Taiteilijaa minusta ei pitänyt tulla. Ensimmäinen ajatus oli valokuvaaja, mutta jostain syystä ajauduin Kuvataideakatemiaan", Riippa kertoi aikoinaan Ylen haastattelussa.

Kuvataideakatemiassa opiskellessaan Riippa työskenteli akateemikko Kain Tapperin apulaisena. Sieltä jäi perinnöksi ainakin aito kuva siitä, millaista ammattitaiteilijan ja kuvanveistäjän työ käytännössä on. Myös puun käsittelystä Riippa sai arvokasta oppia. Kuvanveistäjänä Riippa tunnustautuu esteetikoksi ja perinteiseen taidekäsitykseen nojaavaksi. Samalla kaavalla hän toteuttaa myös omia veistoksiaan käyttäen pronssia, puuta, kipsiä ja poltettua savea. Hänen tuotannossaan nousee esiin esittävä ilmaisu ja ihmisfiguurit.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Saarijärven museo, Tapperien Taideseura ry ja Saarijärven kaupungin kulttuuritoimi.

Riku Riippa – Veistoksia on esillä Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 16.6.–12.8.2018 la–su klo 12–16. Taiteilijan tuotantoon voi tutustua lisää hänen sivuillaan.

 


 

 

26.5.–9.9.2018
"Tuleva" – Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen yhteisnäyttely

Saarijäveläissyntyinen Pentti Hakala (s.1949) tunnetaan sisustusarkkitehtina, teollisena muotoilijana, jonka ura alkoi jo 1980-luvulla. Nyt taiteilijan esittelyssä Hakalan tyyli on materiaaliltaan minimoitu, selkeän veistoksellinen.

Taidemaalari, taidegraafikko Kuutti Lavonen (s. 1960) kuuluu Suomen suosituimpiin nykytaiteilijoihin jolle myytit ja legendat ovat läsnä. Lavosen kädenjäljessä on kyse ihmisen kuvasta ja hahmopsykologiasta.  Lavonen tunnetaan teoksista, jotka kuvaavat ikiaikaisia teemoja melankolisten ihmiskasvojen kautta. Suuri yleisö tuntee Lavosen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista.

16.6.–12.8.2018
Riku Riippa – Veistoksia
Tapperien Juholan Galleria Jarskassa

Galleria Jarskan kesänäyttely esittelee Kain Tapperin entisen oppilaan, kuvanveistäjä Riku Riipan (s. 1974) teoksia. Kälviällä asuva ja työskentelevä Riippa tunnustautuu kuvanveistäjänä esteetikoksi ja perinteiseen taidekäsitykseen nojaavaksi. Hänen tuotannossaan nousee esiin esittävä ilmaisu ja ihmisfiguurit.

Taiteilijan tuotantoa on nähtävillä osoitteessa rikuriippa.com

 
Näyttelyohjelma 2018
Näyttelyarkisto