Etusivu >> Sisalto >> Nayttelyohjelma
Näyttelyohjelma

Kanssakulkijat 1.2.–6.5.2018

 

Kanssakulkijat-näyttelyssä nähdään seutukunnan ammattitaiteilijoiden teoksia. Kuva: SM.

 

Seutukunnallisten vahvojen ammattitaiteilijoiden töistä koostuva jyrytetty ryhmänäyttely on osa Saarijärven Taiteilijaseura Siena ry:n hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta. Näyttelyn taiteilijat ovat Jaana Bombin, Alberto Ferretti, Jouko Hackzell, Kaisa Ilola, Pirjo Krook, Päivi Siikamäki ja Kirsi Tapper. Näyttelyn kuraattorina toimii taidekriitikko ja kuvataiteilija Hannu Castrén.

Kanssakulkijat-näyttely on jatkoa Pensselit sannasta -hankkeen aiemmille näyttelykokonaisuuksille. Valtakunnallinen näyttely Kainin jalanjäljillä esitteli vuonna 2016 Kain Tapperin oppilaiden tuotantoa. Seuraavan vuoden alussa Avojaloin, uskallus taiteeseen marssitti estradille taidekentälle suuntaavia tekijöitä. Kanssakulkijat-näyttely päättää sarjan esitellen seutukunnalla toimivia, ammatikseen taiteen parissa työskenteleviä tekijöitä.

 

Kanssakulkijat esittelee Saarijärven seutukunnan vahvoja ammattitaiteilijoita. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 

Yläkuvassa vasemmalla viitasaarelaistaiteilija Jaana Bombinin Elämänpuu-gabroveistoksia sekä oikealla saarijärveläisen Kaisa Ilolan öljyvärimaalaukset Riku Niemen muotokuva ja Hanhikivi. Vasemmanpuoleisessa alakuvassa saarijärveläisen Pirjo Krookin Trauma I ja Trauma II. Alakuvassa oikealla Jaana Bombinin gabroveistos Muamo VII, taustalla Kirsi Tapperin puuta ja väriä yhdistelevä Enkeli nukkuu kannukset jaloissa. Kuvat: SM / Janne Timperi.

 

Taiteilijahaastattelut

 

Pirjo Krook

 

Saarijärven museo sai mahdollisuuden haastatella taiteilijoista Jaana Bombinia, Jouko Hackzellia, Kaisa Ilolaa ja Pirjo Krookia. Ensimmäisenä esittäytyy saarijärveläinen Pirjo Krook, jonka teosten aiheet hyppelehtivät syvemmän, oman elämän tarkastelun ja kepeän maisemamaalauksen välillä.

Haastattelu, kuvaus ja still-kuvat: SM / Riia Mäkinen ja Taru Mäkipaja.
Editointi: SM / Taru Mäkipaja.
Grafiikat: SM / Janne Timperi.
Tuotanto: Saarijärven museo 2018.

 

Kirsi Tapper

 

Jyväskylän taidemuseo haastatteli Kirsi Tapperia vuonna 2015 liittyen Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelykokonaisuuteen, joka juhlisti keskisuomalaisten kuvataideseurojen pyöreitä vuosia. Kokonaisuuden näyttelyt levittäytyivät Tapperien Juholan Galleria Jarskaan, Keuruun museoon, Saarijärven museoon ja Jyväskylän taidemuseoon. Tapperin videolla mainitsema teos Enkeli nukkuu kannukset jaloissa (2014) on esillä Kanssakulkijat-seutunäyttelyssä.

Haastattelu: Ritva Pulkkinen, Keuruun museo
Kuvaus: Jari Kuskelin
Jyväskylän taidemuseo 2015

 

Jaana Bombin

 

 

Viitasaarelainen Jaana Bombin arvelee kiviveistostensa vaativan materiaalin jatkavan tarinaa itsepäisestä lapsesta. Oman, karjalaisista juurista ja mytologiasta kumpuavan taiteen ohella Bombin on toiminut liikkeelle laittavana voimana monissa pohjoisen Keski-Suomen alueella toteutetuissa yhteisötaideprojekteissa.

Haastattelu, kuvaus ja still-kuvat: SM / Riia Mäkinen ja Taru Mäkipaja.
Editointi: SM / Taru Mäkipaja.
Grafiikat: SM / Janne Timperi.
Tuotanto: Saarijärven museo 2018.
 

Jouko Hackzell

 

 

Saarijärveläisen Hackzellin näkemyksessä taiteen tekemisessä pitää olla rehellinen itselleen ja katsojille. Innoituksen taiteeseen Hackzell löytää mm. musiikista, Raamatusta, Suomen luonnosta ja alkukantaisesta suomalaisuudesta.

Haastattelu, kuvaus ja still-kuvat: SM / Riia Mäkinen ja Taru Mäkipaja.
Editointi: SM / Taru Mäkipaja.
Grafiikat: SM / Janne Timperi.
Tuotanto: Saarijärven museo 2018.

 

 

Avojaloin, uskallus taiteeseen -näyttelyn yhteistyökumppanit
 

 

"Tuleva" – Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen yhteisnäyttely 26.5.–9.9.2018

 

Kuutti Lavosen ja Pentti Hakalan teoksia. Kuvat: Pentti Rauno Träskelin ja Pentti Hakala.

 

Kuvat: Rauno Träskelin ja Pentti Hakala.

Sisustusarkkitehti Pentti Hakala (s.1949) ja taidegraafikko Kuutti Lavonen (s.1960) kohtasivat toisensa vuonna 1985 Kulttuurirahaston Suomalaiset materiaalit -näyttelyyn kutsuttuina taiteilijoina. Katkeamaton ystävyys ja yhteiset intressit, muun muassa uteliaisuus kirjoitettuun kieleen sekä musiikkiin, ovat pitäneet heitä polulla kohti tätä päivää. Pentti Hakalan käsityötaito on palvellut häntä design-tuotteidensa ja huonekalujensa prototyypeissä, tänä päivänä sama taito näkyy vapaassa veistotaiteessa. Kuutti Lavosen työskentelyn taustalla on hänen pitkäaikainen kiinnostuksensa renessanssiin ja barokkiin. Yhdistävä tekijä on viiva, sen minimointi ja maksimointi - piirtäminen kaikkinensa. Se mikä on reliefin syvyyttä, onkin piirustuksen illusoorisuutta. Se mikä on esittävää, onkin abstraktia. Kun Hakala veistää viivan puusta, Lavonen piirtää sen litokivelle. Kesällä 2018 kohtaamme kaksikon heille itselleenkin uudessa tilanteessa.

 


 

Riku Riippa – Veistoksia Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 16.6.–12.8.2018

 

Kuvanveistäjä Riku Riipan veistoksia. Kuvat: Riku Riippa.
 

Kuvat: Riku Riippa.

 

Kuvanveistäjä Riku Riippa (s. 1974) toimi akateemikko Kain Tapperin apulaisena 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa opiskellessaan Kuvataideakatemian kuvanveiston osastolla. Riippa valmistui Helsingin Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Kälviällä asuvan ja työskentelevän Riipan lapsuudenkodissa ovi oli konkreettisestikin auki taiteeseen graafikkoisä Esa Riipan työhuoneen muodossa. Silti taiteilijan ammatti ei vielä lukioiässäkään ollut urasuunnitelmien kärjessä: "Taiteilijaa minusta ei pitänyt tulla. Ensimmäinen ajatus oli valokuvaaja, mutta jostain syystä ajauduin Kuvataideakatemiaan", Riippa kertoi aikoinaan Ylen haastattelussa.

Kuvataideakatemiassa opiskellessaan Riippa työskenteli akateemikko Kain Tapperin apulaisena. Sieltä jäi perinnöksi ainakin aito kuva siitä, millaista ammattitaiteilijan ja kuvanveistäjän työ käytännössä on. Myös puun käsittelystä Riippa sai arvokasta oppia. Kuvanveistäjänä Riippa tunnustautuu esteetikoksi ja perinteiseen taidekäsitykseen nojaavaksi. Samalla kaavalla hän toteuttaa myös omia veistoksiaan käyttäen pronssia, puuta, kipsiä ja poltettua savea. Hänen tuotannossaan nousee esiin esittävä ilmaisu ja ihmisfiguurit.

Riku Riippa – Veistoksia on esillä Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 16.6.–12.8.2018 la–su klo 12–16. Taiteilijan tuotantoon voi tutustua lisää hänen sivuillaan.

 


 

 

1.2.–6.5.2018

Kanssakulkijat. Seutukunnan ammattitaiteilijoiden töistä koostuva näyttely on osa Saarijärven Taiteilijaseura Sienan hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta.

26.5.–9.9.2018

"Tuleva" – Pentti Hakalan ja Kuutti Lavosen yhteisnäyttely

Saarijäveläissyntyinen Pentti Hakala (s.1949) tunnetaan sisustusarkkitehtina, teollisena muotoilijana, jonka ura alkoi jo 1980-luvulla. Nyt taiteilijan esittelyssä Hakalan tyyli on materiaaliltaan minimoitu, selkeän veistoksellinen.

Taidemaalari, taidegraafikko Kuutti Lavonen (s. 1960) kuuluu Suomen suosituimpiin nykytaiteilijoihin jolle myytit ja legendat ovat läsnä. Lavosen kädenjäljessä on kyse ihmisen kuvasta ja hahmopsykologiasta.  Lavonen tunnetaan teoksista, jotka kuvaavat ikiaikaisia teemoja melankolisten ihmiskasvojen kautta. Suuri yleisö tuntee Lavosen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista.

16.6.–12.8.2018

Riku Riippa – Veistoksia Tapperien Juholan Galleria Jarskassa

Galleria Jarskan kesänäyttely esittelee Kain Tapperin entisen oppilaan, kuvanveistäjä Riku Riipan (s. 1974) teoksia. Kälviällä asuva ja työskentelevä Riippa tunnustautuu kuvanveistäjänä esteetikoksi ja perinteiseen taidekäsitykseen nojaavaksi. Hänen tuotannossaan nousee esiin esittävä ilmaisu ja ihmisfiguurit.

Taiteilijan tuotantoa on nähtävillä osoitteessa rikuriippa.com

 
Näyttelyohjelma 2018
Näyttelyarkisto