Etusivu >> Sisalto >> Nayttelyohjelma
Näyttelyohjelma

Kodit – Outimaija Hakala 23.3.–28.5.2017

 

Outimaija Hakala asetteli Kodittomien kodit -kipsiveistosinstallaation (2017) pikkutaloja paikoilleen 16.3.2017. Kuva: SM / JT.
 
Outimaija Hakala asetteli Kodittomien kodit -kipsiveistosinstallaation (2017) pikkutaloja paikoilleen 16.3.2017. Kuva: SM / JT.

 

Outimaija Hakalan (s. 1983) grafiikasta ja veistoksista koostuva näyttely kiertyy kodin ja kodittomuuden teemojen ympärille. Hakala lähestyy aihetta sekä henkilökohtaisten kokemusten että yhteiskunnallisempien teosten kautta. Teosten takana on ystävän lausahdus: “Koti on sydämessä ja sydän on kehossa”, äidin neuvo kiintyä ihmisiin seinien sijaan, sekä huoli yhteiskuntamme ilmapiiristä ja ongelmista.

Nykyhetken kriisit ovat erilaisia, mutta tilanne pohjoisessa maassamme on kodittomuuden kannalta hälyttävän huono. Asunnottomuuden vähentämiseksi yhteiskunnassamme tarvittaisiin kipeästi sotaa seuranneen jälleenrakentamisen kaltaista auttamista ja yhteen hiileen puhaltamista. Myös sotaa pakenevien ja sen vuoksi kotinsa menettäneiden ihmisten hätä on suuri, mikä tekee tilanteesta entistä haastavamman.

 

 

Saarijärven museo haastatteli Hakalaa näyttelynteon lomassa. Oheisella videolla taiteilija kertoo itsestään, taiteestaan ja museon näyttelystä. Haastattelu, kuvaus ja editointi: SM / Tarmo Moisio. Still-kuvat ja grafiikat: SM / Janne Timperi, Still-kuvat: SM / Mari Tamminen. Tuotanto: Saarijärven museo 2017.

 

Teoksia Outimaija Hakalan Kodit-näyttelystä. Kuvat: SM / Mari Tamminen.
 
Yläkuvassa vuonna 2011 valmistunut kipsivalos Hälytysjärjestelmä, johon kuuluu myös äänielementti. Vas. alakuvassa puupiirroksia ja lattialla savea, graniittia, järvihiekkaa ja valkeita kiviä yhdistelevä Maata kotoa: Turku, Jyväskylä, Saarijärvi, Rovaniemi (2013–2017). Oikeanpuoleisessa kuvassa tuhansista kipsivaloksista koostuva Kodittomien kodit (2017). Kuvat: SM / Mari Tamminen.

 

Outimaija Hakala on Saarijärveltä kotoisin oleva kuvataiteilija ja taidehistoirioitsija, joka työskentelee pääasiassa grafiikan ja veiston parissa sekä kirjoittaa nykytaiteesta. Hakalan teokset perustuvat usein väreihin, iloisiin päähänpistoihin ja sanoilla leikkimiseen. Taidehistorian ja filosofian opinnot ovat suunnaneet hänen työskentelyään tiedollisempaan, analyyttiseen suuntaan. Viime vuosina osa hänen teoksistaan on lähestynyt käsitetaidetta. Hän on kiinnostunut ihmisyydestä, yhteiskuntafilosofiasta ja taiteen etiikasta. Hänen arvomaailmansa näkyy myös työskentelyssä taiteilijana.

Näyttelyn avajaisia vietettiin keskiviikkona 22.3.2017 (näyttelyn avajaiskutsu pdf-tiedostona). Näyttely on esillä Saarijärven museossa 23.3.–28.5.2017 to–su klo 12–18. Lämpimästi tervetuloa!

 

Outimaija Hakalan Erään kissan tarina -sarjakuva. Kuvat: Outimaija Hakala.
 
Erään kissan tarina eli kertomus Suomen taiteen historiasta -sarjakuvan kansi ja yksityiskohta sisäsivuilta. Kuvat: Outimaija Hakala.

 

Saarijärven museossa on myynnissä myös Outimaija Hakalan vuonna 2014 valmistunutta sarjakuvakirjaa Erään kissan tarina eli kertomus Suomen taiteen historiasta. Sarjakuva on taidehistoriakertomus, jonka keskiössä on suomalainen taide tekijöineen. Päähenkilöitä ovat kissa ja Kiasmassa äitään odottava pikkutyttö. Kun he kohtaavat, kissa alkaa kertoa tytölle elämäntarinaansa kaukaa esihistoriasta saakka. Tarinan tapaan myös kuvitus pohjaa taidehistoriaan. Sarjakuvakirja maksaa 25,00 € ja sitä voi ostaa museon lipunmyynnistä to–su klo 12–18. Lisäkuvia teoksesta löytyy Hakalan Internet-sivuilta.

 


 

Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa 10.6.2017–7.1.2018

 

Paavon polku – takamaasta EU-suomeksi -näyttely Saarijärven museossa 10.6.2017–7.1.2018

 

Näyttely esittelee maakunnan näkökulmasta keskeiset suomalaisen identiteetin kulmakivet, ilmiöt ja tekijät. Se kertoo menestystarinamme erämaasta nykypäivän EU-Suomeksi sekä kurkistaa myös maakuntamme tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Mukana ovat maakunnan urheilijat välineineen ja palkintoineen. Näyttelyn esittelyt keskiviikkoisin 5.–26.7.2017 klo 14.00.

Harva maakunta on vaikuttanut niin keskeisesti suomalaisuuden henkiseen heräämiseen ja kansallisen identiteetin muotoutumiseen kuin Keski-Suomi, joka on tuottanut kansallisesti merkittäviä ilmiöitä ja persoonia. Näyttely johdattaa kävijän Runebergin ajoista Suomen nykypäivään pohjoisen Keski-Suomen henkilöiden, ilmiöiden ja tapahtumien kautta. Teemoina esillä ovat muun muassa kansallismaisema, kansanluonne, sivistystyö, kulttuuri ja taide, talous, urheilu sekä metsä ja sauna. Suomalaisen identiteetin kulmakivien lisäksi näyttely ja museon kohteet tuovat esiin kehityskertomuksen pyyntikulttuurista pysyvän asutuksen maatalousyhteisöksi sekä edelleen monien elinkeinojen palveluyhteiskunnaksi ja Nokia-Suomeksi. Polun teemoja käsittelevät myös museon kohteet Kivikauden kylä, Säätyläiskotimuseo ja sen Runeberg-näyttely, Tapperien Juhola sekä aineisto museon kotisivuilla Seinätön museo -ympäristössä. Paavon polusta on myös oma esite.

Näyttely on esillä Saarijärven museossa 10.6.2017–7.1.2018. Museo on avoinna 1.6.–31.8.2017 ti–su klo 12–18, muulloin to–su klo 12–18. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

 


 

20.1.–12.3.2017

Avojaloin, uskallus taiteeseen. Taiteilijat Laura Hetemäki, Minna-Maija Hytönen, Marko Hyytiäinen, Ukko Juntunen, Jussi Järvinen, Riina Kauppinen, Minna Lenfeldova, Reetta Neittaanmäki, Hanna Råst, Jenni Tarvainen ja Antti Toivonen. Näyttely on osa Saarijärven Taiteilijaseura Sienan hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta.

23.3.–28.5.2017 Kodit, Outimaija Hakala
10.6.17–7.1.2018 Paavon polku – keskisuomalaiset Suomea rakentamassa
 
Näyttelyohjelma 2017–2018
Näyttelyarkisto