Etusivu >> Sisalto >> Saarijarven Kaupungin Ystavyyskunnat
Saarijärven kaupungin ystävyyskunnat
Saarijärven kaupungilla on ystävyyskuntia pohjoismaissa ja Saksassa.

Saarijärvellä on ystävyyskuntia pohjoismaissa ja Saksassa.

Pohjoismaissa ystävyyskunnat ovat Ruotsin Kungsbackassa ja Norjan Granissa. Näihin ystävyyssuhteita ylläpitää Pohjola-Nordenin Saarijärven osasto. Pohjola-Nordenin Saarijärven osaston puheenjohtajana toimii Suvi Rossi. Kunta on osallistunut Nelikantakokouksiin lähettämällä edustajansa mukaan kokouksiin tai osallistunut täällä olevan tapahtuman järjestelyihin. Nelikantakokoukset pidetään vuoroin eri maissa. Nuorilla on ollut omia tapahtumia ja heitä pyritään ottamaan mukaan myös Nelikantakokouksiin. Pohjoismaiset ystävyysskuntasopimukset on solmittu 1953.
Gran sijaitsee noin 60 kilometriä Oslosta pohjoiseen. Kungsbacka sijaitsee Göteborgin yläpuolella. Tanskassa oli aiemmin ystävyyskuntapari Hadsten ja Hinnerup, jotka liittyivät möhemmin Favrskoviin. Toiminta jatkuu ystävyysseurojen kesken.

Kesän 2014 pohjoismainen tapaaminen oli Ruotsissa. Kesäkuussa 2018 Nelikantakokous on Saarijärvellä.

 


 

Saksan ystävyyskunta on Amt Trittau, joka kuuluu Hampurin metropolialueeseen ja sijaitsee Schleswig-Holsteinein piirikunnassa. Amt Trittauhun kuuluu kymmenen kuntaa, joilla on yhteinen hallinto ja virasto. Kuntien nimet ovat Trittau, Witzhave, Grönwohld, Grande, Lütjensee, Großensee, Rausdorf, Hohenfelde, Hamfelde ja Köthel. Kaksi jälkimmäistä kuuluu hallinnollisesti osin Stormanin piirikuntaan.

Virallinen ystävyyskuntasopimus allekirjoitettiin Saarijärvellä lokakuussa 1982 ja se on uusittu kymmenen vuoden välein, viimeksi vuonna 2012. Ystävyyskuntatyö alkoi jo kuitenkin 1960-luvulla. Amt Trittaussa on ystävyyskunta-asioita hoitamassa Eurooppa-komitea, jossa kaikilla kunnilla on edustaja. Jokaista maata varten on oma työryhmä, niin myös Suomea varten. Suomen työrymästa vastaa Anniina Briese. Eurooppa -komitean ystävyyskunta-asian hoitaja on Frauke Behncke. Saarijärven yhteyshenkilö on kulttuurisihteeri Eija Viitanen.
 

Seuraavilla ryhmillä on säännöllistä ystävyyskuntatoimintaa: Vapaapalokunnalla, Laulumiehillä, Kansantanssijoilla ja musiikkiopistoilla. Lisäksi ohjelmassa on kuntien hallintoon liittyviä tutustumisia.
Aiemmin myös koulujen kanssa oli tiivistä yhteistyötä. Puhallinorkesterit ovat tavanneeet muutaman kerran, kuten myös Maa-ja kotitalousnaiset. Lisäksi on järjestetty kuntalaisvierailuja isäntäperheinä toimineille. Nuorille on järjestetty teemaleirejä. Myös monet muut ryhmät ovat olleet puolin ja toisin esiintymässä tai pelaamassa ystävyyskunnissa. Saarijärvellä lomailee vuosittain monia ystävyyskuntalaisia.

Kesällä 2014 Saarijärven VPK  oli kutsuttuna  Witzhavessa. Nuoret tutustuivat  kouluttajineen palotoimeen ja ottivat mittaa toisistaan telttaleirillä.

Vuonna 2015 oli  kansainvälinen nuorten leiri Amt Trittaun Lütjenseessä. Eurofuture Camp 2015 -leiri on osa kansainvälistä Erasmus + -hanketta, joka kohdistui 15-17 ikäisiin nuoriin. Nuoret tapaavat kesääälä 2015 Saksassa ja sen jälkeen Ranskassa (2016), Puolassa, Englannissa ja täällä Suomessa. Kustakin maasta on mukana 4 tyttöä ja poikaa sekä kaksi ohjaajaa.
Alkukesästä 2015 Saarijärven VPK:n ja kaupungin edustajat osallistuivat kutsuttuina Amt Trittaun alueen palokuntien kesätapahtumaan ja Witzhaven palokunnan 125vuotisjuhliin.

Saarijärven kaupungin 150vuotisjuhlaan 2016 osallistui Amtsvorsteher Ulrich Borngräber puolisoineen. Amt Trittaun delegaatio vieraili Saarijärvellä 16.-18.6.2017 kaupungin 150-vuotisjuhlavuonna.  Teemoina olivat Suomen itsenäiyyden juhlavuosi, Saarijärven 150-vuotis juhlavuosi ja ystävyyskuntasopimuksen allekirjoittamisesta 35 vuotta. Vierailun aikana Amt Trittau esitti vierailukutsun kesälle 2018.

Saarijärvellä on sopimus myös Amt Trittaun ystävyyskunnan Loire de Divatten (Ranska) kanssa.  Alue  on viinintuotantoaluetta Nantes´n lähellä.  Siihen kuluvat seuraavat kunnat: La Barbechat, La Chapelle Basse-Mer, La Remaudière, Saint Julien de Concelles,  Le Landreau, Le Loroux Bottereau. 
Ystävyyskuntatoimintaa ei ole ollut viime vuosina, mutta Erasmus+ 2016 leirille Loire de Divattessa osallistui saarijärveläisiä nuoria nuoriso-ohjaajan kanssa elokuussa 2016. Nuoret jatkavat tapaamisia Erasmus + leireillä.
Saarijärvellä olisi tarkoitus pitää Erasmus+ leiri nuorille kesällä 2018.

saarijarven_ystavyyskunnat.jpg

Saarijärven ystävyyskunnat

ystavyyskuntasopimuksen_allekirjoitus_2012_saarijarvella.jpg

Ystävyyskuntasopimuksen allekirjoitus 2012 Saarijärvellä.

 

amt_trittau_30-vuotisjuhlamatka_16.-20.10.jpg
30-vuotisjuhlamatka Amt Trittauhun 16.-20.10.2013.

 

 

Amt Trittaulaiset tutustuvat Suomen talveen

Amt Trittaulaiset tutustuivat Suomen talveen.

 

 

 

 

Canselli Musigue soitti Paavonaukiolla 2003

Canselli Musigue soitti Paavonaukiolla 2009.

 

Saksan ja Ranskan ystävyyskuntalaiset tutustuivat metsänhoitoon vuonna 2003.


Huai, Kiina

Saarijärven kaupunginjohtaja ja Huai´anin kaupunginjohtaja allekirjoittivat ystävyystyön sopimuksen 15.10.2017 Huai´aissa.
Sopimus kattaa talouden, kaupan, tieteen, teknologian, kulttuurin, koulutuksen ja turistipalveluiden alueet. Huai sijaitsee Jiangsun maakunnassa. Kaupunki on kahden tunnin ajomatkan päassä  Nanjing´stä, joka on Jiansung provinssin pääkaupunki. Shanghai sijaitsee  neljän tunnin ajomatkan päässä. Huai'anin seudulta on löytynyt arkeologisia jäänteitä kivikaudelta asti, ja sen historia alkaa Xiu-dynastian ajoilta.  Perinteinen kiinalainen kulttuuri on säilynyt hyvin.