Etusivu >> Sisalto >> Teatteritoiminta
Teatteritoiminta
Saarijärvi tunnetaan aktiivisesta teatteritoiminnasta. Paikkakunnalla toimii monia aktiiviisia harrastajateatteriryhmiä. Paikkakunnan harrastajateatteritoiminnasta on moni nuori saanut innoituksen hakeutua luovan alan ammatteihin. Teatterit tuottavat paikkakunnalle useita esityksiä vuoden aikana. Lisäksi paikkakunnalla käy vierailevia ryhmiä.

Teatterit tuottavat paikkakunnalle useita esityksiä vuoden aikana. Ei sovi unohtaa, että teatterit tarjoavat esitysten lisäksi hyvinvointia niin harrastajille kuin katsojille.  Monille teatteritoiminta on koko perheen harrastus. Mukaan tulee vuosittain uusia henkilöitä nuorista ikäihmisiin. Esitystiloissa on nousevat katsomot.

Saarijärven Teatteri ry

Saarijärven Teatteri ry harjoittelee ja esiintyy pääosin Saarijärven Työväentalon suojissa.  

 

Saarijärven Työväentalon näyttämö on Saarijärven Teatteri ry:n kotinäyttämö.

Teatterilla on aika-ajoin myös nuorille tai lapsille suunnattuja produktioita. Vuoteen 1991 teatteri toimi Saarijärven Työväen Näyttämön nimellä.  Teatterin toiminnasta on kirjoitettu historiikki vuonna 2006: Kulissien takaa katsomon peiliksi. Sata ja yksi vuotta saarijärveläistä teatterihistoriaa. Kirjan alkuosa vuodesta 1904–1991 on Jorma Viitasen kirjoittama ja loppuosa vuodesta 1991–2004 on Hannu Jakoahon kirjoittama. Kirjaa on myynnissä esitysten yhteydessä Saarijärven Teatterilla, Oppitie 1.  Hinta on 15€. Teatterin kotisivuilta saa lisää tietoa www.saarijarventeatteri.fi. Teatteri on myös facebookissa. Keväällä 2017 nähtiin Heikki Lundin kirjoittama näytelmä Harmaat pantterit.
 

Mahlun Nuorisoseura ry, näyttämötoimikunta

Nuorisoseura vietti 2014 120-vuotisjuhlaa. Teatteritoiminta on ollut mukana alusta asti nuorisoseuran toiminnassa ja seuran tärkeimpiä toimintamuotoja. Näyttämötoimikunnan puheenjohtaja on Jouko Moilanen.  Vuonna 2016 ensi-illan sai Arto Salmisen kirjoittama näytelmä Varasto. Helmikuussa 2017 ensi-iltaan tuli Olli Tolan kirjoittama näytelmä Vuokravaimo. Näytelmän ohjaa Veli-Pekka Halmila.

Teatteri Lumpero ry

Teatteri Lumpero on keskittynyt kesäteatteritoimintaan. Se on vuokrannut kaupungilta Lumperon kesäteatterialueen käyttöönsä. Esityksiä voi seurata kastumatta myös sateella, sillä katsomo ja kahvila ovat katettuja ja taustalla näkyy Lumpero -järvi. Puheenjohtaja on Riitta Lintunen.  Teatteri Lumperon kesän 2017 näytelmä on Arto Paasilinnan romaaniin perustuva "Jäniksen vuosi. Ohjaus Pasi Saarinen. www.teatterilumpero.fi/.

 

Saarijärvellä oli ennen teatteritoimintaa usealla kylällä.
Pääjärven Nuorisoseura toimii Pylkönmäellä. Teatteriesitykset ovat Yrittävän talolla.  Vuoden 2016 marras- joulukuussa näyttämöllä nähdään Raimo Suurosen kirjoittama ja ohjaama näytelmä Vallaton Vihtori. Kantaesitys on 9.11.2016.
Aiemmin näyttämötoimintaa on ollut myös Lannevedellä, Kalmarissa ja Lehtolassa.  Taf3 esitti show-esityksiä juhannuksena Pajupurolla.  Teatteri Kumpare on tuottanut muutaman lasten näytelmän Haarasenmäessä. Myös Saarijärven Pullistus tuotti sodan jälkeen teatteriesityksiä. Teatteri Eurooppa Neljän ensimmäinen kotikunta oli Saarijärvi. 

Teatteritapahtumia ja hankkeita
Saarijärvellä järjestettiin vuosina 1985- 2009 Saarijärven Teatteripäivät kulttuuritoimen ja SHT:n kanssa. Teatteripäivien esitykset ovat innostaneet myös saarijärveläiset kirkkonäytelmien tekemiseen.  Tapahtuma toi väriä ja runsaasti erilaisia näytelmiä suomesta ja ulkomailta paikkakunnalle. Teatro Novo (Chioggia, Italia) muodostui myös ystävyyskumppaniksi teattereiden tukijaostolle. Italialaiset kävivät esiintymässä Saarijärvellä ja saarijärviset puolestaan Italiassa. 

Pohjoisen Keski-Suomen kuntien kanssa tuotettiin Pato -näytelmä Peto-hankkeessa.  Tämän jälkeen Art Hysteria tuotti näytelmiä nuorten kanssa Juuret -projektissa (Myrsky -hanke).  Kouluissa on tuotettu tämän jälkeen musikaaleja ja musiikkikoulussa tanssisatuja. Toiminta mahdollistaa nuorten pääsyn teatteritoiminnan pariin.

Saarijärven ja Viitasaaren kaupungit ja Karstulan kunta tuottivat vuorotellen tapahtuman nuorille esiintyville ryhmille. Pohjoisen Keski-Suomen nuorten teatterikatselmus järjestettiin vuosina 2008–2013. Mukana oli nuoria myös Kivijärveltä ja Kannonkoskelta.  Vuoden 2013 tapahtumassa oli mukana Teatris -tapahtuma, Keski-Suomen aluetapahtuma.

Teatterilaisten merkitys on ollut merkittävä myös Runeberg-aiheisten esitysten valmistamisessa. Lumperon kesäteatterissa on nautittu kesällä 2000 ja 2001 "Runeberg-oopperasta", jonka libreton kirjoitti Pentti Tynkkynen. Oopperan tuotti Saarijärvi-Seura ry.  Paikallinen musiikkikoulu hoiti orkesterin tehtävät ja Naisvoimistelijat tanssinumerot. Vuonna 2004 näyttämöllä oli Panu Rajalan kirjoittama Runeberg -aiheinen näytelmä "Maisteri naisten pauloissa."  Hankkeen myötä parannettiin kesäteatterin aluetta rakentamalla mm. katettu kahvio, näyttely- tai kahviokatos sekä katettu katsomo.

 

Seuraavat Saarijärviset ovat tunnettuja työstään teatterissa tai näytelmien kirjoittajina
Professori, näyttelijä Tarmo Manni lähti luomaan teatteriuraa vaatimattomista oloista suutarin mökistä ja sai Pro Finlandia -mitalin 1973 ja professorin arvonimen 1982.  Tarmo Manni näytteli Suomen kansallisteatterissa ja teki lähes 20 elokuvaroolia.  Heikki Eteläpää julkaisi Minä, Manni -kirjan 1986.  Professori Kain Tapper teki patsaan Tarmon Mannin muistoksi Saarijärven Lannevedelle. Saarijärven kesäteatterissa on esitetty myös Tarmo Mannista kertovia näytelmiä. Tarmo Manni vieraili usein Saarijärvellä ja esiintyi useissa tapahtumissa. Tarmo Manni lahjoitti Saarijärven kaupungille "Sanan säilä" -patsaan.

Lavastaja Yrjö Tapper (1932–2014) on lähtöisin Saarijärven Tarvaalasta. Yrjö Tapper on tehnyt lavastuksia myös kotipaikkakunnalle ja hänen tekemistään lavasteista on tehty näyttelyitä. Hän aloitti lavastajana Tampereen teatterissa, siirtyi Suomen kansallisteatteriin ja myöhemmin Porin teatteriin ja jäi eläkkeelle Tampereen teatterista. Yrjö Tapper oli nuorin Tapperien taiteilijaveljeksistä.

Marko Tapio (Marko Tapper 1924–1973) kirjoitti myös näytelmiä tunnustettujen romaanien lisäksi. Marko Tapper siirtyi vapaaksi kirjoittajaksi 1924.  Hän oli vanhin Tapperien taitelijaveljeksistä. Hän sai mm. valtion kirjallisuuspalkinnon, F.E. Sillanpää -palkinnon ja Pro Finlandia -mitalin.

Kirjailija Harri Tapper (1924–2012) on kirjoittanut myös joitakin näytelmiä. Mieleenpainuvin näistä oli paikkakunnalla esitetty näytelmä "Matti ja Jumalatar", jonka esityksestä vastasi Mahlun Nuorisoseura ja sävellyksistä Kirmo Lintinen.  Kajaanin, Seinäjoen ja Jyväskylän kaupunginteattereissa esitettiin "Mihin sateenkaari päättyy" - näytelmää, joka kertoo Tapperien taiteilijaveljeksistä. Harri Tapper on kirjoittanut myös lasten näytelmiä. Harri Tapper sai vuonna 2010 Maakuntakirjailijat-mitalin, 2008 Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston kulttuuripalkinnon kirjallisesta työstä, 2003 kirjallisuuden valtionpalkinnon romaanista Pitkäsuisten suku, vuonna 2002 romaani Pitkäsuisten suku oli Finlandia-palkintoehdokkaana, 2001 Harro Tapper sai Pro Finlandia -mitalin elämäntyöstä, 1995 Kirjallisuuden Suomi-palkinnon romaanitrilogiasta Näin syntyvät revontulet, Kerrothan, oi koivu sekä Tulva.

Musiikki ja käsikirjoitukset syntyvät myös Raimo Suurosen toimesta.  Hänen kirjoittama näytelmä nähtiin mm. 2013 Yrittävän talolla. Hänellä on viihdepalvelun alan yritys.