Home >> Ajankohtaista >> Toimintaohjeita yli 70-vuotiaille.
18/03/2020 - 08:08
Toimintaohjeita yli 70-vuotiaille.
70vuotiaille.jpg
Valtioneuvosto on päättänyt 16.3.2020 ottaa käyttöön valmiuslain 18.3.2020 alkaen. Päätöksen yhteydessä Valtioneuvosto antoi seuraavan toimintaohjeen: Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

MITÄ TOIMINTAOHJE TARKOITTAA?

Valtiovallan edustajilta on tullut tiedotusvälineiden kautta tarkempaa ohjeistusta asiasta:

Saavatko yli 70-vuotiaat enää käydä kaupassa?

– Saa käydä kaupassa. Saa käydä apteekissa. Ja kannattaa jatkaa ulkoilua, jos on sitä harrastanut, rauhoittelee sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen.

Kumpulainen muistuttaa, että karanteeni on aina viranomaispäätös, eikä tässä ole sellaisesta kyse. Sen sijaan hallituksen toimintaohjeen kehottaa yli 70-vuotiaita välttelemään väkijoukkoja ja julkisia paikkoja mahdollisuuksien mukaan.
Kyseessä ei ole suora kielto, vaan enemmänkin painava suositus.

 

Katso myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin haastattelu:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006443416.html

 

Karanteenia vastaavat olosuhteet tarkoittavat käytännössä pitkälti pysymistä kotioloissa. Mitä vähemmän lähikontakteja on, sen parempi. Yli 70-vuotiaat päättävät viime kädessä itse, miten tiukasti he toimintaohjetta noudattavat. 

Karanteeniomaisissakin olosuhteissa voi ulkoilla normaalisti, mutta välimatkaa vastaantulijoihin kannattaa pitää. Kaupassa ja apteekkipalveluissa ei suositella asioimaan ainakaan ruuhka-aikoina. Jos asioi itse kaupassa tai apteekissa, niin kannattaa muistaa ehdottomasti hyvä käsihygienia ja pitää välimatkaa kaupassa asioiviin ihmisiin.
Ruoka- ja apteekkipalveluita voi myös tilata suoraan kotiin ja ennen kaikkea kannattaa pyytää läheisiä auttamaan niiden hoitamisessa. 

Saarijärvellä ruokaostosten kotiinkuljetuspalveluja järjestävät seuraavat yritykset:

K-Market Saarijärvi: tilaukset puhelimitse: 0100 5665 tai 0100 5666, tai sähköpostitse: saarijarvi@k-market.com
K-Supermarket Minttu: tilaukset puhelimitse 044-7588 701 tai sähköpostitse minttu@k-supermarket.fi
Pylkönmäen Evästupa: tilaukset puhelimitse Marja-Liisa Lehtonen p. 040 1840 227, mljousmaki@gmail.com, Facebook-sivut

Saarijärven apteekki: Tuotteet voi tilata verkkopalvelun kautta ja noutaa apteekista (ilman toimitusmaksua) tai tuovat ostokset myös kotiovelle noin 3 km säteellä apteekista
(postin kotiinkuljetuksella 13€ ja apteekin kotiinkuljetuksella arkisin klo 9-17 välillä 3€) / https://www.saarijarvenapteekki.fi/fi/

Täydennämme yritysten listausta sen mukaan, kun saamme lisätietoja. 

Jos kontakteja muihin ihmisiin haluaa välttää, niin ruokakassit voi aina pyytää jättämään oven ulkopuolelle. Kaupunki suosittaa lisäksi, että ikääntyneet eivät luovuta rahojaan tai omia pankkikortteja esimerkiksi ovella apua tarjoaville tuntemattomille henkilöille.

 

TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJILLE

Kaupunki ohjeistaa kotiin palveluja vievien yrittäjien kiinnittävän huomiota siihen, että asiakkaiden luokse mennään vain terveenä, asiakastyössä kiinnitetään erityisesti huolta hyvään käsi- ja yskimishygieniaan ja
mahdollisuuksien mukaan pidetään yli 70-vuotiaisiin asiakkaisiin hieman välimatkaa tartuntojen ehkäisemiseksi.  

 

SAARIJÄRVEN PUHELINPÄIVYSTYS NUMEROSSA 044 4598 228 (avoinna arkisin klo 8-15)

Saarijärven kaupunki aloittaa tähän asiaan liittyen puhelinpäivystyksen. Puhelinpäivystys on tarkoitettu niille kaupungin asukkaille, joilla on kotikaranteenin takia vaikeuksia ruokaostosten tai lääkkeiden hankinnassa.
Päivystys ei vastaa terveyttä tai sairautta koskeviin kysymyksiin. Puhelinpäivystyksen avulla haluamme viivytyksettä kartoittaa avun tarpeen. Kaupunki järjestää tarvittavan avun yhteistyössä järjestöjen, vapaaehtoisten ja Saarikan kanssa.

 

Suosittele