28.4.2022 JÄTETAKSAMUUTOS
Sydän-Suomen Jätelautakunta on kokouksessaan 26.4.2022 §:ssä 22 hyväksynyt kunnan ensisijaiseen jätetaksaan, jätekeskustaksaan sekä kunnan toissijaisen vastuun piiriin kuuluvan (TSV) taksaan jäteastiatyhjennyshintojen kuljetusosuuteen 7,1 % korotuksen 1.5.2022 alkaen.
Nämä taksat koskevat Hankasalmea, Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Multiaa, Petäjävettä, Pihtipudasta, Saarijärveä, Uuraista, Viitasaarta ja Äänekoskea.
Korotuksen taustalla on polttoaineen hintojen nousu lyhyessä ajassa.
Taksat ovat nähtävillä 28.4.2022-6.6.2022 välisen ajan Saarijärven kaupungin verkkosivuilla http://www.saarijarvi.fi/paatoksenteko sekä jäsenkuntien verkkosivuilla.
Päivitetyt taksa-asiakirjat on löydettävissä Saarijärvi - Asuminen ja ympäristö - Jätehuolto - Jätehuoltomääräykset ja jätetaksa
28.4.2022 SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNNAN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSLUONNOS ASETETTU NÄHTÄVILLE
Sydän-Suomen jätelautakunta on asettanut nähtäville 28.4.-1.8.2022 väliseksi ajaksi jätehuoltomääräysluonnoksen. Määräysluonnos on käsitelty lautakunnan kokouksessa 26.4.2022 §:ssä 17. Jätehuoltomääräysluonnos koskee Hankasalmea, Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Multiaa, Petäjävettä, Pihtipudasta, Saarijärveä, Uuraista, Viitasaarta ja Äänekoskea.
Määräysluonnos asetetaan nähtäville 28.4.-1.8.2022 väliseksi ajaksi Saarijärven kaupungin verkkosivuille https://www.saarijarvi.fi/paatoksenteko sekä jäsenkuntien verkkosivuille.
Kuntalaisilla ja muilla asianosaisilla, joiden oloihin päätöksenteolla on huomattava vaikutus, voivat jättää kirjallisia mielipiteitä 1.8.2022 saakka, mitkä tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen jatelautakunta@saarijarvi.fi.
Lisätietoja asiasta voi tiedustella sähköpostilla jatelautakunta@saarijarvi.fi tai puhelimitse 050 3903 765 tai 044 4685 249.
28.4.2022 HANKASALMEN, PIHTIPUTAAN JA VIITASAAREN SEKAJÄTTEENKULJETUSJÄRJESTELMÄPÄÄTÖS
Sydän-Suomen jätelautakunta on tarkastellut Hankasalmen, Pihtiputaan ja Viitasaaren kuntien kiinteistöittäin järjestettävää sekajätteenkuljetusjärjestelmää jätelain (646/2011) 37 §:n nojalla. Jätelautakunta päätti kokouksessaan 26.4.2022 § 16 lopettaa nykyisen kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen Hankasalmella, Pihtiputaalla ja Viitasaarella ja siirtyä kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen sekajätteen osalta. Pihtiputaalla ja Viitasaarella siirtyminen tapahtuu 1.5.2025 alkaen ja Hankasalmella 1.9.2025 alkaen.
Pöytäkirja valitusosoituksineen on nähtävillä 28.4.-.6.6.2022 välisen ajan Saarijärven kaupungin verkkosivuilla (https://www.saarijarvi.fi/paatoksenteko). Päätökseen voi hakea muutosta kirjallisella valituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta päätöksen valitusosoituksen mukaisesti.
19.4.2022 JÄTEHUOLTOVIRANOMAINEN TEKEE KOMPOSTITARKASTUKSIA
Alueelle tehdään jätelain (646/2011) § 123 nojalla kompostitarkastuksia seuraavan aikataulun mukaisesti:
vko 18 Saarijärvi, Kannonkoski
vko 19 Karstula, Kinnula
vko 20 Kivijärvi
vko 21 Viitasaari, Pihtipudas
vko 22 Petäjävesi
vko 23 Multia, Äänekoski
vko 24 Hankasalmi, Uurainen
Tarkastuksista ilmoitetaan paikallislehdessä sekä kunnan verkkosivuilla. Asiakkaalle ei ilmoiteta enää erikseen tehtävästä tarkastuksesta, vaan hänen katsotaan saaneen tiedon tarkastuksesta lehti-ilmoituksen tai kunnan verkkosivujen tiedotteen kautta.
Tarkastuskohteet on valittu sattumanvaraisesti. Tarkastuksella katsotaan kompostin sijainti, tyyppi ja onko kompostointi asianmukaista. Mikäli asiakas ei ole paikalla, jätetään kiinteistölle ilmoitus tehdystä tarkastuksesta. Asiakkaalle toimitetaan tarkastuksesta postitse tarkastuspöytäkirja ja mikäli kompostoinnissa on puutteita, annetaan samalla toimintaohjeet tilanteen korjaamiseksi. Tarvittaessa kompostori tullaan tarkastamaan
Kompostitarkastusten taustalla on tuoda asiakkaiden tietoisuuteen biojätteen erilliskeräyksen merkitys. Biojäte tulee lajitella, eikä sitä saa laittaa sekajätteeseen. Se joko kerätään erilleen tai kompostoidaan kiinteistöllä. Biojäte aiheuttaa jätteenpolttolaitoksella happamana aineena laitteiston korroosiota sekä vähentää poltossa tuotettavan sähkön ja lämmön määrää. Biojätteen kuljettaminen polttolaitokseen myös lisää kuljetuskustannuksia. Erilleen kerättävästä biojätteestä saadaan biokaasua tai kompostoitaessa ravinteikasta multaa. Jätelaki velvoittaa jätehuoltoviranomaista pitämään kompostirekisteriä kiinteistöistä, jotka kompostoivat biojätteet.
22.2.2022 SEKAJÄTTEEN KULJETUSJÄRJESTELMÄTARKASTELU HANKASALMELLA, PIHTIPUTAALLA JA VIITASAARELLA
Hankasalmen ja Pihtiputaan kunnissa sekä Viitasaaren kaupungissa on voimassa kiinteistönhaltijan järjestämä sekajätteenkuljetus. Jätehuoltoviranomaisena toimiva Sydän‐Suomen jätelautakunta tarkastelee näiden kuntien sekajätteenkuljetusjärjestelmää. Tarkastelun päätteeksi asiasta on tehtävä päätös.
Jätehuoltoviranomainen on tehnyt selvityksen nykyisen kuljetusjärjestelmän toimivuudesta ja arvioinut täyttääkö se jätelain asettamia ehtoja.
16.12.2022 JÄTEHUOLLON PALVELUTASO 2022-2026
Sydän-Suomen Jätelautakunta on kokouksessaan 14.12.2021 §:ssä 44 hyväksynyt jätehuollon palvelutason vuosille 2022-2026. Palvelutaso koskee Sydän-Suomen jätelautakunnan jäsenkuntia Hankasalmea, Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Multiaa, Petäjävettä, Pihtipudasta, Saarijärveä, Uuraista, Viitasaarta ja Äänekoskea. Nämä kunnat ovat samalla myös Sammakkokangas Oy:n osakaskunnat.
Pihtiputaalla ja Viitasaarella vain osa jätehuollon palvelutehtävistä on siirretty jäteyhtiölle. Viranomaistehtäviä hoitaa kokonaisuudessaan jätelautakunta. Palvelutasomäärittelyssä on otettu kokoalueen palvelut kokonaisuudessaan arvioitavaksi ja tavoitteena yhtenäinen palvelu toimialueelle. Tässä on muutettu ajatusmallia aikaisemmasta ja toimialuetta lähestytään jatkossa yhtenä kokonaisuutena sen sijaan, kuin että joka kuntaa ajateltaisiin erillisenä.
Palvelutason määrittäminen
Jätehuollon palvelutason määrittämisessä on kyse siitä, millaisia palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan huomioimalla lainsäädännön asettamat velvoitteet ja tavoitteet. Määrittelemällä riittävä palvelutaso turvataan keräyspaikkojen kohtuullinen saavutettavuus sekä varmistetaan jätemaksujen kohtuullisuus. Tavoitteena on määrittää optimitaso, jossa palvelu on riittävän hyvää, mutta samalla palvelun tuottamisesta aiheutuvat kustannukset pysyvät kohtuullisina ja hyväksyttävinä.
Jätehuollon palvelutason määrittely on tehty yhteistyössä omistajakuntien, kunnallisen jäteyhtiön sekä jätehuoltoviranomaisen kanssa. Omistajakunnista pyydettiin työryhmään teknisen- ja ympäristöpuolen viranhaltijoita. Kuntien yhteinen näkemys jätehuollon palvelutasosta helpottaa ja ohjaa jätehuoltopalveluiden järjestämistä.
Palvelutasomäärittelyssä keskityttiin ensisijaisesti kunnallisen jäteyhtiön kotitalouksille järjestämiin palveluihin. Asiakirjassa esitetään palveluiden minimitaso ja tarkastelussa on huomioitu seuraavat palvelut:
- sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetuspalvelut (kunnan järjestämä jätteenkuljetus), kuljetusreitit ja lisäpalvelut
- alueellinen sekajätteen keräys
- jätekeskuksen ja paikallisten jäteasemien palvelut ja aukiolo
- pakkaus-/hyötyjätekeräys kiinteistöiltä ja aluekeräyspisteiltä
- vaarallisen jätteen keräys
- saostus- ja umpisäiliölietteiden jätehuolto
- tiedotus ja neuvonta
Merkittävimmät tavoitteet:
Täydentävä hyötyjätekeräys
Sammakkokangas vastaa täydentävän keräyksen järjestämisestä. Palvelutasossa on määritelty täydentävän keräyksen minimitaso. Sammakkokangas Oy on laatinut suunnitelman hyötyjätekeräyspisteverkoston saneerauksesta seuraavan viiden vuoden aikana. Sammakkokankaan selvitys täydentävästä keräyksen laajuudesta ja kattavuudesta sekä kartta ovat liitteenä. Muutoksen keskeisimpiä tavoitteita on:
- kustannusten vähentäminen, jolloin perusmaksun korottamistarpeelta vältytään,
- toteuttaa alueemme palveluita vastaamaan nykyistä jätelainsäädäntöä, joka on säätänyt näiden jätteiden järjestämisvelvollisuuden pakkausjätteiden tuottajille eli Rinki Oy:lle, sekä
- saada kerättyä puhtaampia jätejakeita.
Pihtiputaan ja Viitasaaren osalta keräyspisteiden sijainnit on esitetty yhteistyössä kuntien teknisen toimen kanssa.
Sekajätteen alueellinen keräys
Sammakkokangas vastaa alueellisen sekajätepisteverkoston ylläpitämisestä lukuun ottamatta Pihtipudasta ja Viitasaarta. Verkostoon esitetään huomattavia muutoksia, joiden pohjalta tärkeimpinä tavoitteina on
- vähentää väärinkäytöksiä,
- vähentää palvelusta aiheutuvia kustannuksia
- astiapalveluun siirtyminen lisää palvelun laatua vakituisilla asiakkailla samalla valtaosalla asiakkaita sekajätehuollon kustannukset laskevat.
16.12.2021 JÄTETAKSA VUODELLE 2022
Sydän-Suomen Jätelautakunta on kokouksessaan 14.12.2021 §:ssä 43 hyväksynyt kunnan ensisijaisen jätetaksan, jätekeskustaksan sekä kunnan toissijaisen vastuun piiriin kuuluvan (TSV) taksan. Nämä taksat koskevat Hankasalmea, Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Multiaa, Petäjävettä, Pihtipudasta, Saarijärveä, Uuraista, Viitasaarta ja Äänekoskea.
Merkittävimmät muutokset edelliseen vuoteen verrattuna:
- Pihtiputaan ja Viitasaaren kunnat on lisätty samaan taksa-asiakirjaan
- Lietehuollon perusmaksuun tulee 10 % korotus
- TSV-taksan jätekeskuksen vastaanottohinnastoon on lisätty hinta kestopuulle
- Sekä kunnan ensisijaisen että toissijaiseen vastuun taksaan on lisätty hinta irtokartongille/-pahville.
Lisäksi tekstiosaan on tehty hieman tarkennuksia. Jätetaksat ovat luettavissa jätelautakunnan sivuilla välilehdellä "Jähuoltomääräykset ja jätetaksat".
25.11.2021
Tiedote Pihtiputaan ja Viitasaaren vakituisille asukkaille. Samansisältöinen tiedote on myös jätelaskun liitteenä ja sen voi lukea alla olevasta linkistä.
2.11.2021
TÄYDENTÄVÄÄN PAKKAUSJÄTTEEN KERÄYKSEEN TULOSSA MUUTOKSIA
Sammakkokangas Oy tekee vielä loppuvuoden 2021 aikana muutoksia täydentävään keräysverkostoon.
Muutokset perustuvat:
- jätelain mukaiseen vastuujakoon kunnan ja tuottajien välillä ja
- 2017 määriteltyyn jätehuollon palvelutasoon.
Tämän linkin kautta saat lisätietoa pisteiden lakkauttamisesta.
1.11.2021
TIEDOTE HAJA‐ALUEEN ALUEKERÄYSPISTEISTÄ
Viitasaaren kaupungin haja‐alueelta lakkautetaan viikolla 46/2021 seuraavat aluekeräyspisteet.
Päätös sulkemisiin pohjautuu Viitasaaren teknisen lautakunnan vahvistamaan Viitasaaren kaupungin ja
Pihtiputaan kunnan Jätehuollon palvelutaso 2018–2020 ‐asiakirjaan (lautakunta 18.4.2018 § 50, 15.8.2018
§ 79). Päätöksen pohjana on myös uudistunut jätelaki. Sydän‐suomen jätelautakunnalla on valmistelussa
palvelutaso vuosille 2022‐2026.
Tiedote luettavissa kokonaisuudessaan
9.9.2021
JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUKERTYMÄ
Jätelain 79 § mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty. Jätelautakunta on kokouksessaan 7.9.2021 § 31 käsitellyt perusmaksukertymän toteumaa ajanjaksolta 1.-6.2021.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut.
21.6.2021
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS MULTIANJÄTTEENKULJTETUSJÄRJESTELMÄSTÄ
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt 25.8.2020 § 26 päätöksen, jonka mukaan Multian kunnassa siirrytään kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen 1.1.2022 alkaen.
Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja vaadittu sen kumoamista. Toissijaisesti on vaadittu kolmen vuoden siirtymaikaa ja täytäntöönpanon kieltämistä. Valittaja on vaatinut myös oikeudenkäyntikulujen korvaamista.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on päätöksellään 16.6.2021 (21/0328/2) hylännyt valituksen Sydän-Suomen jätelautakunnan antamasta päätöksestä 25.8.2021 § 26. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 5.2.2021 antanut asiasta välipäätöksen ja hylännyt täytäntöönpanoa koskevan vaatimuksen.
28.5.2021
JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUKERTYMÄ
Jätelain 79 § mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty. Jätelautakunta on kokouksessaan 25.5.2021 § 11 käsitellyt perusmaksukertymän toteumaa ajanjaksolta 1.-12.2020.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut.
26.4.2021
JÄTEHUOLTOVIRANOMAINEN TEKEE KOMPOSTITARKASTUKSIA
Alueelle tehdään kompostitarkastuksia seuraavan aikataulun mukaisesti:
Vko 17 Kannonkoski
vko 18 Karstula
vko 19 Kinnula
vko 20 Kivijärvi
vko 21 Pylkönmäki
vko 22 Saarijärvi
vko 23 Uurainen
vko 24 Äänekoski
Tarkastuksista ilmoitetaan paikallislehdessä sekä kunnan verkkosivuilla. Asiakkaalle ei ilmoiteta enää erikseen tehtävästä tarkastuksesta, vaan hänen katsotaan saaneen tiedon tarkastuksesta lehti-ilmoituksen tai kunnan verkkosivujen tiedotteen kautta.
Tarkastuskohteet on valittu sattumanvaraisesti. Tarkastuksella katsotaan kompostin sijainti, tyyppi ja onko kompostointi asianmukaista. Mikäli asiakas ei ole paikalla, jätetään kiinteistölle ilmoitus tehdystä tarkastuksesta. Asiakkaalle toimitetaan tarkastuksesta postitse tarkastuspöytäkirja ja mikäli kompostoinnissa on puutteita, annetaan samalla toimintaohjeet tilanteen korjaamiseksi. Tarvittaessa kompostori tullaan tarkastamaan syksyllä uudelleen.
Kompostitarkastusten taustalla on tuoda asikkaiden tietoisuuteen biojätteen erilliskeräyksen merkitys. Biojäte tulee lajitella, eikä sitä saa laittaa sekajätteeseen. Se joko kerätään erilleen tai kompostoidaan kiinteistöllä. Biojäte aiheuttaa jätteenpolttolaitoksella happamana aineena laitteiston korroosiota sekä vähentää poltossa tuotettavan sähkön ja lämmön määrää. Biojätteen kuljettaminen polttolaitokseen myös lisää kuljetuskustannuksia. Erilleen kerättävästä biojätteestä saadaan biokaasua tai kompostoitaessa ravinteikasta multaa.
23.3.2021
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS PETÄJÄVEDEN JÄTTEENKULJTETUSJÄRJESTELMÄSTÄ
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt 11.6.2019 päätöksen, jonka mukaan Petäjäveden kunnassa siirrytään kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen 1.9.2021 alkaen.
Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja vaadittu sen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on päätöksellään 18.3.2021 (21/0144/2) hylännyt valituksen Sydän-Suomen jätelautakunnan antamasta päätöksestä 11.6.2019 § 28. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 24.10.2019 antanut asiasta välipäätöksen ja hylännyt täytäntöönpanoa koskevan vaatimuksen.
LIETEHUOLLON ASIAKASREKISTERIN KOKOAMINEN ÄÄNEKOSKELLA
Asumisessa syntyvät lietteet kuuluvat jätelain (646/2011) mukaan kunnan järjestämän jätehuollonpiiriin. Jätelain § 143 nojalla jätehuoltoviranomaisen tulee ylläpitää rekisteriä, jonne merkitään tiedot kiinteistöittäisestä jätteidenkuljetuksesta. Sydän-Suomen jätelautakunta on aloittanut tämän lietehuollon asiakasrekisterin kokoamisen Äänekoskella. Jätehuoltoviranomainen ottaa vuoden 2021 aikana käyttöön asumisesta syntyvien lietteiden seurantarekisterin Äänekosken kunnan alueella. Rekisterin avulla seurataan haja-asutusalueilla jätevesien käsittelyä sekä sako- ja umpikaivojen tyhjennysvelvollisuuden toteutumista. Rekisteri on tarkoitettu myös lietekuljetusten toimivuuden seuraamiseen ja valvontaan.
Saostus- ja umpisäiliöiden tyhjennysvelvollisuus
Kiinteistön haltijan on huolehdittava, että liete poistetaan säiliöstä riittävän usein jätevesijärjestelmän käyttö- ja huolto-ohjetta noudattaen. Asumisessa syntyvien lietteiden tyhjennyksistä vastaa kiinteistön haltija tilaamalla tyhjennyksen haluamaltaan kuljetusyrittäjältä.
Kuljetusyrittäjän tulee kuulua ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin. Jätelautakunnan sivuilla (välilehti haja-asutusalueen jätevedet) on lisää tietoa haja-austus alueen jätevesiin liittyen ja lista luvallisista yrittäjistä.
Saostussäiliöt ja pienpuhdistamoiden lietteet tulee tyhjentää vuosittain.
Umpikaivojen pinta tulee tarkistaa vuosittain ja tyhjentää tarvittaessa.
Laskutus
Kaikilta viemäriverkoston ulkopuolisilta kiinteistöiltä peritään lieteperusmaksu. Lieteperusmaksulla katetaan lietehuollosta aiheutuvat viranomaiskulut, rekisterin ylläpito, seuranta ja neuvonta. Lieteperusmaksu kuuluu kiinteistöille, joilla on jokin tyhjennettävä saostus- tai umpisäiliö. Lieteperusmaksu vakituisilla kiinteistöillä on 7,44 €/vuosi ja vapaa-ajan kiinteistöiltä 4,96 €/vuosi (Hinnat sis. alv 24 %.)
10.2.2021
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDEN VÄLIPÄÄTÖS MULTIAN JÄTTEENKULJTETUSJÄRJESTELMÄSTÄ
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt 25.8.2020 päätöksen, jonka mukaan Multian kunnassa siirrytään kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen 1.1.2022 alkaen muutoksenhausta huolimatta.
Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja vaadittu sen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 5.2.2021 antamallaan välipäätöksellään hylännyt täytäntöönpanon kieltoa koskevan vaatimuksen. Hallinto-oikeus antaa päätöksen muun valituksen osalta myöhemmin.
10.2.2021
Viitasaaren kaupunki ja Pihtiputaan kunta ovat tehneet päätökset jätehuollon viranomaistehtävien siirtämisestä Sydän-Suomen jätelautakunnalle. Tehtävien siirto on tapahtunut 1.2.2021 alkaen. Tämä tarkoittaa, että Viitasaaren tekninen lautakunta ei ole enää toimivaltainen jätehuollon viranomaistehtävien hoitamisessa, vaan tehtävän hoitaminen siirtyy kokonaisuudessaan yhteislautakunnan hoidettavaksi.
Palvelutehtäviä hoitaa edelleen kyseiset kunnat itse.
10.12.2020
JÄTELAUTAKUNTA ON VAHVISTANUT JÄTETAKSAT VUODELLE 2021
Jätelautakunta käsitteli 8.12.2020 kokouksessaan § 40 ja 41 jätemaksutaksan ja lajitteluasemien taksan, TSV -jätetaksan, jätekeskuksen ja TSV jätekeskuksen taksan. Taksaluonnokset on asetettu nähtäville 10.12.2020-18.1.2021 väliseksi ajaksi Saarijärven kaupungin verkkosivuille https://www.saarijarvi.fi/paatoksenteko/esityslistat-ja-poytakirjat.
Ne ovat luettavissa myös jätelautakunnan sivuilla jätehuoltomääräykset ja -taksat.
9.10.2020
TÄHTEET - Katsaus jätehuollon ajankohtaisiin asioihin
Kokoukset 25.8. ja 6.10.2020
9.10.2020 JÄTETAKSALUONNOKSET VUODELLE 2021
Jätelautakunta käsitteli 6.10.2020 kokouksessaan § 34 ja 35 jätemaksutaksan ja lajitteluasemien taksan, TSV -jätetaksan, jätekeskuksen ja TSV jätekeskuksen taksan. Taksaluonnokset on asetettu nähtäville 8.10.-30.11.2020 väliseksi ajaksi Saarijärven kaupungin verkkosivuille https://www.saarijarvi.fi/paatoksenteko/esityslistat-ja-poytakirjat.
Taksoista laadittiin oheinen tiedote, jossa keskeisimmät muutokset on koottu tiivistetysti.
Hanksalmen kunta lisättiin jätemaksutaksa-asiakirjoihin. Hankasalmen kunnan nykyinen jätetaksa on rakenteeltaan ja hinnoitteluperiaatteiltaan niin erilainen, että siitä on laadittu oma tiedote, jossa keskeisimmät muutokset on eritelty.
8.10.2020
JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUKERTYMÄ
Jätelain 79§ mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty. Jätelautakunta on kokouksessaan 6.10.2020 § 30 käsitellyt perusmaksukertymän toteumaa ajanjaksolta 1.-6.2020.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut.
17.9.2020
MULTIAN JÄTTEENKULJETUSJÄRJESTELMÄN TARKASTELU
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt päätöksen 25.8.2020 § 26 lopettaa Multian kunnassa 31.12.2021 kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus ja siirtyä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen 1.1.2022 alkaen. Jätteenkuljetusjärjestelmän tarkastelu koskee kaikkea kunnan vastuulle kuuluvaa kiinteää yhdyskuntajätettä sekä pakkausjätteiden täydentävää kiinteistökohtaista keräystä. Saostus- ja umpisäiliölietteet on jätetty tarkastelun ulkopuolelle niiden erityispiirteiden vuoksi.
Kokouskäsittely on luettavissa pöytäkirjasta https://www.saarijarvi.fi/paatoksenteko/esityslistat-ja-poytakirjat
15.6.2020
TÄHTEET - Katsaus jätehuollon ajankohtaisiin asioihin
4.6.2020
ROTTIEN LEVIÄMISEN EHKÄISEMINEN
Rottahavainnat ovat olleet lisääntymään päin ja jotta niistä ei tulisi suurta ongelmaa, kiinteistöjen omistajia tai haltijoita pyydetään kiinnittämään huomiota rottien torjuntaan ennalta ja ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin rottien hävittämiseksi.
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi on laatinut alla olevan tiedotteen rotista ja niiden leviämisen hallinnasta.
3.6.2020
MULTIAN JÄTTEENKULJETUSJÄRJESTELMÄN TARKASTELU
Multian kunnassa on voimassa kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus. Jätehuoltoviranomaisena toimivan Sydän-Suomen jätelautakunnan on tarkasteltava, täyttääkö nykyinen kuljetusjärjestelmä jätelain edellytyksiä, ja tehtävä asiasta päätös. Jätteenkuljetusjärjestelmän tarkastelu koskee kaikkea kunnan vastuulle kuuluvaa kiinteää yhdyskuntajätettä sekä pakkausjätteiden täydentävää kiinteistökohtaista keräystä. Saostus- ja umpisäiliölietteet on jätetty tarkastelun ulkopuolelle niiden erityispiirteiden vuoksi.
Sydän-Suomen jätelautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 2.6.2020. Jätehuoltoviranomainen on tehnyt tarkastelun tueksi selvityksen nykyisen kuljetusjärjestelmän toimivuudesta ja arvioinut täyttääkö se jätelain asettamia ehtoja. Selvitys on luettavissa seuraavasta linkistä
Päätöksen valmistelua varten varataan kaikille henkilöille, yrityksille ja yhdistyksille sekä muille yhteisöille mahdollisuus esittää mielipide asiasta. Vapaamuotoiset mielipiteet on jätettävä kirjallisesti 6.7.2020 klo 15.00 mennessä osoitteeseen jatelautakunta@saarijarvi.fi tai Sydän-Suomen jätelautakunta, PL 13, 43101 Saarijärvi. Mielipiteet tulee otsikoida "Multian jätteenkuljetusjärjestelmä".
Lisätietoja antaa jätehuoltoasiamies Heli Pekkarinen, puh. 050 3903 765, jatelautakunta@saarijarvi.fi.
3.6.2020
KORJAUKSET JÄTEKESKUKSEN JA LAJITTELUASEMIEN TAKSOIHIN
Sydän-Suomen jätelautakunta on tarkentanut kokouksessaan 2.6.2020 § 16 jätekeskuksen vastaaontottohintaa kattohuovan osalta. Aikaisempi kattohuovan käsittelyn vastaanottohinta ei ole riittävä kattamaan sen käsittelystä aiheutuvia kustannuksia. Uudeksi kattohuovan hinnaksi asetettiin jätelautakunnan päätöksellä 145,00 €/tn (alv 0%), 179,80 €/tn (sis alv 24%). Muutokset tehdään 3.12.2019 § 53 jätelautakunnan vahvistamaan jätekeskuksen taksan taulukkoon 3 sekä jätekeskuksen TSV taksan taulukkoon 4.
Lajitteluasemien pienkuormien vastaanottomaksutaksan hinnoissa on ollut epätarkkuutta. Jätelautakunnan 2.6.2020 § 17 päätöksellä korjataan lajitteluasemien kuntavastuulliselle jätteelle 3 :m3 kuorman hinnaksi 21,01 € (alv 24%) ja siitä jokaiselle ylimenevälle kuutiolle lisämaksuksi 11,00 € (alv 24 %). Suurin sallittu toimitettava kuorma on 10 m3. Vastaava korjaus TSV-taksaan on korkeintaan 3 m3 kuorman hinnaksi 31,00 € (alv 24%) ja jokaiselta ylimenevältä kuutiolta lisää maksua 21,01 € (alv 24 %). Suurin sallittu toimitettava kuorma on 10 m3. Muutokset tehdään 3.12.2019 § 52 jätelautakunnan vahvistamaan jätetaksaan taulukkoon 6 ja TSV-jätetaksaan taulukkoon 5.
Muutokset astuvat voimaan 3.6.2020 alkaen mahdollisesta valituksesta huolimatta.
18.3.2020
TÄHTEET - Katsaus jätehuollon ajankohtaisiin asioihin
JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUKERTYMÄ VUODELTA 2019
Jätelain 79 § mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty. Jätelautakunta on kokouksessaan 17.3.2020 § 6 käsitellyt perusmaksukertymän toteumaa.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut.
12.2.2020
MULTIAN JÄTETAKSA 2020
Multian kunnan tekninen lautakunta on 12.12.2019 § 61 vahvistanut oheisen jätetaksan.
10.2.2020
Sydän-Suomen jätelautakunnan ja Sammakkokangas Oy:n tiedote MUOVIN KERÄYKSESTÄ TOIMIALUEELLA
Muovin kierrätys ja sen lisääminen kiinnostavat yleisesti tällä hetkellä erittäin paljon. Sekä jätelautakunta että Sammakkokangas Oy saavat aiheesta paljon tiedusteluja, joten laadimme yhteistyönä oheisen tiedotteen asiasta.
13.1.2020
HANKASALMI JA MULTIA SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNNAN JÄSENIKSI 1.1.2020 ALKAEN
Kiinteistön omistajien/ haltijoiden jäteastiapalveluihin liittyvät sopimukset jatkuvat ennallaan, joten jäteastioiden tyhjennyksiin ei tule muutoksia. Kiinteistön omistaja/ haltija tilaa toistaiseksi tyhjennykset haluamaltaan kuljetusyritykseltä sekä tekee kuljetuksia koskevat muutokset suoraan kuljetusyrityksen kanssa. Hankasalmen alueella on edelleen voimassa 13.2.2006 ja Multialla 1.1.2015 voimaan astuneet jätehuoltomääräykset. Jätehuoltomääräykset on tavoitteena yhdistää uusissa kunnissa samansisältöisiksi vuoden 2020 kuluessa.
Hankasalmella on voimassa 1.1.2013 voimaan tullut jätetaksa ja Multialla jätetaksa vuodelle 2020 on hyväksytty 12.12.2019 jätelautakunnan esityksestä.
13.1.2020
TÄHTEET - Katsaus jätehuollon ajankohtaisiin asioihin
5.12.2019
JÄTETAKSA 2020
Jätelautakunta on kokouksessaan 3.12.2019 §:ssä 52 hyväksynyt kunnan ensisijaisen jätetaksan sekä kunnan toissijaisen vastuun piiriin kuuluvan taksat (TSV). Nämä taksat koskevat Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Petäjävettä, Saarijärveä, Uuraista ja Äänekoskea.
Merkittävimmät muutokset edelliseen vuoteen verrattuna:
- Uusi perusmaksuluokka asuntola- ja asumispalveluyksikön huoneistoille
- Petäjäveden kunta on lisätty samaan taksa-asiakirjaan
- Jätetaksan tekstiosioon on tehty tarkennuksia ja lisäyksiä koskien mm. maksuvelvollisuutta
Jätelautakunta käsitteli kokouksessa 3.12.2019 §:ssä 53 myös jätekeskuksen taksan sekä jätekeskuksen TSV-taksan. Nämä taksat koskevat Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Petäjävettä, Uuraista, Saarijärveä, Äänekoskea, Viitasaarta ja Pihtipudasta.
Merkittävimmät muutokset edelliseen vuoteen verrattuna:
- Petäjäveden kunta on lisätty samaan taksa-asiakirjaan
- Energiaksi toimitettavien jakeiden osalta vastaanottohintoja korotettiin 1,1 €/tn jätekeskuksen osalta
Vuoden 2020 taksat on nähtävillä täällä.
31.10.2019
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDEN VÄLIPÄÄTÖS PETÄJÄVEDEN JÄTTEENKULJTETUSJÄRJESTELMÄSTÄ
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt 11.6.2019 päätöksen, jonka mukaan Petäjäveden kunnassa siirrytään kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen 1.9.2021 alkaen muutoksenhausta huolimatta.
Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja vaadittu sen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 24.10.2019 antamallaan välipäätöksellään hylännyt täytäntöönpanon kieltoa koskevan vaatimuksen. Hallinto-oikeus antaa päätöksen muun valituksen osalta myöhemmin.
17.10.2019
JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUKERTYMÄ
Jätelain 79§ mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty. Jätelautakunta on kokouksessaan 15.10.2019 § 42 käsitellyt perusmaksukertymän toteumaa.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut.
11.10.2019
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS ÄÄNEKOSKEN JÄTTEENKULJTETUSJÄRJESTELMÄSTÄ
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt 29.5.2018 päätöksen, jonka mukaan Äänekosken kaupungissa siirrytään kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen 1.9.2020 alkaen.
Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja vaadittu sen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on päätöksellään 27.9.2019 (19/1023/2) hylännyt valituksen Sydän-Suomen jätelautakunnan antamasta päätöksestä 29.5.2018 § 27. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on jo 11.9.2018 antanut asiasta välipäätöksen ja hylännyt täytäntöönpanoa koskevan vaatimuksen.
18.6.2019
TÄHTEET - Katsaus jätehuollon ajankohtaisiin asioihin
13.6.2019
JÄTTEENKULJETUSJÄRJESTELMÄ MUUTTUU PETÄJÄVEDEN KUNNASSA 1.9.2021
Petäjäveden kunnassa on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus eli kiinteistön haltija itse tilaa haluamaltaan kuljetusyrittäjältä jäteastian tyhjennyspalvelun. Kunnan jätehuoltoviranomaisena Sydän-Suomen jätelautakunta on tarkastellut Petäjäveden jätteenkuljetusjärjestelmää ja todennut, ettei nykyinen järjestelmä täytä jätelain vaatimuksia jätteenkuljetukselle. Jätelautakunta on päättänyt kokouksessaan 11.6.2019, että Petäjävedellä siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen 1.9.2021 alkaen. Päätös koskee kunnan vastuulla olevia, kiinteistöiltä kerättäviä seka- ja biojätteitä sekä hyötyjätteitä (lasi, metalli, kartonki).
Kuljetusjärjestelmäpäätös koskee asumisessa, kuten vakituisissa ja vapaa-ajan asunnoissa sekä erilaisissa asuntoloissa, syntyviä jätteitä. Päätös koskee myös kunnan omassa toiminnassa, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa, syntyvien yhdyskuntajätteiden kuljetusta. Kuljetusjärjestelmäpäätös ei koske yritystoiminnan jätteitä vaan yritykset vastaavat jatkossakin itse jätteiden kuljetuksen järjestämisestä.
Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jäteyhtiö Sammakkokangas Oy kilpailuttaa Petäjäveden kaikkien kunnan vastuulla olevien kiinteistöjen jätteenkuljetuksen ja kilpailutuksen voittanut yritys alkaa hoitaa kuljetukset 1.9.2021 lukien. Kiinteistön haltijat sopivat astiatyhjennyksistä 1.9.2021 eteenpäin Sammakkokangas Oy:n kanssa. Vastaavanlainen kunnan järjestämä jätteenkuljetus on jo käytössä jätelautakunnan jäsenkunnissa Kannonkoskella, Karstulassa, Kinnulassa, Kivijärvellä, Saarijärvellä ja Uuraisilla.
Petäjäveden jätteenkuljetukset jatkuvat elokuun 2021 loppuun saakka nykyisellään ja kiinteistön haltijat sopivat jäteastian tyhjennyksestä suoraan kuljetusyrittäjän kanssa kuten tähänkin asti.
Syksyllä 2021 tulevista muutoksista tullaan tiedottamaan alueen asukkaita ja kesämökkiläisiä lähempänä muutoshetkeä.
Lisätietoja asiasta voi tiedustella jätehuoltoasiamieheltä p. 050 390 3765 tai jatelautakunta(at)saarijarvi.fi.
23.4.2019
TÄHTEET - Katsaus jätehuollon ajankohtaisiin asioihin
18.4.2019
KUNNALLISTEN JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSTEN HYVÄKSYMINEN
Sydän-Suomen jätelautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 16.4.2019 § 23 jätehuoltomääräykset, jotka astuvat voimaan 1.5.2019 alkaen. Jätehuoltomääräykset ovat voimassa seuraavissa kunnissa: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Petäjävesi, Saarijärvi, Uurainen ja Äänekoski.
Pöytäkirja valitusosoituksineen on nähtävillä 18.4.2019 alkaen Saarijärven kaupungin verkkosivuilla. Päätökseen voi hakea muutosta kirjallisella valituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta päätöksen valitusosoituksen mukaisesti.
Lisätietoja antaa jätehuoltoasiamies, p. 050 3903 765 tai jatelautakunta(at)saarijarvi.fi.
Uudet jätehuoltomääräykset on luettavissa myös oheisista linkeistä:
18.4.2019
PERUSMAKSUKERTYMÄ VUODELTA 2018
Jätelain § 79 mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty. Jätelautakunta on kokouksessaan 16.4.2019 § 21 käsitellyt perumaksukertymän toteumaa.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut.
11.3.2019
TÄHTEET – Katsaus ajankohtaisiin asioihin tiedotteen välityksellä
Sydän Suomen jätelautakunnan kokouksissa 18.12.2018 ja 22.1.2019 käsitellyt pääkohdat TÄHTEET -tiedotteessa. Tiedotteessa on kootusti kerrottu jätelautakunnan ajankohtaisista asioista ja jätelautakunnan keskeisimmistä päätöksistä
7.3.2019
PETÄJÄVEDEN UUDET JÄTEMAKSUT 1.4.2019 ALKAEN
Sydän-Suomen jätelautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 5.3.2019 §:ssä 18 Petäjävedelle jätehuollon perusmaksun ja aluekeräyspistemaksun, jotka tulevat voimaan 1.4.2019. Maksut ovat saman suuruisia kuin jätelautakunnan toimialueen muissakin kunnissa.
Perusmaksu on jätelain § 78 mukainen maksu, millä katettavia palveluita ovat mm. vaarallisten jätteiden ja hyötyjätteiden jätehuolto, osa jäteaseman ylläpitokustannuksista, osa jäteyhtiön asiakaspalvelun ja laskutuksen kuluista sekä kaikki viranomaistoiminnan kulut.
Jäteyhtiö Sammakkokangas Oy avaa Petäjävedelle aluekeräyspisteitä vuoden 2019 aikana soveltuvien paikkojen löydyttyä. Aluekeräyspisteet ovat jäteyhtiön ylläpitämiä alueellisia keräyspisteitä, joissa voidaan kerätä hyötyjätteiden lisäksi sekajätettä. Aluekeräyspisteen sekajäteastian käyttöoikeus on vain niillä kiinteistöillä, jotka maksavat jäteyhtiölle aluekeräyspistemaksua. Tämä on vaihtoehtoinen palvelu oman tai kimppa-astian käytölle.
24.1.2019
TÄHTEET – Katsaus ajankohtaisiin asioihin tiedotteen välityksellä
Sydän Suomen jätelautakunnan kokouksissa 18.12.2018 ja 22.1.2019 käsitellyt pääkohdat TÄHTEET -tiedotteessa. Tiedotteessa on kootusti kerrottu jätelautakunnan ajankohtaisista asioista ja jätelautakunnan keskeisimmistä päätöksistä
23.1.2019
JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYSLUONNOS
Jätelautakunta asettaa nähtäville jätehuoltomääräysten ja perustelumuistion luonnokset 24.1-25.2.2019 väliseksi ajaksi. Määräysluonnos on nähtävillä Saarijärven kaupungin verkkosivuilla http://www.saarijarvi.fi/sisalto/paatoksenteko. Luonnoksiin voi jättää mielipiteitä 25.2.2019 saakka, mitkä tulee osoittaa Sydän-Suomen jätelautakunnalle ja palauttaa osoitteeseen jatelautakunta@saarijarvi.fi
23.1.2019
PETÄJÄVESI SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNNAN JÄSENEKSI 1.1.2019 ALKAEN
Kiinteistön omistajien/ haltijoiden jäteastiapalveluihin liittyvät sopimukset jatkuvat ennallaan, joten jäteastioiden tyhjennyksiin ei tule muutoksia. Kiinteistön omistaja/ haltija tilaa toistaiseksi tyhjennykset haluamaltaan kuljetusyritykseltä sekä tekee kuljetuksia koskevat muutokset suoraan kuljetusyrityksen kanssa. Petäjäveden alueella on edelleen voimassa kunnan 19.12.2006 vahvistamat jätehuoltomääräykset. Jätelautakunta yhtenäistää määräykset vuoden 2019 aikana.
Sydän-Suomen jätelautakunta on vahvistanut Petäjäveden jätteenkäsittelytaksan 22.1.2019 pidetyssä kokouksessa ja perusmaksun ja aluekeräyspistemaksun osalta taksa on tarkoitus vahvistaa alkamaan 1.4.2019. Taksakäsittelyistä voi lukea lisää jätelautakunnan kokouspöytäkirjasta http://www.saarijarvi.fi/sisalto/paatoksenteko
20.12.2018
JÄTETAKSA 2019
Jätelautakunta on kokouksessaan 18.12.2018 §:ssä hyväksynyt kunnan ensisijaisen jätetaksan sekä kunnan toissijaisen vastuun piiriin kuuluvan taksat (TSV). Nämä taksat koskevat Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Uuraista, Saarijärveä ja Äänekoskea.
Merkittävimmät muutokset edelliseen vuoteen verrattuna:
- Perusmaksujen yhtenäistäminen koskemaan kaikkia kuntia, jolloin perusmaksu on kaikissa kunnissa suuruudeltaan sama
- Aluekeräyspistemaksujen korotukset ja maksuluokkien lisäys
- Jäteasemien maksujen hyväksyminen jätelautakunnassa muuttaa ne julkisoikeudellisiksi
Jätelautakunta käsitteli kokouksessa myös jätekeskuksen taksan sekä jätekeskuksen TSV-taksan. Nämä taksat koskevat Kannonkoskea, Karstulaa, Kinnulaa, Kivijärveä, Uuraista, Saarijärveä, Äänekoskea, Viitasaarta ja Pihtipudasta. Jätekeskuksen maksut hyväksyttiin ensimmäistä kertaa jätelautakunnassa, jolloin ne muuttuvat julkisoikeudellisiksi.
Vuoden 2019 taksat on nähtävillä täällä.
12.11.2018
TÄHTEET – Katsaus ajankohtaisiin asioihin tiedotteen välityksellä
Sydän Suomen jätelautakunnan kokouksissa 30.10. ja 8.11.2018 käsitellyt pääkohdat TÄHTEET -tiedotteessa. Tiedotteessa on kootusti kerrottu jätelautakunnan ajankohtaisista asioista ja jätelautakunnan keskeisimmistä päätöksistä.
12.11.2018
Perusmaksukertymä
Jätelain § 79 mukaisesti kuntalaisia tulee tiedottaa jätehuollon perusmaksukertymästä ja mihin sitä on käytetty.
Perusmaksukertymällä katetaan jätehuollon viranomaistoiminnan kulujen lisäksi mm. aluekeräyspisteiden ylläpito ja kehittäminen hyötyjätteiden osalta, vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittelyyn toimittaminen, jäteasemien ja jätekeskuksen pientuojien pihan ylläpidosta muodostuvat kustannukset hyöty- ja vaarallisten jätteiden osalta, jäteneuvonnan kulut sekä osittain asiakaspalvelun ja laskutuksen kulut. Kertymän ja menojen yhteenvedon mukaisesti 1.1.–30.6.2018 tuloja on ollut 147 552 € ja menoja 335 689 €. Tulot ovat menoja pienemmät, mikä johtuu perusmaksun loppuvuosipainotteisesta laskutusjaksotuksesta
Perusmaksuilla vuoden 2018 ensimmäisen puolivuoden aikana on katettu mm. seuraavia toimintoja ja hankintoja:
- Palkat, joissa nousua henkilökunnan lisääntymisen myötä. Henkilöstöä lisätty yhdellä kierrätys- ja palveluneuvojalla sekä yhdellä jätehuoltotyöntekijällä
- Laskujen lähettämisen ja arkistoinnin kuluista noin puolet
- Hallinnon ja niihin rinnastettavista kuluista osa
- Noin puolet JHLWin- ohjelman ylläpidosta
- Aluekeräyspisteisiin, vaarallisten jätteiden kontteihin ja jäteasemiin tehdyt investoinnit (luvuissa ei ole vielä uusien aluekeräyspisteiden kuluja).
- Panostus tiedotusmateriaaleihin on aiheuttanut lisäkustannusta.
- Tiedostusmuodot mm. Sammakkonews, Äänekosken vakituisten ja mökkiläisten tiedotus, Äänekoskelle jäteopas, kyltitykset ja tarroitukset.
13.9.2018
HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUDEN VÄLIPÄÄTÖS / ÄÄNEKOSKEN JÄTTEENKULJETUSJÄRJESTELMÄ
Sydän-Suomen jätelautakunta on tehnyt 29.5.2018 päätöksen, jonka mukaan Äänekosken kaupungissa siirrytään kunnan järjestämään ja Sammakkokangas Oy:n kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen 1.9.2020 alkaen.
Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen ja vaadittu sen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltämistä. Jätelautakunta on pyytänyt hallinto-oikeudelta päätöksen täytäntöönpano-oikeutta valituksesta huolimatta.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on 11.9.2018 antamallaan välipäätöksellään hylännyt täytäntöönpanon kieltoa koskevan vaatimuksen. Hallinto-oikeus antaa päätöksen muun valituksen osalta myöhemmin.
30.8.2018
TÄHTEET – Katsaus ajankohtaisiin asioihin tiedotteen välityksellä
Sydän Suomen jätelautakunnan kokouksessa 28.8.2018 käsitellyt pääkohdat TÄHTEET -tiedotteessa. Tiedotteessa on kootusti kerrottu jätelautakunnan ajankohtaisista asioista ja jätelautakunnan keskeisimmistä päätöksistä
26.7.2018
ÄÄNEKOSKELLE ON AVATTU ALUEKERÄYSPISTEITÄ
Äänekosken on avattu kesän 2018 aikana Sammakkokangas Oy:n ylläpitämiä aluekeräyspisteitä, joilla kerätään sekajätettä. Olemme lähettäneet asiasta tiedotteen alueen vapaa-ajankiinteistöille, jotka ovat pisteiden läheisyydessä. Ensi vuoden aikana avataan lisää pisteitä ja niistä tiedotetaan myöhemmin. Aluekeräyspisteen sekajäteastian käyttö on maksullista, eikä sitä ole tarkoitettu kaikkien käyttöön vaan vain käyttöoikeusmaksua vastaan. Myös metallin, lasin ja kartongin keräystä on lisätty Äänekoskella. Asiasta lisää Sammakkokangas Oy:n nettisivuilla http://www.sammakkokangas.fi/fi/jatehuolto/ekopisteet/.
13.6.2018
TIEDOTE - Äänekosken jätteenkuljetukset muuttuvat 1.9.2020 alkaen
Äänekosken jätehuoltoviranomaisena Sydän-Suomen jätelautakunta on tarkastellut Äänekosken jätteenkuljetusjärjestelmää. Jätelautakunta on päättänyt kokouksessaan 29.5.2018, että Äänekoskella siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen 1.9.2020 alkaen. Päätös koskee kunnan vastuulla olevia, kiinteistöiltä kerättäviä seka- ja biojätteitä sekä hyötyjätteitä (lasi, metalli, kartonki).
Kuljetusjärjestelmäpäätös koskee asumisessa, kuten vakituisissa ja vapaa-ajan asunnoissa sekä erilaisissa asuntoloissa, syntyviä jätteitä. Päätös koskee myös kunnan omassa toiminnassa, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa, syntyvien yhdyskuntajätteiden kuljetusta. Kuljetusjärjestelmäpäätös ei koske yritystoiminnan jätteitä vaan yritykset vastaavat jatkossakin itse jätteiden kuljetuksen järjestämisestä.
Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jäteyhtiö Sammakkokangas Oy kilpailuttaa Äänekoskella kaikkien kunnan vastuulla olevien kiinteistöjen jätteenkuljetuksen ja kilpailutuksen voittanut yritys alkaa hoitaa kuljetukset 1.9.2020 lukien. Kiinteistön haltijat sopivat astiatyhjennyksistä 1.9.2020 eteenpäin Sammakkokangas Oy:n kanssa. Vastaavanlainen kunnan järjestämä jätteenkuljetus on jo käytössä jätelautakunnan muissa jäsenkunnissa Kannonkoskella, Karstulassa, Kinnulassa, Kivijärvellä, Saarijärvellä ja Uuraisilla.
Äänekoskella jätteenkuljetukset siis jatkuvat elokuun 2020 loppuun saakka nykyisellään ja kiinteistön haltijat sopivat jäteastian tyhjennyksestä suoraan kuljetusyrittäjän kanssa kuten tähänkin asti.
Syksyllä 2020 tulevista muutoksista tullaan tiedottamaan alueen asukkaita ja kesämökkiläisiä lähempänä muutoshetkeä.
Lisätietoja asiasta voi tiedustella jätehuoltoasiamieheltä p. 050 390 3765 tai jatelautakunta@saarijarvi.fi.
31.5.2018
TÄHTEET – Katsaus ajankohtaisiin asioihin tiedotteen välityksellä
Sydän Suomen jätelautakunnan kokouksessa 29.5.2018 päätettiin kuntien johtavien viranhaltijoiden ja hallitusten jäsenten tiedottamisen lisäämisestä. Tiedotteessa on kootusti kerrottu jätelautakunnan ajankohtaisista asioista ja jätelautakunnan keskeisimmistä päätöksistä.
5.4.2018
Äänekosken jätteenkuljetusjärjestelmän tarkastelu
Äänekosken kaupungissa on voimassa kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Jätehuoltoviranomaisena toimivan Sydän-Suomen jätelautakunnan on tarkasteltava, täyttääkö nykyinen kuljetusjärjestelmä jätelain edellytyksiä, ja tehtävä asiasta päätös. Jätteenkuljetusjärjestelmän tarkastelu koskee kaikkea kunnan vastuulle kuuluvaa kiinteää yhdyskuntajätettä sekä pakkausjätteiden täydentävää kiinteistökohtaista keräystä. Saostus- ja umpisäiliölietteet on jätetty tarkastelun ulkopuolelle niiden erityispiirteiden vuoksi
Sydän-Suomen jätelautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 3.4.2018. Jätehuoltoviranomainen on tehnyt tarkastelun tueksi selvityksen nykyisen kuljetusjärjestelmän toimivuudesta ja arvioinut täyttääkö se jätelain asettamia ehtoja. Selvitys on luettavissa seuraavasta linkistä
Päätöksen valmistelua varten varataan kaikille henkilöille, yrityksille ja yhdistyksille sekä muille yhteisöille mahdollisuus esittää mielipide asiasta. Vapaamuotoiset mielipiteet on jätettävä kirjallisesti 7.5.2018 klo 15.00 mennessä osoitteeseen jatelautakunta@saarijarvi.fi tai Sydän-Suomen jätelautakunta, PL 13, 43101 Saarijärvi. Mielipiteet tulee otsikoida "Äänekosken jätteenkuljetusjärjestelmä".
Lisätietoja antaa jätehuoltoasiamies Heli Pekkarinen, puh. 050 3903 765, jatelautakunta@saarijarvi.fi.
14.3.2018
Perusmaksukertymä 2017
Jätelain (§ 79) mukaisesti kunnan on tiedotettava vuosittain kunnan asukkaille ja muille jätehuoltopalveujen käyttäjille perusmaksun kertymästä sekä siitä, mihin kertymää on käytetty
14.3.2018
Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksa
Jätelautakunta on kokouksessaan 20.2.2018 hyväksynyt kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksan. Tämä taksa koskee elinkeinoelämän jätehuoltoa tilanteessa, jossa yritys ei saa markkinoilta jätehuoltopalveluita kohtuullisin ehdoin ja hinnoin ja pyytävät siksi palvelua kunnalliselta jäteyhtiöltä. Taksa koskee kuntia Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Saarijärvi ja Uurainen. TSV-taksaa pääset lukemaan Jätehuoltomääräykset ja jätetaksa -kohdasta.
21.12.2017
Jätehuollon palvelutaso
Sydän-Suomen jätelautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 19.12.2017 Jätehuollon palvelutason vuosille 2017-2021. Kokouksen esityslista ja pöytäkirja on luettavissa täältä. Palvelutaso koskee seuraavia kuntia: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Saarijärvi, Pihtipudas, Uurainen ja Viitasaari.
Jätehuollon palvelutason määrittämisessä on kyse siitä, millaisia palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan huomioimalla lainsäädännön asettamat velvoitteet ja tavoitteet. Määrittelemällä riittävä palvelutaso turvataan keräyspaikkojen kohtuullinen saavutettavuus sekä varmistetaan jätemaksujen kohtuullisuus. Tavoitteena on määrittää optimitaso, jossa palvelu on riittävän hyvää, mutta samalla palvelun tuottamisesta aiheutuvat kustannukset pysyvät kohtuullisina ja hyväksyttävinä.
29.6.2017
Äänekosken kaupunki on liittynyt Sammakkokankaan osakkaaksi ja Sydän-Suomen jätelautakuntaan
Äänekoskella jätehuollon viranomaistehtäviä hoitaa 1.7.2017 lähtien Sydän-Suomen jätelautakunta. Jätehuollon viranomaistehtäviä ovat esimerkiksi: jätehuoltomääräysten hyväksyminen, poikkeuksen myöntäminen jätehuoltomääräyksistä, jätetaksan hyväksyminen ja jätemaksun määrääminen. Äänekosken teknisellä lautakunnalla ja sen alaisella henkilöstöllä ei ole jätehuoltoon liittyviä tehtäviä enää 30.6.2017 jälkeen. Lisätietoja Äänekosken jätehuoltopalveluista löytyy Sammakkokangas Oy:n nettisivuilta.
Tulemme tiedottamaan Äänekosken kiinteistön omistajia jätehuollon muutoksista, kun niiden aikataulu tarkentuu.