Home >> Kulttuuri Ja Vapaa Aika >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista >> Hyvan Ympariston Teemavuosi 2021
Hyvän ympäristön teemavuosi 2021
Saarijärven museo kutsuu kaikkia osallistumaan hyvän ympäristön teemavuoteen, jonka tarkoituksena on tuoda esille Saarijärveä hyvänä ympäristönä ja sen monimuotoisten miljöiden rikkautta luonto- ja kulttuuriarvoineen sekä laajemmin ekologisuutta.
Ilkka Virtasen veistosinstallaatio Homo novus museon näyttelyssä Matkalla maan keskipisteeseen 2020. Oikealla Aution talo Saarijärvellä. Kuvat: Janne Timperi, Saarijärven museo ja Olavi Lahtela, Saarijärven museon kuva-arkisto.
 
Vasemmalla Ilkka Virtasen veistosinstallaatio "Homo novus" museon näyttelyssä Matkalla maan keskipisteeseen 2020. Oikealla Aution talo Saarijärvellä. Kuvat: SM / JT ja Olavi Lahtela, Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Kannustamme ihmisiä Saarijärven kehittämiseen ja ympäristöä säästävään elämäntapaan. Tänä vuonna museon kolme näyttelyä rakentuvat sarjaksi, jossa käsitellään ihmiskuntamme ja planeettamme nykytilaa sekä tulevaisuutta, eläinten hyvää kohtelua taiteen avulla ja erilaisia paikkoja. Lisäksi tapahtumissa ja opetustoiminnassa toteutamme taide- ja ympäristökasvatusta sekä tuomme esille kulttuuriperinnön merkitystä.

MATKALLA MAAN KESKIPISTEESEEN 2020 (3.2.– 25.4.2021) on joka viides vuosi järjestettävä keskisuomalaisen nykytaiteen katsaus, johon tällä kertaa osallistuvat Jyväskylän taidemuseon kanssa Keuruun museo ja Saarijärven museo. Teemana on paikkaan kuuluminen ja ulkopuolisuuden kokemus. Näyttely on kansainvälinen ja keskisuomalaisuuden rajat ylittävä. Sen taiteilijahaku oli avoinna niin keskisuomalaisille, suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin taiteilijoille. Saarijärvellä nähdään monipuolinen joukko taiteilijoita eri puolilta Suomea ja maailmaa, yhteisenä nimittäjänä joko yhteys Keski-Suomeen tai halu luoda yhteys maakuntaan. Näyttelyssä nähdään installaatiota, videotaidetta, veistoksia, tekstiiliteoksia, piirroksia ja maalauksia 14 taiteilijalta tai taiteilijaparilta. Kokonaisuuden kuraattorina on toiminut Rickard Borgström ja museon henkilöstö on ollut organisoimassa näyttelyn toteuttamista. Näyttelytiimin koordinaattorina on toiminut amanuenssi Merja Kähkönen.

EETTINEN ELÄIN (19.5.– 24.10.2021), kesän 2021 päänäyttely nostaa esille eläinten kohteluun ja estetiikkaan liittyviä asioita. Esillä on 11 korkeatasoista ja pääosin Keski-Suomessa vaikuttavaa taiteilijaa teoksineen. Taideteokset kokoaa kuvataiteilija Päivi Meriläinen.

HYVÄSSÄ MILJÖÖSSÄ -näyttelyssä (10.11.2021–23.1.2022) on Marjaleena Pohjola-Valkolan ja Marjo Hallilan teoksia, joissa tuodaan esille myös paikan henkeä. Näyttelyyn liittyy museon ohjaama koululaisille suunnattu ympäristökasvatusprojekti, jossa työstetään Saarijärveä asuinpaikkana ja kehitetään saarijärveläistä ympäristöä visuaalisilla tuotoksilla. Lisäksi luodaan ympäristötaidetta. Hyvässä miljöössä -näyttely rohkaisee kävijöitä omakohtaiseen kokemiseen muuttuvassa miljöössä. Se mikä tuo ihmiselle rakennusaineita ja tasapainoa, voi selkeytyä kuvataiteen äärellä. Koululaisten kanssa työstetään työpajoissa hyvän ympäristön elementtejä ja kokonaisuutta. Projektin päämääränä on ympäristökasvatus, johon kuuluvat oman ympäristösuhteen vahvistaminen ja miljöön kehittäminen.

Katso myös museon näyttelyohjelma verkkosivuilta ja myöhemmin tuotettava tapahtumaohjelma koronatilanteen sallimissa puitteissa sekä seuraa Facebook-sivujamme.

Voit ladata tämän sivun tiedotteen myös pdf-muodossa.

Lisätietoja:

Amanuenssi Merja Kähkönen merja.kahkonen(at)saarijarvi.fi, puh. 044 459 8268
Museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen kirsi.hanninen(at)saarijarvi.fi, puh. 044 459 8292

www.saarijarvi.fi/museo
www.facebook.com/saarijarvenmuseo
www.instagram.com/saarijarvenmuseo