Home >> Kulttuuri Ja Vapaa Aika >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista >> Tekstiilien Tarina Teemavuosi 2022 0
Tekstiilien tarina -teemavuosi 2022
Vuonna 2022 Saarijärven museossa vietetään Tekstiilien tarina –teemavuotta, joka koostuu kahdesta päärakennuksen näyttelystä ja Juholan Galleria Jarskan kesänäyttelystä sekä tapahtumista ja museo-opetuksesta. Koronatilanteen tuomat muutokset ovat mahdollisia etenkin talvella.
Museon pääsalissa kerrotaan kansanomaisten ryijyjen historiasta Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttelyssä. Kuva: SM / JT.
 
Museon pääsalissa kerrottiin kansanomaisten ryijyjen historiasta Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttelyssä. Kuva: SM / JT.

 

Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttely on esillä Saarijärven museossa 16.2.–22.5.2022.

Keskisuomalaisten kansanomaisten ryijyjen toisinnot viestivät käytössä koettua lämpöä ja taideryijyt yksityisten kokoelmista henkivät eri aikakausien ihanteita ja yksilöllisiä pyrkimyksiä. Saarijärven ryijytyypillä on pitkät perinteet ja siitä on luotu erilaisia muunnelmia vuosisatojen aikana. Ryijyjen lisäksi museon kokoelmista poimitut huonekalut ja muut esineet ilmentävät kansanestetiikkaa.

Lisäksi näyttelyssä on esillä noin 50 keräilijä Tuomas Sopasen omistamaa ryijyä: jugend- ja penkkiryijyjä, funktionalistisia ryijyjä, aatteellisia ryijyjä ja nimekkäiden taiteilijoiden suunnittelemia taideryijyjä. Väinö Blomstedtin jugend-henkisten penkkiryijyjen mallit ovat 1900-luvun alusta. Esimerkiksi Eva Brummerin, Uhra Simberg-Ehrströmin, Irma Kukkasjärven ja Ritva Puotilan design-ryijyjä on mukana näyttelyssä. Jyväskyläläisen Aino Kajaniemen ryijyveistokset uudistivat taidetekstiilin muotokieltä.

Monimuotoinen ja elävä kulttuuriperintö ilmentää kekseliäisyyttä ryijyjen uusissa materiaaleissa, muodoissa ja tekotavoissa. Tekemällä ja käyttämällä kulttuuriperintöä ihmiset saavat merkityksiä elämäänsä. Käsillä tehdyissä tuotoksissa voi aistia materiaalien lämpöä ja vertauskuvia sisältäviä symboleja.

 

Punainen lanka -näyttely Saarijärven museossa 11.6.2022–8.1.2023.

Tekstiilitaide on ilmaisuvoimainen, monimuotoinen ja luonteva osa tämän päivän taidetta. Näyttelyyn tulee esille tasokasta ja modernia tekstiilitaidetta yhdeksältä taiteilijalta, jotka ovat Inka Kivalo, Heli Tuori-Luutonen, Kristiina Wiherheimo, Heli Ryhänen, Ulla Pohjola, Minna-Maija Lappalainen, Ann Sundholm, Anu Tuomi ja näyttelyn kuraattori, tekstiilitaiteilija Anna-Maija Aarras. Lisäksi Saarijärven museon päärakennuksen ulkoalueelle ja piharakennusten yhteyteen sijoittuu heinäkuun puolivälistä syksyyn asti ympäristötaiteellisia teoksia.

 

Sanojen välissä – Synnöve Dickhoffin teoksia Galleria Jarskassa 18.6.– 28.8.2022 

Synnöve Dickhoff (s.1964) on Petäjävedeltä kotoisin oleva kuva- ja tekstiilitaiteilija, jonka teoksissa on muistikuvia ja havaintoja omakohtaisista kokemuksista sekä heijastumia ympärillä olevasta. Hän työstää monella tekniikalla pääasiassa paperia, kierrätyskirjoja, teepusseja, lankoja ja tekstiilien osia. Teokset voi nähdä kuvallisina kertomuksina päiväkirjan sivuilta, sanojen välistä.         

 

Päärakennuksen avarat ja hyvin ilmastoidut tilat ovat koronaturvalliset.

 

Lisätietoja teemavuodesta:

Museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen kirsi.hanninen(at)saarijarvi.fi, puh. 044 459 8292
Amanuenssi Merja Kähkönen merja.kahkonen(at)saarijarvi.fi, puh. 044 459 8268

www.saarijarvi.fi/museo
www.facebook.com/saarijarvenmuseo
www.instagram.com/saarijarvenmuseo