Home >> Kulttuuritoiminta >> Tutustumiskohteita
Tutustumiskohteita Saarijärvellä
Saarijärvellä on monia mielenkiintoisia tutustumisen arvoisia kohteita. Osa kohteista on auki vain kesällä tai tilauksesta.

Saarijärven museon päärakennus on avoinna koko vuoden. Museo sijaitsee osoitteessa Herajärventie 2. 

 

 
 

Saarijärven museon kesäkohteita kohteita ovat Kivikauden kylä Tarvaalassa sekä Säätyläiskotimuseo & J. L. Runeberg -näyttely Kolkanlahdessa (suljettu säästösyistä). Museon päärakennus on tutustumisen arvoinen näyttelykohde. Pihaa elävöittää veistospuisto ja perinnekasvimaa. Kulloinkin esillä olevan näyttelyn tiedot löydät museon näyttelyohjelma-sivulta. Museon sivuilta näet myös kaikkien kohteiden avoinnaoloajat ja pääsymaksut.
sali.jpg

Säätyläiskotimuseon sisäkuva.

 

Tapperien taideveljesten kotitalo Juhola on avoinna kesäisin la–su klo 12–16.  Pihassa olevassa Galleria Jarskassa on kesäisin näyttely. Päärakennuksen alkuperäisasuiset taiteilijaveljesten huoneet ja maastoreitti tilan ympäristössä vievät vierailijan Tapperin perheeseen liittyville tapahtumapaikoille. Reittiin voi tutustua mobiililaitteella kirjailija Harri Tapperin kertomana Saarijärven museon tekemän mobiilioppaan avulla. Juholassa on myytävänä (Tapperien Taideseuran tuotteina) postikortteja Marko Tapion ja Harri Tapperin kirjoista poimituista teksteistä sekä Miisa Jääskeläisen toimittamaa kirjaa "Loogista ihmettelyä". 
Esteettömyys: Tiloissa on rappusia ja kapeita ovia mikä vaikeuttaa liikkumista. Maasroretitti kulkee metsässä ja siinä nousuja ja laskuja. Museon mobiilioppastaa pääse tutustumaan Juholaan.

Saarijärven Taitokeskus sijaitsee osoitteessa Paavontie 4. Kohteessa on myös käsityötarvikkeiden ja käsitöiden myymälä Taito Shop. Rakennuksen yläkerrassa on Vinttigalleria, jossa on näyttelyjä.
Esteettömyys: Myymälään johtaa invaluiska. Rakennuksessa on kynnyksiä ja kapeita oviaukkoja. Vinttigalleriaan johtaa jyrkät portaat.

Pylkönmäellä sijaitseva Jakolan tilalla Jakolan automuseo (Karajoentie 294, 43480 Pääjärvi). Yksi Suomen suurimmista yksityisistä automuseoista löytyy Jakolan tilan pihapiiristä. Yhden miehen, Raimo Oikarin eläkepäivien ratoksi kokoama ja rakentama automuseo pitää seinien sisällä yli kuusikymmentä valmista museorekisterikuntoista menopeliä. Suurin osa kokoelman autoista on itäautoja.

Kalmarissa oleva Makasiinimuseo (Lännentie 270) on avoinna sopimuksen mukaan.  Esittelyvaraukset Hiironen p. 0400 644 050. Esinekokoelmassa on pääasiassa maatalouteen, metsästykseen, kalastukseen ja käsityöammatteihin liittyviä esineitä.

Saarijärvellä on lisäksi nähtävillä julkisia taideteoksia niin keskustassa kuin kylillä. Teosten luona on QR-koodeja, joista saa tietoja ao. veistoksista.  Kylien taideteokset sijaitsevat pääsääntöisesti  kylä- tai seurantalojen pihassa: Lannevedellä, Kalmarissa ja Pyhähäkissä.  Mahlulla sijaitsevan Matti Rutasen tekemä "Maapallopatsaaan"  luona ja Kukonhiekassa Vallihautojen  luona on myös opastetaulut ja parkkipaikka. Akateemikko Kain Tapperin valmistama Tarmo Mannin muistokivi sijaitsee Lannevedellä, Napulanpolun varressa olevan Hernessalmen myllyn pihassa. Patsaan vesielementti on käytössä kesäkaudella. Vapaa pääsy.  Myllyllä järjestetään niin tapahtumia ja yksityistilaisuuksia. Taideteoksista on tietoja myös Saarijärven museon kotisivuilla ja Saarijärven matkailuoppaassa.

patsaat_palkki.jpg

Saarijärven kirkko, Paavontie 8. Tapulikahvio on avoinna kesällä sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen klo 13 asti. Kesäisin kirkko toimii tiekirkkona.  Kirkkopihassa on monia muistomerkkejä ja patsaita, joista tunnetuin on lienee Paavon patsas.
Esteettömyys: Sankarihautojen puoleisella sivuovella on luiska, jota pitkin kirkkoon on helppo kulkea myös rollaatorin tai pyörätuolin kanssa. Kirkossa on induktiosilmukka, jonka kuuluvuuskartta löytyy pääoven luota. Kirkossa on kynnyksiä ja portaat lehterille. Tilassa on myös invawc. Kirkossa on isotekstinen virsikirja. Pysäköintiä varten on invapaikka kirkkopihassa. Muu pysäköinti on erillisillä parkkipaikoilla kirkon vieressä.
Jumalanpalvelus Saarijärven kirkosta on kuultavissa joka sunnuntai klo 10 Järviradiosta taajuudella 90.5 ja nettiradiosta suorana lähetyksenä! Internetin välityksellä voit kuunnella suorana lähetyksenä myös iltajumalanpalveluksia sekä arkipyhien jumalanpalvelukset. Nettiradio avautuu tästä linkistä. Lähetysten kuunteleminen vaatii soitto-ohjelman, esim. Windows Media Player.

Pylkönmäen kirkon osoite on Keskustie 40. Kirkosta haluttiin säästäväisyyssyistä äärimmäisen yksinkertainen ja kirkko onkin rakennettu pitkälti talkootyönä ja lahjoituksin. Kirkossa on Matias Annalan vuonna 1941 maalaama alttaritaulu ja paikallisen talollisen Taavetti Pajusen veistämä kirkon saarnastuoli.

Tutustumisen arvoisia luontokohteita ovat mm. Karsikko, Pyhähäkin kansallispuisto, Kulhanvuoren erämaa-alue, Julmat Lammet  ja Haikankärki Summassaaressa.