Home >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Museon ystävien Kulttuurikeskiviikot kesällä 2020

 

Saarijärven museon ystävien kulttuurikeskiviikot kesä-elokuussa 2020.

 

Saarijärven museon ystävien kulttuurikeskiviikot tulevat taas! Näet ohjelmatarjonnan alta ja voit ladata sen myös pdf-muodossa tästä linkistä (tiedostoon on tullut muutos koskien 29.7. pidettävää tilaisuutta, katso alta tekstistä). Museolla järjestettävien tilaisuuksien yhteydessä on mahdollista tutustua myös Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyyn. Tilaisuuksissa noudatetaan THL:n ohjeita. Kaikki tilaisuudet ovat ilmaisia.

10.6. klo 15.00
Patsaskierros keskustassa
Lähtö kirkkopihasta Paavon patsaalta, Paavontie 8.

24.6. klo 15.00
Valokuvaaja Ilkka Keskinen kertoo vedenalaisvalokuvauksesta
Paikka Saarijärvi-sali, kaupungintalo.

1.7. klo 18.00
Emerituspiispa Eero Huovisen mietteitä
Paikka Saarijärven museo, Herajärventie 2.

8.7. klo 18.00
Yhteislaulua Runebergin puistossa
Laulattajana Elina Helkamäki, säestää Pauli Hetekivi, Sivulantie.

15.7. klo 18.00
Museoilta Säätyläiskotimuseossa
Kerrontaa kapteeniperheen kodin säätyläiselämästä ja J. L. Runebergin kotiopettaja-ajasta Saarijärvellä, Kolkanrinteentie 39. Museon henkilökunta.

22.7. klo 12.00–17.00
Tietoa Saarijärven ryijystä ja ryijypalojen valmistusta
Tietoa ryijystä ja palojen valmistusta tämän päivän Saarijärvi-ryijyyn Taitokeskus Saarijärvellä, Paavontie 4.

29.7. klo 18.00
Taiteilija Samuli Heimonen kertoo taiteestaan museolla, Herajärventie 2. Huom! Helsingin Sanomien toimittaja Teppo Sillantauksen tilaisuus, jossa hän kertoo toimittajan työstä ja ajankohtaisista aiheista, on siirtynyt keskiviikolle 19.8.2020 klo 18.00. Paikka Saarijärven museo, Herajärventie 2.

5.8. klo 15.00
Toivi Järvisen puutarhajuhlissa Visa Törmälän jazz-kokoonpanon musiikkia, taiteilua, taidearpajaiset, taidebasaari ja Saarijärvi-visailua. Kaisa Ilolan maalausnäytös, Raw intola myy raakakakkuja, pikkusuolaista, kahvia ja limonadia. Paikka Saarijärven museo ja pihapiiri, Herajärventie 2.

12.8. klo 18.00
Kanteleen ja runon lyyrisin kielin Säätyläiskotimuseossa
Olga Kolari, kantele, Ritva Sneck-Ruotsalainen lausuu J. L. Runebergin runoja. Paikka Säätyläiskotimuseo, Kolkanrinteentie 39.

19.8. klo 18.00
Helsingin Sanomien toimittaja Teppo Sillantaus kertoo toimittajan työstä ja ajankohtaisista aiheista Saarijärven museolla, Herajärventie 2.

 


 

Saarijärven museo avautuu yleisölle jälleen keskiviikkona 3.6.2020 klo 12.00.
Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden avaa Jussi Järvisen näyttely Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020

 

Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyn esilläoloaikaa on jatkettu 13.9.2020 saakka. Tapperien Juholan Galleria Jarskan kesän taiteilija on Jussi Järvinen. Kuvat: SM ja Jussi Järvinen.
 
Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyn esilläoloaikaa on jatkettu 13.9.2020 saakka. Tapperien Juholan Galleria Jarskan kesän taiteilija on Jussi Järvinen. Kuvat: SM ja Jussi Järvinen.

 

Koronakevään rajoitusten purkamisen johdosta Saarijärven museo avautuu yleisölle keskiviikkona 3.6.2020. Alkukevään rajoitustoimien vuoksi saarijärveläislähtöisten Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttely Ilmoille haihtuvat polut jatkuu 13.9.2020 saakka.

Karstulalaislähtöisen Jussi Järvisen näyttely Tapperien Juholan Galleria Jarskassa avaa 13.6.2020 Keski-Suomen museoiden näyttelykokonaisuuden Matkalla maan keskipisteeseen 2020. Jyväskylän taidemuseossa, Keuruun museossa, Saarijärven museossa ja Galleria Jarskassa on esillä eri aikoina nykytaidetta yhteensä 28 taiteilijalta / taiteilijaparilta. Saarijärven museon päärakennuksessa näyttely on esillä 3.2.–25.4.2021. Kokonaisuuden kuraattorina toimii ruotsalais-suomalainen kuraattori Rickard Borgström.

Katso lisätietoja avoinnaoloajoista ja museon näyttelyohjelmasta.

 


 

Esittelyssä Saarijärven museon tuleva kokoelmanhallintajärjestelmä Simo

 

 

Keski-Suomen museoissa on ahkeroitu pitkään uuden Simo-kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa. Järjestelmä tulee korvaamaan Polydoc-kokoelmanhallintajärjestelmän, joka on palvellut maakunnan museoissa, Saarijärvi mukaan lukien, pitkän aikaa. Järjestelmää esittelee oheisella videolla Saarijärven museon museoamanuenssi Merja Kähkönen.

 


 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella

 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella.
 

 

Aikalaistodistuksia korona-ajasta on Saarijärven museon ystävät ry:n ja Saarijärven museon yhteistyössä toteuttama dokumentointi keväällä 2020 Suomessa puhjenneen koronaviruspandemian vaikutuksesta ihmisten arkeen. Museon ystävät ovat laatineet pääosan kysymyksistä ja kyselylomakkeen toteuttanut Saarijärven museo. Pääset kyselylomakkeeseen tästä linkistä.

Nykyajan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tallentaminen kuuluvat museon tehtäviin, koska parhaillaan aktiivisista prosesseista ja muutoksista saadaan tietoa juuri sinä aikana kun ilmiö on tapahtumassa. Saarijärven museo toimii paikallismuseona, jonka tallennusohjelmaan kuuluvat myös nykyajan ilmiöt.

Koronaviruksen vaikutukset ovat varsin laaja-alaiset ihmisten arkielämässä, taloudessa ja palvelualoilla. Koronavirus ilmiönä on aiheuttanut poikkeustoimia ja voinut mullistaa ihmisten arkea. Sinunkin elämäsi on pala historiaa jälkipolville, josta haluamme saada otoksen. Tämän koronakyselyn tarkoituksena on tallentaa vaativista poikkeusoloista aineistoa museomme arkistoon.

Saarijärven museon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan kokoelmia kootaan siten, että niiden kautta välittyy kokonaiskuva saarijärveläisestä ja laajemmin sisäsuomalaisesta maaseutukulttuurista. Kokoelmien kartunnan tueksi tehdään ilmiökeskeistä tutkimustyötä, jonka keinoja ovat nykyajan tallennus sekä kirjallisen ja nauhoitetun muisteluaineiston kartuttaminen.

Kyselylomakkeessa on esitetty pandemian arkivaikutuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähetetyistä vastauksista ei pysty identifioimaan vastaajan henkilöllisyyttä. Tiedot tallennetaan Saarijärven museon arkistoon. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Voit myös jättää vastaamatta perustietoihin (sukupuoli, asuinalue ja ikä), mikäli et koe niitä miellyttäväksi antaa. Perustiedot kuitenkin auttavat tulosten käsittelyssä esimerkiksi tarkastelemaan, kuinka asiat koetaan vaikkapa sukupuolten välillä tai eri ikäisten henkilöiden keskuudessa. Muista painaa lopuksi Lähetä-nappia vastaussivun alalaidasta.

 


 

Saarijärveläisen Martti Takalon ohjaama Akseli Gallen-Kallela -elokuva televisiossa huhti–toukokuussa 2020

 

Beda, Katri ja Aune Heralan säätiön kokoelmaan kuuluva Jouko Hackzellin öljyvärimaalaus Jäärata (öljyväri, 24 x 33 cm, 2009, kokoelmanumero 3/505). Kuva: Saarijärven museo, Juha Kallio.
 
Rajaus Beda, Katri ja Aune Heralan säätiön kokoelmaan kuuluvasta Jouko Hackzellin öljyvärimaalauksesta Jäärata (öljyväri, 24 x 33 cm, 2009, kokoelmanumero 3/505). Kuva: Saarijärven museo, Juha Kallio.

 

Saarijärveläisen Martti Takalon ohjaaman elokuvan Axel – Matkani Sisä-Suomeen ensimmäinen osa saa tv-ensi-iltansa AlfaTv:ssä pe 24.4. klo 18.30. Toinen jakso esitetään pe 1.5. klo 18.30 ja päätösjakso pe 8.5. Uusinnat esitetään aina jaksoja seuraavina sunnuntai-iltoina. Elokuvan ensi-ilta oli 12.1.2020 Saarijärvi-salissa.

Dokumentaarinen elokuva taiteilija Akseli Gallen-Kallelan nuoruusvuosien matkoista Keski-Suomeen pitää sisällään myös laajoja draamallisia osuuksia, joissa nähdään monia tuttuja kasvoja Saarijärveltä. Elokuvassa saarijärveläistaidemaalari Jouko Hackzell kiertää samat kohteet kuin kansallistaiteilija ja tekee maalausten maisemista omat versionsa. Martti Takalo on opettajan työnsä ohessa toteuttanut runsaasti erilaisia draama- ja dokumenttielokuvia.

Mikäli AlfaTv ei taloudessasi näy, voit tilata elokuvan dvd-tallenteena Martti Takalolta sähköpostiosoitteesta martti.takalo(at)saarijarvi.fi.

 

 


 

Yhdessä enemmän -messuilta Saarijärven museon näyttelyvapaaliput voittaneet arvottu

 

Vanhan tavaran liike Kaihon arvuutteluun lainaamat esineet, vasemmalta käsikäyttöinen housuprässi, sokeripihdit ja leipämuotti. Kuva: SM.
 

Vanhan tavaran liike Kaihon arvuutteluun lainaamat esineet, vasemmalta käsikäyttöinen housuprässi, sokeripihdit ja leipämuotti. Kuva: SM.

 

Yhdessä enemmän -messuilla 7.3.2020 museon arvuuttelemien esineiden veikkaukseen osallistuneiden voittajat on arvottu! Onnetar suosi Akia, Ilkkaa ja Siskoa. Jokaiselle voittajalle on ilmoitettu onnenkantamoisesta ja lähetetty kahden hengen ilmaislippu, joka oikeuttaa tutustumaan mihin tahansa päärakennuksen näyttelyyn yleisötilojemme myöhemmin jälleen avautuessa. Vanhan tavaran liike Kaihon lainaamat esineet olivat käsikäyttöinen housuprässi, leipämuotti ja sokeripihdit.

 


 

Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttelyn avajaisia vietettiin 10.3.2020 – tilaisuudessa avattiin myös peruskorjattu ja laajennettu museo sekä luovutettiin museolle Kari Kotilaisen muotokuva

 

Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyn avajaisia vietettiin 10.3.2020. Kuvat: SM / JT.
 
Avajaisten maljan uudistetulle museorakennukselle ja näyttelylle nostatti Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen (ylh.). Kaupunki on yhdessä valtion kanssa peruskorjaus- ja laajennushankkeen merkittävin rahoittaja. Tervetuliaissanat esitti museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen (kesk. vas.) ja taiteilijoita entisinä oppilainaan muisteli kuvataiteen opettaja Pulmu Kuorelahti-Juntunen (alh.). Musiikkina kuultiin säveltäjä ja pianisti Taina Marja-ahon soittamia kappaleita. Eräs näyttelyn teoksista oli tuonut innoituksen yhteen kappaleeseenkin. Kuva: SM / JT.

 

Peruskorjatun ja laajennetun Saarijärven museon näyttelyohjelman avasi 10.3.2020 Ilmoille haihtuvat polut, joka on saarijärveläislähtöisten Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttely. Museo toteutti näyttelyn yhteistyössä Saarijärven museon ystävät ry:n kanssa. Avajaiset toimivat samalla myös uudistetun museorakennuksen käyttöönottojuhlana. Tilaisuudessa paljastettiin myös Saarijärven museon pitkäaikaisen museonjohtaja Kari Kotilaisen muotokuva, jonka on maalannut saarijärveläistaiteilija Jouko Hackzell. Muotokuvan ostoon rahaa lahjoittivat paikalliset taidesäätiöt, yhdistykset ja yksityishenkilöt. Teos tulee esille museon alakerran tiloihin, joissa sijaitsee toimisto, aineiston vastaanotto, tutkimus- ja kokoelmien säilytystilat.

 

Kari Kotilaisen muotokuva paljastettiin Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyn avajaisten yhteydessä 10.3.2020. Kuvat: SM / JT.
 
Muotokuvahankkeen primus motorina toimi Saarijärven Mannilan Taidesäätiön entinen puheenjohtaja Eero Hiironen, joka myös kertoi hankkeesta ja kiitti omasta sekä lahjoittajien puolesta Kari Kotilaista arvokkaasta työstä Saarijärven museon eteen. Kari Kotilainen oli aikoinaan myös suunnittelemassa vuonna 1989 valmistunutta museorakennusta sekä museon peruskorjausta ja laajennusta. Lahjoittajat ja lahjoittaneiden tahojen edustajat vasemmalta: Hannu Luotola, Eeva Kuusela / Saarijärven museon ystävät ry, Hanna Harju / Saarijärvi-Seura r.y., Hannu Jakoaho / Saarijärven Teatteri ry ja Kirsi Hänninen / Saarijärven museo. Saarijärven Mannilan Taidesäätiötä edusti Eero Hiironen. Teokseen lahjoitti rahaa myös Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö. Teoksen vasemmalla puolella monia muotokuvia maalannut saarijärveläistaiteilija Jouko Hackzell. Kuvat: SM / JT. 

 


 

Museon ystävien ja museon järjestämää Ystäväjuhlaa vietettiin 7.2.2020
Samalla näki päivänvalon myös Saarijärven museon uusi logo

 

Saarijärven museon ystävien ja museon järjestämää Ystäväjuhlaa vietettiin perjantaina 7.2.2020. Kuvat: SM, Janne Timperi Ja Merja Kähkönen.
 
Yläkuvassa vieraita vastaanottamassa vas. Saarijärven museon ystävien puheenjohtaja Eeva Kuusela, Kiinteistö Oy Saarijärven Museotalon toimitusjohtaja Olavi Nolte ja museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen. Ville ja Kirsi Ojanen sekä Sonja Lampinen tarjoilivat kattauksen musiikkia (kesk. vas.). Autere-salin nauhan leikkasivat Autere-suvun edustajat. Vieraat saivat maistiaisia myös uudesta Saarijärvi-menusta. Kuvat: SM, Merja Kähkönen ja Janne Timperi.

 

Peruskorjattu ja laajennettu Saarijärven museo avattiin museon ystävien ja museon järjestämässä Ystäväjuhla-kutsuvierastilaisuudessa perjantaina 7.2.2020. Avajaisissa puhuivat kansanedustaja Petri Honkonen, taidekriitikko, kuvataiteilija Hannu Castrén, museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen ja Saarijärven museon ystävien puheenjohtaja Eeva Kuusela. Samassa yhteydessä vihittiin käyttöön museon laajennusosan näyttelytila Autere-sali. Lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettu Saarijärvi-menu debytoi juhlan tarjoiluna. Musiikista vastasivat Ville Ojanen, Kirsi Ojanen ja Sonja Lampinen.

 

 

Saarijärven kaupungin markkinointisihteeri Janne Heinosen juhlaa varten koostamalla videolla summattiin Saarijärven vaihderikasta kulttuurielämää viime vuosisadoilta. 

 

Saarijärven museon 7.2.2020 käyttöönotettu logo ja siitä irrotettavat erilliskohteiden tunnukset. Kuva: SM.
 
Saarijärven museon uusi logo ja siitä irrotettavat erilliskohteiden tunnukset. Kuva: SM.

 

Juhlassa esitetyllä videolla näki päivänvalon myös museon uusi logo. Erinomainen vanha tunnus, jossa oli kuvattuna museon päärakennus ennen laajennusta, pääsee ansaitulle eläkkeelle. Saarijärvellä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kulttuurihistoriaan esihistoriasta tähän päivään. Tunnuksella halutaankin viestittää, että museon asiantuntijapalvelun ja kattavan kokoelma-aineiston avulla tuotettu näyttely- sekä tapahtumatoiminta ulottuvat päärakennuksen lisäksi myös sen erilliskohteisiin.

Päälogosta irrotetut kohdetunnukset tullaan näkemään Kivikauden kylän, Säätyläiskotimuseo ja J. L. Runeberg -näyttelyn sekä Tapperien Juholan ja Galleria Jarskan markkinoinnin yhteydessä. Tapperien Juholan tunnuksessa on tyylitelty versio Yrjö Tapperin suunnittelemasta Tapperien Taideseura ry:n logosta, jonka lähtökohtana on Tapperin rantasaunan palomuurista löytyvä, Vihtori Tapperin muuraama koriste eli Konko-heimon vaakuna. Museon päärakennuksen osassa on näkymä Kain Tapperin Maakallo IV -veistoksen takaa päärakennuksen julkisivusta löytyvään kolmeen ikkunaan. Säätyläiskotimuseon tunnuksessa J. L. Runebergin Saarijärven kotiopettajavuosista muistuttaa mustekynän metallikärki. Pelkistetty Rusavierron talon pääty koristaa Kivikauden kylän tunnusta. Logon on suunnitellut museotyöntekijä Janne Timperi.

 


 

Saarijärven ryijyjen metsästys on käynnissä

 

 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska.
 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska. 

 

Taito Keski-Suomi ry / Saarijärven Taitokeskus on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt hankkeen Saarijärven salomailla, palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2020. Tavoitteena on valmistaa osia ryijystä erilaisilla tekniikoilla, mutta ensin haluamme koota tietoa Saarijärven ryijyn nykytilanteesta. Jos sinulla tai ystävälläsi tai tuttavallasi on Saarijärvi ryijy, kerrothan siitä meille. Annamme nyt sinulle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa tärkeän kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen. Kokoamme muistoja ryijyn valmistamisesta, lahjoittamisesta, lahjaksi saamisesta, käyttämisestä ja omistamisesta. Tämä kaikki tieto on meille nyt tärkeää. Saarijärven museo suunnittelee erikoisnäyttelyä Tekstiilien tarinaa Saarijärven ryijystä nykytaiteeseen vuodelle 2022. Tiedot tallentuvat Saarijärven ja Suomen käsityön museoon, eikä tietoja levitetä ilman tiedonantajan lupaa.

Täytä tästä linkistä löytyvä lomake ja lähetä se Saarijärven Taitokeskukseen sähköisesti tai kirjeenä. Lomakkeita löytyy myös Saarijärven Taitokeskuksesta.

Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4
43100 Saarijärvi

Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja antaa:

Taitokeskus Saarijärvi / Anne Tuhkanen
puh. 050 413 1013
taitokeskus.saarijarvi@taitokeskisuomi.fi

 

Anne Tuhkanen
toiminnanohjaaaja
Taito Shop/ Taitokeskus Saarijärvi
Paavontie 4
43100 Saarijärvi
 

044 551 0242
www.taitokeskisuomi.fi