Home >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Kulttuuriperintö voimavarana ja seudun rakentumisessa -verkkoluento ke 14.4.2021 klo 18

 

Hietalahden teollisuusalue vuonna 1972. Keskellä Väinö Rautiaisen viemäriputki- ja patteritehdas, vasemmalla Hirvosen suksitehdas. Järvenlahden takana Saarijärven Auton liikerakennus. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto.
 
Saarijärven rakennusperinteestä puuttuu vanha, Keski-Suomessa esim. Suolahdessa, Äänekoskella, Jyväskylässä ja Jyväskylän maalaiskunnassa ominainen teollisuusrakentaminen. Täten Saarijärvelle ei ole muodostunut myöskään selvää teollisuusväestön ja vähävaraisten mökkiläisten asuinaluetta. Uudempaa teollisuusrakentamista edustaa vuonna 1972 kuvattu Hietalahden teollisuusalue, jossa keskellä Väinö Rautiaisen viemäriputki- ja patteritehdas vuosina 1958–1960 rakennettuine tehdasrakennuksineen, vasemmalla Hirvosen suksitehdas. Järvenlahden takana Saarijärven Auton liikerakennus. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Kulttuuriperintö voimavarana ja seudun rakentumisessa -verkkoluennossa keskiviikkona 14.4.2021 klo 18.00 on luennoitsijana Saarijärven museotoimenjohtaja FT Kirsi Hänninen. Hänninen on opettanut kulttuuriperinnöstä ja museoista mm. Turun yliopistossa. Museoiden lisäksi hän on tutkinut porvarisaatelista kulttuuria ja ruukkeja.

Yhteistä menneisyyden todistusaineistoa voidaan käyttää kestävällä tavalla luomalla muistopaikkoja. Esitelmässä on esimerkkejä pohjoisen Keski-Suomen historiallisista ja teollisista kohteista, jotka ovat vaikuttaneet paikkakuntiin ja ihmisiin.

Luento on osa museon ja kansalaisopiston yhteistä luentosarjaa keväällä 2021. Lähiluennot järjestetään koronan salliessa Saarijärven museon päärakennuksessa, luentoja voi seurata netissä.

Ilmoittaudu mukaan verkkoluentoon tästä linkistä!

 


 

Tallenne 7.4. järjestetystä verkkotaiteilijatapaamisesta Ilkka Virtasen kanssa katsottavissa 22.4.2021 saakka

 

Kuvanveistäjä Ilkka Virtanen. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva.
 

Kuvanveistäjä Ilkka Virtanen. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva.

 

Saarijärven museo ja Jyväskylän taidemuseo järjestivät Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelyyn liittyvän taiteilijatapaamisen Teamsin kautta keskiviikkona 7.4.2021. Huhtikuun 22. päivään saakka katsottavissa oleva tallenne löytyy upotettuna Saarijärven museon Näyttelyohjelma-sivulta.

Ilkka Virtanen, joka on yksi Saarijärven museossa esillä olevan Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelyn taiteilijoista, keskittyy taiteessaan tulevaisuuden fossiileihin ja luurankoihin sekä niiden yhdistelmiin. Puuveistoksissa ihmiset ja muut selkärankaiset sekoittuvat toisiinsa uusina hybridieläiminä, jotka kykenevät elämään veden täyttämällä maapallolla.
 

Lisätietoa taiteilijasta ja Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelystä:

https://www.saarijarvi.fi/museo/nayttelyohjelma
https://matkallamaankeskipisteeseen.fi/
 

Saarijärven museon ystävät on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

 


 

Kivikauden kylä on avoinna kesällä 2021 16.6.–8.8. ke–su klo 11–17

 

Kivikauden kylän oppaat Anna-Mari Henttinen ja Marlene Lindeman opastavat ryhmää. Kuva: SM / JT.
 
Kivikauden kylän oppaat Anna-Mari Henttinen ja Marlene Lindeman opastavat ryhmää. Kuva: SM / JT.

 

Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde, Saarijärven Kivikauden kylä on avoinna kesällä 16.6.–8.8.2021 ke–su klo 11–17. Kesällä on luvassa jälleen myös myöhemmin sisällöltään tarkentuvaa ohjelmaa koko perheelle.

 


   

Matkalla maan keskipisteeseen avautui yleisölle 3.2.2021

 

Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttely Saarijärven museossa. Kuvat: SM / JT.
 
Ilkka Virtasen veistosinstallaatio Homo novus, ”Uusi ihminen,” esittelee uudenlaisia tulevaisuuden fossiileja (ylh.). Museon suuressa salissa on esillä muun muassa Pasi Eerik Karjulan veistoksia, Laura Dahlbergin kineettinen installaatio ja Petra Lindholmin videoteos Bystanders (alh. vas.). Museon Autere-salissa on muun muassa Maija Ojasen mustepiirroksia sekä Anders Smebye & Vikram Uchida-Khannan The Look Cook Book -installaatio, johon kuuluvat Acid Super Moon -suurkuvatuloste ja julisteet (alh. oik.). Kuvat: SM / JT. 

 

Saarijärven museossa avautui 3.2.2021 Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttely, joka päättää Tapperien Juholan Galleria Jarskassa, Keuruun museossa ja Jyväskylän taidemuseossa esillä olleen näyttelykokonaisuuden. Lisätietoa 25.4.2021 saakka esillä olevasta näyttelystä ja sen taiteilijoista löydät näyttelykokonaisuuden Internet-sivuilta ja museon näyttelyohjelmasta.

 


 

Esittelyssä Saarijärven museon tuleva kokoelmanhallintajärjestelmä Simo

 

 

Keski-Suomen museoissa on ahkeroitu pitkään uuden Simo-kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa. Järjestelmä tulee korvaamaan Polydoc-kokoelmanhallintajärjestelmän, joka on palvellut maakunnan museoissa, Saarijärvi mukaan lukien, pitkän aikaa. Järjestelmää esittelee oheisella videolla Saarijärven museon museoamanuenssi Merja Kähkönen.

 


 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella

 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella.
 

 

Aikalaistodistuksia korona-ajasta on Saarijärven museon ystävät ry:n ja Saarijärven museon yhteistyössä toteuttama dokumentointi keväällä 2020 Suomessa puhjenneen koronaviruspandemian vaikutuksesta ihmisten arkeen. Museon ystävät ovat laatineet pääosan kysymyksistä ja kyselylomakkeen toteuttanut Saarijärven museo. Pääset kyselylomakkeeseen tästä linkistä.

Nykyajan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tallentaminen kuuluvat museon tehtäviin, koska parhaillaan aktiivisista prosesseista ja muutoksista saadaan tietoa juuri sinä aikana kun ilmiö on tapahtumassa. Saarijärven museo toimii paikallismuseona, jonka tallennusohjelmaan kuuluvat myös nykyajan ilmiöt.

Koronaviruksen vaikutukset ovat varsin laaja-alaiset ihmisten arkielämässä, taloudessa ja palvelualoilla. Koronavirus ilmiönä on aiheuttanut poikkeustoimia ja voinut mullistaa ihmisten arkea. Sinunkin elämäsi on pala historiaa jälkipolville, josta haluamme saada otoksen. Tämän koronakyselyn tarkoituksena on tallentaa vaativista poikkeusoloista aineistoa museomme arkistoon.

Saarijärven museon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan kokoelmia kootaan siten, että niiden kautta välittyy kokonaiskuva saarijärveläisestä ja laajemmin sisäsuomalaisesta maaseutukulttuurista. Kokoelmien kartunnan tueksi tehdään ilmiökeskeistä tutkimustyötä, jonka keinoja ovat nykyajan tallennus sekä kirjallisen ja nauhoitetun muisteluaineiston kartuttaminen.

Kyselylomakkeessa on esitetty pandemian arkivaikutuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähetetyistä vastauksista ei pysty identifioimaan vastaajan henkilöllisyyttä. Tiedot tallennetaan Saarijärven museon arkistoon. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Voit myös jättää vastaamatta perustietoihin (sukupuoli, asuinalue ja ikä), mikäli et koe niitä miellyttäväksi antaa. Perustiedot kuitenkin auttavat tulosten käsittelyssä esimerkiksi tarkastelemaan, kuinka asiat koetaan vaikkapa sukupuolten välillä tai eri ikäisten henkilöiden keskuudessa. Muista painaa lopuksi Lähetä-nappia vastaussivun alalaidasta.

 


 

Saarijärven ryijyjen metsästys on käynnissä

 

 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska.
 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska. 

 

Taito Keski-Suomi ry / Saarijärven Taitokeskus on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt hankkeen Saarijärven salomailla, palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2020. Tavoitteena on valmistaa osia ryijystä erilaisilla tekniikoilla, mutta ensin haluamme koota tietoa Saarijärven ryijyn nykytilanteesta. Jos sinulla tai ystävälläsi tai tuttavallasi on Saarijärvi ryijy, kerrothan siitä meille. Annamme nyt sinulle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa tärkeän kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen. Kokoamme muistoja ryijyn valmistamisesta, lahjoittamisesta, lahjaksi saamisesta, käyttämisestä ja omistamisesta. Tämä kaikki tieto on meille nyt tärkeää. Saarijärven museo suunnittelee erikoisnäyttelyä Tekstiilien tarinaa Saarijärven ryijystä nykytaiteeseen vuodelle 2022. Tiedot tallentuvat Saarijärven ja Suomen käsityön museoon, eikä tietoja levitetä ilman tiedonantajan lupaa.

Täytä tästä linkistä löytyvä lomake ja lähetä se Saarijärven Taitokeskukseen sähköisesti tai kirjeenä. Lomakkeita löytyy myös Saarijärven Taitokeskuksesta.

Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4
43100 Saarijärvi

Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja antaa:

Taitokeskus Saarijärvi / Anne Tuhkanen
puh. 050 413 1013
taitokeskus.saarijarvi@taitokeskisuomi.fi

 

Anne Tuhkanen
toiminnanohjaaaja
Taito Shop/ Taitokeskus Saarijärvi
Paavontie 4
43100 Saarijärvi
 

044 551 0242
www.taitokeskisuomi.fi