Home >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Opi museossa -viikolla ti–pe 4.–7.10.2022 Punainen lanka -näyttelyn johdanto-opastus ja työpajoja koululaisille

 

Opi museossa -viikon banneri. Kuva: Suomen museoliitto.
 
Kuva: Suomen museoliitto.

 

Opi museossa -viikko järjestetään 13. kertaa lokakuun alussa 4.–7.10.2022. Koululaisten ja opiskelijoiden oman teemaviikon puitteissa museot järjestävät monenlaista ohjelmaa lapsille. Tänä vuonna viikon teemana on osallistavuus. Varaa Saarijärven museoon kouluryhmällesi ennakkoon n. 1,5 tunnin aika, johon sisältyvät

  1. Noin 25 minuutin mittainen johdanto-opastus Punainen lanka -näyttelyyn ja
  2. Käytetystä kirjasta -taiteeksi työpaja, jonka kesto on noin 50 minuuttia. Tarkoitettu kolmannesta luokasta ylöspäin.
  3. Esikoululaisille ja 1.– 2.-luokkalaisille villaeläinten tekemistä.

 

Ajat varattavissa tiistaista 4.10 perjantaihin 7.10.2022 aamupäivisin klo 8.15–9.45 ja 10.00–11.30.
Lisäksi tiistaina 4.10. myös klo 12.00–13.30 ja 13.45–15.15

 

Yhteystiedot ja varaukset:

museoamanuenssi Merja Kähkönen, merja.kahkonen(at)saarijarvi.fi, puh. 044 459 8268
museotyöntekijä Janne Timperi, janne.timperi(at)saarijarvi.fi, puh. 044 459 8413

 


 

Ympäristötaidetta museon piha-alueella syksyyn 2022 asti

 

Arja Jäppisen sekatekniikalla toteutettu Saunapäivä (2022) museon pihapiirissä olevan vanhan saunarakennuksen kuistilla. Kuva: SM / JT.
 
Arja Jäppisen sekatekniikalla toteutettu Saunapäivä (2022) museon pihapiirissä olevan vanhan saunarakennuksen kuistilla. Kuva: SM / JT.

 

Museon piha-alueella on Veistospuiston pysyvien veistosten lisäksi esillä syksyyn asti kolmen taiteilijan ympäristötaideteoksia. Saarijärveltä lähtöisin olevalta Outimaija Hakalalta on Harmin haiku, Multialta kotoisin oleva MarjaLeena Pohjola-Valkola on hyödyntänyt teoksissaan esineitä ja jyväskyläläinen Arja Jäppinen on toteuttanut eläin- ja ihmishahmoiset teoksensa paperimassasta ja sekatekniikalla. Museon piha-alueella olevaan taiteeseen voi tutustua veloituksetta kaikkina viikonpäivinä.

Tutustu taiteilijoihin heidän kotisivuillaan:

Outimaija Hakala
Arja Jäppinen
MarjaLeena Pohjola-Valkola

 

Vasemmalla Outimaija Hakalan Harmin haiku (2022, puu ja kehrätty lampaanvilla) kurottelee korkealle, mutta se perustuu koon sijaan enemmän materiaaliin, joka kaukaa on yllättävän puumainen. Oikealla taiteilija MarjaLeena Pohjola-Valkola ja hänen teoksensa Yhä ylös yrittää (maalattu peltiputki ja tekstiilit, 2020). Kuvat: SM / JT.
 
Vasemmalla Outimaija Hakalan Harmin haiku (2022, puu ja kehrätty lampaanvilla) kurottelee korkealle, mutta se perustuu koon sijaan enemmän materiaaliin, joka on kaukaa yllättävän puumainen. Oikealla taiteilija MarjaLeena Pohjola-Valkola ja hänen teoksensa Yhä ylös yrittää (maalattu peltiputki ja tekstiilit, 2020). Kuvat: SM / JT.

 

 


 

Ryijykeräilijä Tuomas Sopasen luennon 9.4.2022 tallenne

 

 

Suomen laajimman yksityisen ryijykokoelman omistava professori emeritus Tuomas Sopanen kertoi suomalaisen ryijyn historiasta Saarijärven museossa lauantaina 9.4.2022. Sopasen 630 ryijyä sisältävän kokoelman ryijyjä on esillä Saarijärven museon Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttelyssä lähes 50 kappaletta. Aiemmin Sopasen kokoelman ryijyjä on ollut nähtävillä esimerkiksi Helsingin taidehallissa, Varkauden museossa, Keski-Suomen museossa ja neljässä museossa ulkomailla.

Tallenteen kuvat ja diat: Tuomas Sopasen PowerPoint-esitys

Videointi ja editointi: Saarijärven museo, Janne Timperi.

Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttely Saarijärven museossa 16.2.–22.5.2022 ke–su klo 12–17. Saarijärven museon ystävät on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

 


 

Esittelyssä Saarijärven museon kokoelmanhallintajärjestelmä Simo

 

 

Keski-Suomen museoissa on ahkeroitu pitkään uuden Simo-kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa. Järjestelmä tulee korvaamaan Polydoc-kokoelmanhallintajärjestelmän, joka on palvellut maakunnan museoissa, Saarijärvi mukaan lukien, pitkän aikaa. Järjestelmää esittelee oheisella videolla Saarijärven museon museoamanuenssi Merja Kähkönen.

 


 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella

 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella.
 

 

Aikalaistodistuksia korona-ajasta on Saarijärven museon ystävät ry:n ja Saarijärven museon yhteistyössä toteuttama dokumentointi keväällä 2020 Suomessa puhjenneen koronaviruspandemian vaikutuksesta ihmisten arkeen. Museon ystävät ovat laatineet pääosan kysymyksistä ja kyselylomakkeen toteuttanut Saarijärven museo. Pääset kyselylomakkeeseen tästä linkistä.

Nykyajan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tallentaminen kuuluvat museon tehtäviin, koska parhaillaan aktiivisista prosesseista ja muutoksista saadaan tietoa juuri sinä aikana kun ilmiö on tapahtumassa. Saarijärven museo toimii paikallismuseona, jonka tallennusohjelmaan kuuluvat myös nykyajan ilmiöt.

Koronaviruksen vaikutukset ovat varsin laaja-alaiset ihmisten arkielämässä, taloudessa ja palvelualoilla. Koronavirus ilmiönä on aiheuttanut poikkeustoimia ja voinut mullistaa ihmisten arkea. Sinunkin elämäsi on pala historiaa jälkipolville, josta haluamme saada otoksen. Tämän koronakyselyn tarkoituksena on tallentaa vaativista poikkeusoloista aineistoa museomme arkistoon.

Saarijärven museon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan kokoelmia kootaan siten, että niiden kautta välittyy kokonaiskuva saarijärveläisestä ja laajemmin sisäsuomalaisesta maaseutukulttuurista. Kokoelmien kartunnan tueksi tehdään ilmiökeskeistä tutkimustyötä, jonka keinoja ovat nykyajan tallennus sekä kirjallisen ja nauhoitetun muisteluaineiston kartuttaminen.

Kyselylomakkeessa on esitetty pandemian arkivaikutuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähetetyistä vastauksista ei pysty identifioimaan vastaajan henkilöllisyyttä. Tiedot tallennetaan Saarijärven museon arkistoon. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Voit myös jättää vastaamatta perustietoihin (sukupuoli, asuinalue ja ikä), mikäli et koe niitä miellyttäväksi antaa. Perustiedot kuitenkin auttavat tulosten käsittelyssä esimerkiksi tarkastelemaan, kuinka asiat koetaan vaikkapa sukupuolten välillä tai eri ikäisten henkilöiden keskuudessa. Muista painaa lopuksi Lähetä-nappia vastaussivun alalaidasta.