Home >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Tohtori Liisa Väisänen luennoi Saarijärven museossa su 25.10.2020 klo 15.00

 

Liisa Väisänen luennoi Saarijärven museossa sunnuntaina 25.10.2020. Kuvat: SM / JT ja Liisa Väisänen.
 

Liisa Väisänen luennoi Saarijärven museossa sunnuntaina 25.10.2020. Kuvat: SM / JT ja Liisa Väisänen.

 

Tila puhuu, kuunteletko? Estetiikan tohtori Liisa Väisänen luennoi Saarijärven museossa sunnuntaina 25.10.2020 klo 15.00. Tilan lukeminen on arkkitehtuurin kielen ymmärtämistä. Liisa Väisänen (s.1964) johdattaa puheenvuorossaan tuntemaan ja kokemaan tilan kokonaisvaltaisesti osoittaen historiallisia arkkitehtuurin vaiheita ja niiden symboliikkaa.

Liisa Väisänen on Espanjassa asuva taiteentutkija. Hän on kirjoittanut tietokirjoja ja luennoinut jo vuosien ajan symbolien ja taiteen maailmasta. Hän on myös ollut asiantuntija-käsikirjoittajana Yle TV1:n ja Yle Radio 1:n kanavien Merkkien salat -sarjassa, jossa avataan symbolikielen maailmaa.

Väisänen on opiskellut Helsingin, Sorbonnen, Genovan sekä Kairon yliopistoissa. Hän on filosofian maisteri (yleinen kirjallisuustiede) ja filosofian tohtori (estetiikka).

”Tila on kieli, joka kertoo sen lukemista taitavalle paljon”, sanoo Liisa Väisänen. Taiteilijat Maisa Kivi ja Johanna Pisto ovat yhdistäneet taiteellisessa työskentelyssään historian eri tyylikausien elementtejä ja rakentaneet Saarijärven museoon mielikuvituksellisen tilakokonaisuuden, Palatsin. Väisänen opastaa myös kuulijansa eläytymään kokonaisvaltaisesti Palatsin eri tiloihin sekä tulkitsemaan niiden kieltä ja symboliikkaa.

Pääsylippu 8,00 € /henkilö pitää sisällään luennon, pääsylipun näyttelyyn ja kahvin.

 


 

Päivi Pylvänäinen konsertoi Anu Kososen säestyksellä Saarijärven museossa 11.10.2020

 

Sopraano Päivi Pylvänäinen konsertoi pianisti Anu Kososen säestyksellä museon Autere-salissa 11.10.2020. Kuva: SM / JT.
 
Päivi Pylvänäinen tulkitsi konsertissa suomalaissävellyksiä ja näyttämömusiikkia oopperoista. Oikealla säestämässä Anu Kosonen. Kuva: SM / JT.

 

Sopraano Päivi Pylvänäisen on viime vuosina noussut suuren yleisön tietoisuuteen useiden kiitettyjen esiintymistensä ansiosta. Viimeisimpänä näistä Mercédèksen rooli Tampereen Oopperan Carmenissa alkuvuodesta 2020 ja Bertan rooli Savonlinnan Oopperajuhlien Sevillan parturissa kesällä 2019. Pianisti Anu Kosonen on monipuolinen muusikko, joka hallitsee suvereenisti eri tyylilajeja. Hän toimii lukuisissa eri ooppera- ja operettiproduktioissa korrepetiittorin ja orkesterimuusikon ominaisuudessa. Hän tekee töitä aktiivisesti eri tyylilajien laulajien, kuten Jaakko Ryhäsen, Jyrki Anttilan ja Pepe Willbergin, kanssa.

Tapahtuma oli osa museossa 1.10.2020–10.1.2021 esillä olevan Palatsi – Maisa Kivi  ja Johanna Pisto -taidenäyttelyn tapahtumatarjontaa.

 


 

Maisa Kiven ja Johanna Piston näyttelyn avajaisia vietettiin 30.9.2020

 

Maisa Kiven ja Johanna Piston näyttelyn avajaiset 30.9.2020. Kuvat: SM / JT.
 
Maisa Kiven ja Johanna Piston Palatsi-näyttelyssä museon pääsali on jaettu Maisan ja Johannan palatseihin. Yläkuvassa Johanna Pisto kertomassa sekatekniikkateostensa toteutustavasta. Avajaisissa kuultiin puheet Jyväskylän taiteilijaseuran puheenjohtaja Kristiina Lempiäinen-Trzaskalta ja museotoimenjohtaja Kirsi Hänniseltä. Maisa Kivi lausui runon Espanjasta – maasta, jossa idea näyttelystä hioutui Piston kanssa (kesk. vas.). Tilaisuudessa kuultiin musiikkia Olga Kolarilta (kesk. oik.) sekä Markku Korpelalta ja Vesa Pistolta. Yllätysnumerona nähtiin Ulla Kiminkisen ja Tuijan tanssiesitys (alh.). Kuvat: SM / JT.

 

Palatsi – Maisa Kivi ja Johanna Pisto -näyttelyn avajaisia vietettiin keskiviikkona 30.9.2020. Poikkeuksellisen ajan vuoksi avajaisohjelma oli jaettu koko päivälle turvavälien takaamiseksi. Näyttely on esillä Saarijärven museossa 10.1.2021 saakka ke–su 12–17. Lisätietoa näyttelystä sekä sen aikana järjestettävistä tapahtumista, taiteilijatapaamisista ja työpajoista löydät museon näyttelyohjelmasta.

 


 

Esittelyssä Saarijärven museon tuleva kokoelmanhallintajärjestelmä Simo

 

 

Keski-Suomen museoissa on ahkeroitu pitkään uuden Simo-kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa. Järjestelmä tulee korvaamaan Polydoc-kokoelmanhallintajärjestelmän, joka on palvellut maakunnan museoissa, Saarijärvi mukaan lukien, pitkän aikaa. Järjestelmää esittelee oheisella videolla Saarijärven museon museoamanuenssi Merja Kähkönen.

 


 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella

 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella.
 

 

Aikalaistodistuksia korona-ajasta on Saarijärven museon ystävät ry:n ja Saarijärven museon yhteistyössä toteuttama dokumentointi keväällä 2020 Suomessa puhjenneen koronaviruspandemian vaikutuksesta ihmisten arkeen. Museon ystävät ovat laatineet pääosan kysymyksistä ja kyselylomakkeen toteuttanut Saarijärven museo. Pääset kyselylomakkeeseen tästä linkistä.

Nykyajan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tallentaminen kuuluvat museon tehtäviin, koska parhaillaan aktiivisista prosesseista ja muutoksista saadaan tietoa juuri sinä aikana kun ilmiö on tapahtumassa. Saarijärven museo toimii paikallismuseona, jonka tallennusohjelmaan kuuluvat myös nykyajan ilmiöt.

Koronaviruksen vaikutukset ovat varsin laaja-alaiset ihmisten arkielämässä, taloudessa ja palvelualoilla. Koronavirus ilmiönä on aiheuttanut poikkeustoimia ja voinut mullistaa ihmisten arkea. Sinunkin elämäsi on pala historiaa jälkipolville, josta haluamme saada otoksen. Tämän koronakyselyn tarkoituksena on tallentaa vaativista poikkeusoloista aineistoa museomme arkistoon.

Saarijärven museon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan kokoelmia kootaan siten, että niiden kautta välittyy kokonaiskuva saarijärveläisestä ja laajemmin sisäsuomalaisesta maaseutukulttuurista. Kokoelmien kartunnan tueksi tehdään ilmiökeskeistä tutkimustyötä, jonka keinoja ovat nykyajan tallennus sekä kirjallisen ja nauhoitetun muisteluaineiston kartuttaminen.

Kyselylomakkeessa on esitetty pandemian arkivaikutuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähetetyistä vastauksista ei pysty identifioimaan vastaajan henkilöllisyyttä. Tiedot tallennetaan Saarijärven museon arkistoon. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Voit myös jättää vastaamatta perustietoihin (sukupuoli, asuinalue ja ikä), mikäli et koe niitä miellyttäväksi antaa. Perustiedot kuitenkin auttavat tulosten käsittelyssä esimerkiksi tarkastelemaan, kuinka asiat koetaan vaikkapa sukupuolten välillä tai eri ikäisten henkilöiden keskuudessa. Muista painaa lopuksi Lähetä-nappia vastaussivun alalaidasta.

 


 

Saarijärven ryijyjen metsästys on käynnissä

 

 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska.
 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska. 

 

Taito Keski-Suomi ry / Saarijärven Taitokeskus on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt hankkeen Saarijärven salomailla, palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2020. Tavoitteena on valmistaa osia ryijystä erilaisilla tekniikoilla, mutta ensin haluamme koota tietoa Saarijärven ryijyn nykytilanteesta. Jos sinulla tai ystävälläsi tai tuttavallasi on Saarijärvi ryijy, kerrothan siitä meille. Annamme nyt sinulle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa tärkeän kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen. Kokoamme muistoja ryijyn valmistamisesta, lahjoittamisesta, lahjaksi saamisesta, käyttämisestä ja omistamisesta. Tämä kaikki tieto on meille nyt tärkeää. Saarijärven museo suunnittelee erikoisnäyttelyä Tekstiilien tarinaa Saarijärven ryijystä nykytaiteeseen vuodelle 2022. Tiedot tallentuvat Saarijärven ja Suomen käsityön museoon, eikä tietoja levitetä ilman tiedonantajan lupaa.

Täytä tästä linkistä löytyvä lomake ja lähetä se Saarijärven Taitokeskukseen sähköisesti tai kirjeenä. Lomakkeita löytyy myös Saarijärven Taitokeskuksesta.

Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4
43100 Saarijärvi

Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja antaa:

Taitokeskus Saarijärvi / Anne Tuhkanen
puh. 050 413 1013
taitokeskus.saarijarvi@taitokeskisuomi.fi

 

Anne Tuhkanen
toiminnanohjaaaja
Taito Shop/ Taitokeskus Saarijärvi
Paavontie 4
43100 Saarijärvi
 

044 551 0242
www.taitokeskisuomi.fi