Home >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Museon rantaniityn lampaat saapuivat 16.6.2021

 

Veräjäahon tilan pässikaritsat Nintendo (valkoinen), Puppa (mustanharmaa) ja Puuhapere (musta). Kuva: SM / JT.
 
Veräjäahon tilan pässikaritsat Nintendo (valkoinen), Puppa (mustanharmaa) ja Puuhapete (musta). Kuva: SM / JT.

 

Museon rantaniittyä hoitavat, maalis–huhtikuussa syntyneet pässikaritsat Nintendo, Puuhapete ja Puppa saapuivat keskiviikkona 16.6.2021. Veräjäahontilan nuoria poikia katsomaan tullessa on suositeltavaa liikkua rauhallisesti karitsojen arkuuden vuoksi. Kuva: SM / JT.

 


 

Saarijärven museon ystävien ja museon yhteiset kulttuurikeskiviikot kesällä 2021

 

Saarijärven museon ystävien ja museon yhteiset Kulttuurikeskiviikot kesällä 2021. Kuva: SM.
 

 

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Saarijärven museon ystävät ry ja museo pidättävät oikeuden avoinnaoloaikojen muutoksiin. Tapahtumissa noudatetaan viranomaisten kulloinkin voimassa olevia määräyksiä ja suosituksia.

 

KESÄKUUSSA

2.6.2021 klo 18.00, Saarijärven museo (Herajärventie 2)
Kuvataiteilijat Päivi Meriläinen ja Ulla Virta: Eläinsuhteeni taiteessani ja Eettinen eläin -näyttelyn esittely.

9.6.2021 klo 15.00, lähtö Paavon patsaalta (Kirkkopuisto, Paavontie 8)
Maire Hyvönen: Tunnetko keskustan patsaat ja muistomerkit.

16.6.2021 klo 18.00, Runebergin puisto (Mittarinpolku 1)
Yhteislauluillan vetäjinä Elina Helkamäki  ja Pauli Hetekivi. Puistossa myös kahvio-auto Anna-Unelma.

 

HEINÄKUUSSA

14.7.2021 klo 18.00, Saarijärven museo (Herajärventie 2)
Apulaisprofessori Tarja Sironen: Virusten matkassa.

21.7.2021 klo 18.00, Saarijärven museo (Herajärventie 2)
Muusikko Kirmo Lintinen soittaa ja kertoo musiikin voimasta.

28.7.2021 klo 18.00, Saarijärven museo (Herajärventie 2)
Unesco-professori Pekka Neittaanmäki: Saarijärven vahvuudet.

 

ELOKUUSSA

4.8.2021 klo 15.00, Saarijärven museo ja piha-alue (Herajärventie 2)
Toivi Järvisen puutarhajuhlat  museon alueella, Saarijärvi-menun esittelyä.

18.8.2021 klo 18.00, Saarijärven museo (Herajärventie 2)
Käsikirjoittaja ja kirjailija Veli-Pekka Hänninen: ”Kun itte tekee, saa semmosta kun tulee."

 


 

 

Kivikauden kylä on avoinna kesällä 2021 16.6.–8.8. ke–su klo 11–17
Kesällä luvassa jälleen myös retkiä ja toimintaa koko perheelle! 

 

Kivikauden kylän oppaat Anna-Mari Henttinen ja Marlene Lindeman opastavat ryhmää. Kuva: SM / JT.
 
Kivikauden kylän oppaat Anna-Mari Henttinen ja Marlene Lindeman opastavat ryhmää. Kuva: SM / JT.

 

Suomen vanhin ja laajin esihistoriakohde, Saarijärven Kivikauden kylä on avoinna kesällä 16.6.–8.8.2021 ke–su klo 11–17.

Kesällä on luvassa jälleen myös retkiä ja toimintaa koko perheelle. Lisätietoa päivittyvästä ohjelmasta löydät kylän sivuilta.

 


   

Esittelyssä Saarijärven museon tuleva kokoelmanhallintajärjestelmä Simo

 

 

Keski-Suomen museoissa on ahkeroitu pitkään uuden Simo-kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa. Järjestelmä tulee korvaamaan Polydoc-kokoelmanhallintajärjestelmän, joka on palvellut maakunnan museoissa, Saarijärvi mukaan lukien, pitkän aikaa. Järjestelmää esittelee oheisella videolla Saarijärven museon museoamanuenssi Merja Kähkönen.

 


 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella

 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella.
 

 

Aikalaistodistuksia korona-ajasta on Saarijärven museon ystävät ry:n ja Saarijärven museon yhteistyössä toteuttama dokumentointi keväällä 2020 Suomessa puhjenneen koronaviruspandemian vaikutuksesta ihmisten arkeen. Museon ystävät ovat laatineet pääosan kysymyksistä ja kyselylomakkeen toteuttanut Saarijärven museo. Pääset kyselylomakkeeseen tästä linkistä.

Nykyajan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tallentaminen kuuluvat museon tehtäviin, koska parhaillaan aktiivisista prosesseista ja muutoksista saadaan tietoa juuri sinä aikana kun ilmiö on tapahtumassa. Saarijärven museo toimii paikallismuseona, jonka tallennusohjelmaan kuuluvat myös nykyajan ilmiöt.

Koronaviruksen vaikutukset ovat varsin laaja-alaiset ihmisten arkielämässä, taloudessa ja palvelualoilla. Koronavirus ilmiönä on aiheuttanut poikkeustoimia ja voinut mullistaa ihmisten arkea. Sinunkin elämäsi on pala historiaa jälkipolville, josta haluamme saada otoksen. Tämän koronakyselyn tarkoituksena on tallentaa vaativista poikkeusoloista aineistoa museomme arkistoon.

Saarijärven museon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan kokoelmia kootaan siten, että niiden kautta välittyy kokonaiskuva saarijärveläisestä ja laajemmin sisäsuomalaisesta maaseutukulttuurista. Kokoelmien kartunnan tueksi tehdään ilmiökeskeistä tutkimustyötä, jonka keinoja ovat nykyajan tallennus sekä kirjallisen ja nauhoitetun muisteluaineiston kartuttaminen.

Kyselylomakkeessa on esitetty pandemian arkivaikutuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähetetyistä vastauksista ei pysty identifioimaan vastaajan henkilöllisyyttä. Tiedot tallennetaan Saarijärven museon arkistoon. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Voit myös jättää vastaamatta perustietoihin (sukupuoli, asuinalue ja ikä), mikäli et koe niitä miellyttäväksi antaa. Perustiedot kuitenkin auttavat tulosten käsittelyssä esimerkiksi tarkastelemaan, kuinka asiat koetaan vaikkapa sukupuolten välillä tai eri ikäisten henkilöiden keskuudessa. Muista painaa lopuksi Lähetä-nappia vastaussivun alalaidasta.

 


 

Saarijärven ryijyjen metsästys on käynnissä

 

 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska.
 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska. 

 

Taito Keski-Suomi ry / Saarijärven Taitokeskus on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt hankkeen Saarijärven salomailla, palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2020. Tavoitteena on valmistaa osia ryijystä erilaisilla tekniikoilla, mutta ensin haluamme koota tietoa Saarijärven ryijyn nykytilanteesta. Jos sinulla tai ystävälläsi tai tuttavallasi on Saarijärvi ryijy, kerrothan siitä meille. Annamme nyt sinulle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa tärkeän kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen. Kokoamme muistoja ryijyn valmistamisesta, lahjoittamisesta, lahjaksi saamisesta, käyttämisestä ja omistamisesta. Tämä kaikki tieto on meille nyt tärkeää. Saarijärven museo suunnittelee erikoisnäyttelyä Tekstiilien tarinaa Saarijärven ryijystä nykytaiteeseen vuodelle 2022. Tiedot tallentuvat Saarijärven ja Suomen käsityön museoon, eikä tietoja levitetä ilman tiedonantajan lupaa.

Täytä tästä linkistä löytyvä lomake ja lähetä se Saarijärven Taitokeskukseen sähköisesti tai kirjeenä. Lomakkeita löytyy myös Saarijärven Taitokeskuksesta.

Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4
43100 Saarijärvi

Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja antaa:

Taitokeskus Saarijärvi / Anne Tuhkanen
puh. 050 413 1013
taitokeskus.saarijarvi@taitokeskisuomi.fi

 

Anne Tuhkanen
toiminnanohjaaaja
Taito Shop/ Taitokeskus Saarijärvi
Paavontie 4
43100 Saarijärvi
 

044 551 0242
www.taitokeskisuomi.fi