Etusivu >> Museo >> Ajankohtaista

 

Saarijärven kaupunginvirasto ja asiointipiste ovat suljettuna 18.3.2020 alkaen. Katso lisätietoja sivun yläreunan YHTEYSTIEDOT-kohdasta.
Ajankohtaista

Saarijärven museo on suljettu toistaiseksi Suomen hallituksen 16.3.2020 antaman linjauksen mukaisesti

 

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Myös Saarijärven museo on suljettu 13.4.2020 saakka hallituksen linjauksen mukaisesti.

 


 

Heralan säätiön apurahahaku nuorille taiteilijoille 15.4.2020 saakka

 

Beda, Katri ja Aune Heralan Säätiö julistaa haettavaksi vuoden 2020 apurahat alle 35-vuotiaille saarijärveläisille nuorille taiteilijoille. Kuva: SM.
 

 

Beda, Katri ja Aune Heralan Säätiö julistaa haettavaksi vuoden 2020 apurahat alle 35-vuotiaille saarijärveläisille nuorille taiteilijoille. Apurahan enimmäismäärä on 2000 euroa /apurahan saaja. Tarkemmat ohjeet hakumenettelystä voit tilata sähköpostitse osoitteesta heralan.saatio(at)tutanota.com.

Voit ladata hakuilmoituksen myös pdf-tiedostona tästä linkistäHaku päättyy 15.4.2020.

Beda, Katri ja Aune Heralan Säätiö

 


 

Yhdessä enemmän -messuilta Saarijärven museon näyttelyvapaaliput voittaneet arvottu

 

Vanhan tavaran liike Kaihon arvuutteluun lainaamat esineet, vasemmalta käsikäyttöinen housuprässi, sokeripihdit ja leipämuotti. Kuva: SM.
 

Vanhan tavaran liike Kaihon arvuutteluun lainaamat esineet, vasemmalta käsikäyttöinen housuprässi, sokeripihdit ja leipämuotti. Kuva: SM.

 

Yhdessä enemmän -messuilla 7.3.2020 museon arvuuttelemien esineiden veikkaukseen osallistuneiden voittajat on arvottu! Onnetar suosi Akia, Ilkkaa ja Siskoa. Jokaiselle voittajalle on ilmoitettu onnenkantamoisesta ja lähetetty kahden hengen ilmaislippu, joka oikeuttaa tutustumaan mihin tahansa päärakennuksen näyttelyyn yleisötilojemme myöhemmin jälleen avautuessa. Vanhan tavaran liike Kaihon lainaamat esineet olivat käsikäyttöinen housuprässi, leipämuotti ja sokeripihdit.

 


 

Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttelyn avajaisia vietettiin 10.3.2020 – tilaisuudessa avattiin myös peruskorjattu ja laajennettu museo sekä luovutettiin museolle Kari Kotilaisen muotokuva

 

Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyn avajaisia vietettiin 10.3.2020. Kuvat: SM / JT.
 
Avajaisten maljan uudistetulle museorakennukselle ja näyttelylle nostatti Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen (ylh.). Kaupunki on yhdessä valtion kanssa peruskorjaus- ja laajennushankkeen merkittävin rahoittaja. Tervetuliaissanat esitti museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen (kesk. vas.) ja taiteilijoita entisinä oppilainaan muisteli kuvataiteen opettaja Pulmu Kuorelahti-Juntunen (alh.). Musiikkina kuultiin säveltäjä ja pianisti Taina Marja-ahon soittamia kappaleita. Eräs näyttelyn teoksista oli tuonut innoituksen yhteen kappaleeseenkin. Kuva: SM / JT.

 

Peruskorjatun ja laajennetun Saarijärven museon näyttelyohjelman avasi 10.3.2020 Ilmoille haihtuvat polut, joka on saarijärveläislähtöisten Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttely. Museo toteutti näyttelyn yhteistyössä Saarijärven museon ystävät ry:n kanssa. Avajaiset toimivat samalla myös uudistetun museorakennuksen käyttöönottojuhlana. Tilaisuudessa paljastettiin myös Saarijärven museon pitkäaikaisen museonjohtaja Kari Kotilaisen muotokuva, jonka on maalannut saarijärveläistaiteilija Jouko Hackzell. Muotokuvan ostoon rahaa lahjoittivat paikalliset taidesäätiöt, yhdistykset ja yksityishenkilöt. Teos tulee esille museon alakerran tiloihin, joissa sijaitsee toimisto, aineiston vastaanotto, tutkimus- ja kokoelmien säilytystilat.

 

Kari Kotilaisen muotokuva paljastettiin Ilmoille haihtuvat polut -näyttelyn avajaisten yhteydessä 10.3.2020. Kuvat: SM / JT.
 
Muotokuvahankkeen primus motorina toimi Saarijärven Mannilan Taidesäätiön entinen puheenjohtaja Eero Hiironen, joka myös kertoi hankkeesta ja kiitti omasta sekä lahjoittajien puolesta Kari Kotilaista arvokkaasta työstä Saarijärven museon eteen. Kari Kotilainen oli aikoinaan myös suunnittelemassa vuonna 1989 valmistunutta museorakennusta sekä museon peruskorjausta ja laajennusta. Lahjoittajat ja lahjoittaneiden tahojen edustajat vasemmalta: Hannu Luotola, Eeva Kuusela / Saarijärven museon ystävät ry, Hanna Harju / Saarijärvi-Seura r.y., Hannu Jakoaho / Saarijärven Teatteri ry ja Kirsi Hänninen / Saarijärven museo. Saarijärven Mannilan Taidesäätiötä edusti Eero Hiironen. Teokseen lahjoitti rahaa myös Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö. Teoksen vasemmalla puolella monia muotokuvia maalannut saarijärveläistaiteilija Jouko Hackzell. Kuvat: SM / JT. 

 


 

Museon ystävien ja museon järjestämää Ystäväjuhlaa vietettiin 7.2.2020
Samalla näki päivänvalon myös Saarijärven museon uusi logo

 

Saarijärven museon ystävien ja museon järjestämää Ystäväjuhlaa vietettiin perjantaina 7.2.2020. Kuvat: SM, Janne Timperi Ja Merja Kähkönen.
 
Yläkuvassa vieraita vastaanottamassa vas. Saarijärven museon ystävien puheenjohtaja Eeva Kuusela, Kiinteistö Oy Saarijärven Museotalon toimitusjohtaja Olavi Nolte ja museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen. Ville ja Kirsi Ojanen sekä Sonja Lampinen tarjoilivat kattauksen musiikkia (kesk. vas.). Autere-salin nauhan leikkasivat Autere-suvun edustajat. Vieraat saivat maistiaisia myös uudesta Saarijärvi-menusta. Kuvat: SM, Merja Kähkönen ja Janne Timperi.

 

Peruskorjattu ja laajennettu Saarijärven museo avattiin museon ystävien ja museon järjestämässä Ystäväjuhla-kutsuvierastilaisuudessa perjantaina 7.2.2020. Avajaisissa puhuivat kansanedustaja Petri Honkonen, taidekriitikko, kuvataiteilija Hannu Castrén, museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen ja Saarijärven museon ystävien puheenjohtaja Eeva Kuusela. Samassa yhteydessä vihittiin käyttöön museon laajennusosan näyttelytila Autere-sali. Lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettu Saarijärvi-menu debytoi juhlan tarjoiluna. Musiikista vastasivat Ville Ojanen, Kirsi Ojanen ja Sonja Lampinen.

 

 

Saarijärven kaupungin markkinointisihteeri Janne Heinosen juhlaa varten koostamalla videolla summattiin Saarijärven vaihderikasta kulttuurielämää viime vuosisadoilta. 

 

Saarijärven museon 7.2.2020 käyttöönotettu logo ja siitä irrotettavat erilliskohteiden tunnukset. Kuva: SM.
 
Saarijärven museon uusi logo ja siitä irrotettavat erilliskohteiden tunnukset. Kuva: SM.

 

Juhlassa esitetyllä videolla näki päivänvalon myös museon uusi logo. Erinomainen vanha tunnus, jossa oli kuvattuna museon päärakennus ennen laajennusta, pääsee ansaitulle eläkkeelle. Saarijärvellä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua kulttuurihistoriaan esihistoriasta tähän päivään. Tunnuksella halutaankin viestittää, että museon asiantuntijapalvelun ja kattavan kokoelma-aineiston avulla tuotettu näyttely- sekä tapahtumatoiminta ulottuvat päärakennuksen lisäksi myös sen erilliskohteisiin.

Päälogosta irrotetut kohdetunnukset tullaan näkemään Kivikauden kylän, Säätyläiskotimuseo ja J. L. Runeberg -näyttelyn sekä Tapperien Juholan ja Galleria Jarskan markkinoinnin yhteydessä. Tapperien Juholan tunnuksessa on tyylitelty versio Yrjö Tapperin suunnittelemasta Tapperien Taideseura ry:n logosta, jonka lähtökohtana on Tapperin rantasaunan palomuurista löytyvä, Vihtori Tapperin muuraama koriste eli Konko-heimon vaakuna. Museon päärakennuksen osassa on näkymä Kain Tapperin Maakallo IV -veistoksen takaa päärakennuksen julkisivusta löytyvään kolmeen ikkunaan. Säätyläiskotimuseon tunnuksessa J. L. Runebergin Saarijärven kotiopettajavuosista muistuttaa mustekynän metallikärki. Pelkistetty Rusavierron talon pääty koristaa Kivikauden kylän tunnusta. Logon on suunnitellut museotyöntekijä Janne Timperi.

 


 

Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttely avaa peruskorjatun ja laajennetun museon näyttelyohjelman

 

Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin yhteisnäyttely "Ilmoille haihtuvat polut" Saarijärven museossa 10.3.-10.5.2020. Kuvat: Samuli Heimonen, Tiina Pyykkinen ja Hanna Råst.
 
Vasemmalla ylhäällä Samuli Heimosen teos Musta aukko (2019, akryyli ja öljyväri, 160 x 160 cm), alhaalla Tiina Pyykkisen Silence Has Long Shadows (2015, puu, lastulevy, alkydi- ja akryylimaali, led-paneelit, huonekalut, 290 x 320 x 320cm). Oikealla osa Hanna Råstin installaatiosta. Kuvat: Samuli Heimonen, Tiina Pyykkinen ja Hanna Råst.

 

Kolmen Saarijärveltä lähtöisin olevan taiteilijan yhteisnäyttely Ilmoille haihtuvat polut (11.3.–10.5.2020) avaa Saarijärven museon eli  Samun uuden näyttelyohjelman peruskorjatuissa ja laajennetuissa tiloissa. Taiteilijat tutkivat teoksissaan ihmisen erilaisia puolia, tilojen heijastumia, muistamista ja minkälaisia todisteita havainnoista syntyy sekä jää jäljelle. Lue tarkemmin näyttelystä museon Näyttelyohjelma-sivulta.

 


 

Museon toimisto, tietopalvelut ja aineiston vastaanotto siirtyivät takaisin päärakennukseen 5.12.2019

 

Saarijärven museon toimisto, tietopalvelut ja kokoelmien vastaanotto muuttivat 5.12.2019 takaisin päärakennuksen tiloihin. kuva: SM, ilmakuva: SmartSchool Saarijärvi.
 

Kuva: SM, ilmakuva: SmartSchool Saarijärvi.

 

Saarijärven museon toimisto, tietopalvelut ja kokoelmien vastaanotto muuttivat torstaina 5.12.2019 takaisin peruskorjattuihin päärakennuksen tiloihin kaupungintalon väistötiloista. Muuttotyöt jatkuvat esinekokoelmien siirrolla. kuva: SM, ilmakuva: SmartSchool Saarijärvi.

 


 

Museon toimisto, tietopalvelut ja aineiston vastaanotto muuttavat

 

Amanuenssin toimiston pakkaamista 26.11.2019. Kuva: SM / JT.
 
Amanuenssin toimiston pakkaamista 26.11.2019. Kuva: SM / JT.

 

Saarijärven museon päärakennuksen peruskorjaus ja laajennus ovat valmistumassa yli  vuoden urakoinnin jälkeen. Teknisesti kattavan korjauksen lisäksi museo myös laajenee tiloiltaan. Museon peruskorjaus on alakerran osalta jo loppusuoralla. Toimisto-, tutkimus- ja varastotilat ovat lähes valmiit. Museon toimisto, tietopalvelut sekä aineiston vastaanotto muuttavat Saarijärven kaupungintalon väistötiloista takaisin museon uudistettuihin tiloihin käyttöönottotarkastuksen jälkeen lähiviikkoina. Museorakennuksen yläkerran yleisö- ja varastotilat valmistuvat joulukuun loppupuolella.

 

Museorakennuksen alakerran tilat ovat peruskorjauksen jälkeen lähes valmiit. Vasemmalla museonjohtajan työhuone ja oikealla taiteen säilytystila metallisine verkkoseinineen. Kuvat: SM / ERE.
 

Museorakennuksen alakerran tilat ovat peruskorjauksen jälkeen lähes valmiit. Vasemmalla museonjohtajan työhuone ja oikealla taiteen säilytystila metallisine verkkoseinineen. Kuvat: SM / ERE.

 


 

Saarijärven museon avajaisnäyttelyn ripustussuunnittelu käynnistyi 19.11.2019

 

Vas. Hanna Råst, Tiina Pyykkinen ja Samuli Heimonen suunnittelemassa avajaisnäyttelyn ripustusta 19.11.2019. Alla museon näyttelytilojen suuri sali, jossa oli käynnissä lattioiden laatoitus. Kuvat: SM / JT.
 
Ylhäällä vas. Hanna Råst, Tiina Pyykkinen ja Samuli Heimonen suunnittelemassa avajaisnäyttelyn ripustusta 19.11.2019. Alla museon näyttelytilojen suuri sali, jossa oli käynnissä lattioiden laatoitus. Kuvat: SM / JT.

 

Saarijärven museon peruskorjatut ja laajennetut tilat aukeavat yleisölle 10.3.2020, jolloin vietetään saarijärveläislähtöisten taiteilijoiden Samuli Heimosen, Tiina Pyykkinen ja Hanna Råstin näyttelyn avajaisia. Näyttely on esillä Saarijärven museossa 11.3.–10.5.2020.

 

 


 

Saarijärven ryijyjen metsästys on käynnistynyt

 

 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska.
 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska. 

 

Taito Keski-Suomi ry / Saarijärven Taitokeskus on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt hankkeen Saarijärven salomailla, palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2020. Tavoitteena on valmistaa osia ryijystä erilaisilla tekniikoilla, mutta ensin haluamme koota tietoa Saarijärven ryijyn nykytilanteesta. Jos sinulla tai ystävälläsi tai tuttavallasi on Saarijärvi ryijy, kerrothan siitä meille. Annamme nyt sinulle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa tärkeän kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen. Kokoamme muistoja ryijyn valmistamisesta, lahjoittamisesta, lahjaksi saamisesta, käyttämisestä ja omistamisesta. Tämä kaikki tieto on meille nyt tärkeää. Saarijärven museo suunnittelee erikoisnäyttelyä Tekstiilien tarinaa Saarijärven ryijystä nykytaiteeseen vuodelle 2022. Tiedot tallentuvat Saarijärven ja Suomen käsityön museoon, eikä tietoja levitetä ilman tiedonantajan lupaa.

Täytä tästä linkistä löytyvä lomake ja lähetä se Saarijärven Taitokeskukseen sähköisesti tai kirjeenä. Lomakkeita löytyy myös Saarijärven Taitokeskuksesta.

Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4
43100 Saarijärvi

Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja antaa:

Taitokeskus Saarijärvi / Anne Tuhkanen
puh. 050 413 1013
taitokeskus.saarijarvi@taitokeskisuomi.fi

 

Anne Tuhkanen
toiminnanohjaaaja
Taito Shop/ Taitokeskus Saarijärvi
Paavontie 4
43100 Saarijärvi
 

044 551 0242
www.taitokeskisuomi.fi