Home >> Saarijärven museo >> Ajankohtaista
Ajankohtaista

Kansainvälisenä museopäivänä ke 18.5.2022 klo 12–20 ilmaiseksi museon näyttelyyn

 

Museoiden yhteistä tapahtumapäivää vietetään keskiviikkona 18.5.2022 teemalla The Power of Museums, museoiden voima. Kuva: International Council of Museums.
 
Museoiden yhteistä tapahtumapäivää vietetään keskiviikkona 18.5.2022 teemalla The Power of Museums, museoiden voima. Kuva: International Council of Museums.

 

Keskiviikkona 18.5.2022 klo 12–20 (huomaa pidennetty aukioloaika) vietetään Saarijärven museossa Kansainvälistä museopäivää. Museossa pääsee tutustumaan veloituksetta museon ystävien tukemaan Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttelyyn sekä kokeilemaan ryijyjen solmimista. Ilta-ohjelmassa myös musiikkia.

Museoiden yhteistä tapahtumapäivää vietetään tänä vuonna teemalla The Power of Museums, museoiden voima.

 


 

Ryijykeräilijä Tuomas Sopasen luennon 9.4.2022 tallenne

 

 

Suomen laajimman yksityisen ryijykokoelman omistava professori emeritus Tuomas Sopanen kertoi suomalaisen ryijyn historiasta Saarijärven museossa lauantaina 9.4.2022. Sopasen 630 ryijyä sisältävän kokoelman ryijyjä on esillä Saarijärven museon Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttelyssä lähes 50 kappaletta. Aiemmin Sopasen kokoelman ryijyjä on ollut nähtävillä esimerkiksi Helsingin taidehallissa, Varkauden museossa, Keski-Suomen museossa ja neljässä museossa ulkomailla.

Tallenteen kuvat ja diat: Tuomas Sopasen PowerPoint-esitys

Videointi ja editointi: Saarijärven museo, Janne Timperi.

Ryijyjen hehkua ja lämpöä -näyttely Saarijärven museossa 16.2.–22.5.2022 ke–su klo 12–17. Saarijärven museon ystävät on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

 


 

Heralan säätiön kevään 2022 taiteilija-apurahojen haku käynnissä

 

Rajaus Kaisa Ilolan öljyvärimaalauksesta Heralan puutarhassa (2014, 45 x 52,5 cm, om. Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.
 

Rajaus Kaisa Ilolan öljyvärimaalauksesta Heralan puutarhassa (2014, 45 x 52,5 cm, om. Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.

 

Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö myöntää säätiön sääntöjen mukaisesti apurahoja nuorille saarijärveläisille taiteilijoille. Apurahaa voi hakea alle 35-vuotias saarijärveläissyntyinen tai Saarijärvellä nyt kotipaikan omaava tai Saarijärvellä suurimman osan elämästään viettänyt taiteen harrastaja.  Apurahaa voi hakea myös ryhmä, jonka jäsenistä osa täyttää hakukriteerit.   Taideharrastus voi kattaa perinteisen kuvataiteen mutta myös monimuotoisen ja -ulotteisen visuaalisen taiteen.

Kevään 2022 apurahahaku on käynnissä ja hakuaika päättyy 13.5.2022.

Tarkemmat ohjeet ja hakulomakkeen voit tilata osoitteesta heralan.saatio(at)tutanota.com.

 


 

Innostu kulttuuri- ja elämysmatkailusta -kurssi Saarijärven museossa 30.3., 13.4. ja 23.4.2022

 

Metsät ja suot ovat arvokasta vihreää pääomaa, jotka antavat elämyksiä ja virkistystä matkailijoille. Kuva: Pyhä-Häkin kansallispuistosta Saarijärveltä. KH.
 

Metsät ja suot ovat arvokasta vihreää pääomaa, jotka antavat elämyksiä ja virkistystä matkailijoille. Kuva: Pyhä-Häkin kansallispuistosta Saarijärveltä. KH.

 

  • ke 30.3.2022   Saarijärven museossa klo 17–20  (3 h)
  • ke 13.4.2022 Saarijärven museossa klo 17–20 (3 h)
  • la 23.4.2022 Saarijärven museossa klo 9–13 (4 h)

 

(Käytännössä kukin kerta sisältää 15 minuutin tauon noin puolessa välissä kertaa.)

Museotoimenjohtaja Kirsi Hännisen pitämällä kurssilla opiskellaan kulttuuri- ja elämysmatkailun merkityksiä paikkoihin liittyvien esimerkkien avulla, matkailun tavoitteita ja tuotteistamisesta. Lisäksi kannustetaan suunnittelemaan ja toteuttamaan mm. matkailupaketteja ja -reittejä. Sarja sopii esimerkiksi luonnosta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille. Se antaa uusia virikkeitä opastamiseen, yritystoimintaan ja sosiokulttuuriseen innostamiseen. Viimeiseen opetusjaksoon sisältyy työpajan muodossa matkailutuotteen suunnitteluharjoitus.

 

Vesistöt ja kulttuurihistoriallinen puuarkkitehtuuri ovat Suomen ja Ruotsin matkailuvaltteja. Kuva: KH.
 

Vesistöt ja kulttuurihistoriallinen puuarkkitehtuuri ovat Suomen ja Ruotsin matkailuvaltteja. Gammelstadin kirkkokylässä on 424 kirkkotupaa Luulajassa. Alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon (vas.). Oikealla koski ja sisäkuva kirkosta Kiirunassa. Kuvat: KH. 

 

FT Kirsi Hänninen on opettanut kulttuuri- ja luonnonperinnöstä matkailun voimavarana Turun yliopistossa. Maksuttomalle kurssille on mahdollista osallistua ilman ennakkoilmoittautumista vaikka pelkästään osaan kokoontumiskerroista. Koko kurssin seuraamista varten toivotaan ennakkoilmoittautumista Saarijärven kansalaisopiston sivujen kautta: https://opistopalvelut.fi/saarijarvi/course.php?l=fi&t=5102 to 24.3.2022 mennessä. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Saarijärven museon ja kansalaisopiston kesken.

 


 

Esittelyssä Saarijärven museon kokoelmanhallintajärjestelmä Simo

 

 

Keski-Suomen museoissa on ahkeroitu pitkään uuden Simo-kokoelmanhallintajärjestelmän kanssa. Järjestelmä tulee korvaamaan Polydoc-kokoelmanhallintajärjestelmän, joka on palvellut maakunnan museoissa, Saarijärvi mukaan lukien, pitkän aikaa. Järjestelmää esittelee oheisella videolla Saarijärven museon museoamanuenssi Merja Kähkönen.

 


 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella

 

Osallistu korona-ajan arkivaikutusten dokumentointiin Internet-kyselylomakkeella.
 

 

Aikalaistodistuksia korona-ajasta on Saarijärven museon ystävät ry:n ja Saarijärven museon yhteistyössä toteuttama dokumentointi keväällä 2020 Suomessa puhjenneen koronaviruspandemian vaikutuksesta ihmisten arkeen. Museon ystävät ovat laatineet pääosan kysymyksistä ja kyselylomakkeen toteuttanut Saarijärven museo. Pääset kyselylomakkeeseen tästä linkistä.

Nykyajan ja yhteiskunnallisten ilmiöiden tallentaminen kuuluvat museon tehtäviin, koska parhaillaan aktiivisista prosesseista ja muutoksista saadaan tietoa juuri sinä aikana kun ilmiö on tapahtumassa. Saarijärven museo toimii paikallismuseona, jonka tallennusohjelmaan kuuluvat myös nykyajan ilmiöt.

Koronaviruksen vaikutukset ovat varsin laaja-alaiset ihmisten arkielämässä, taloudessa ja palvelualoilla. Koronavirus ilmiönä on aiheuttanut poikkeustoimia ja voinut mullistaa ihmisten arkea. Sinunkin elämäsi on pala historiaa jälkipolville, josta haluamme saada otoksen. Tämän koronakyselyn tarkoituksena on tallentaa vaativista poikkeusoloista aineistoa museomme arkistoon.

Saarijärven museon kokoelmapoliittisen ohjelman mukaan kokoelmia kootaan siten, että niiden kautta välittyy kokonaiskuva saarijärveläisestä ja laajemmin sisäsuomalaisesta maaseutukulttuurista. Kokoelmien kartunnan tueksi tehdään ilmiökeskeistä tutkimustyötä, jonka keinoja ovat nykyajan tallennus sekä kirjallisen ja nauhoitetun muisteluaineiston kartuttaminen.

Kyselylomakkeessa on esitetty pandemian arkivaikutuksiin liittyviä kysymyksiä. Lähetetyistä vastauksista ei pysty identifioimaan vastaajan henkilöllisyyttä. Tiedot tallennetaan Saarijärven museon arkistoon. Kaikkiin kysymyksiin ei ole pakko vastata. Voit myös jättää vastaamatta perustietoihin (sukupuoli, asuinalue ja ikä), mikäli et koe niitä miellyttäväksi antaa. Perustiedot kuitenkin auttavat tulosten käsittelyssä esimerkiksi tarkastelemaan, kuinka asiat koetaan vaikkapa sukupuolten välillä tai eri ikäisten henkilöiden keskuudessa. Muista painaa lopuksi Lähetä-nappia vastaussivun alalaidasta.

 


 

Saarijärven ryijyjen metsästys on käynnissä

 

 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska.
 

Yksityiskohta perinteisestä saarijärveläisestä ns. Elämänpuu-ryijyn toisinnosta. Ryijyn ovat valmistaneet Kalmarin maatalousnaiset. Ryijy on lahjoitettu Saarijärven seurakunnalle vuonna 1961 uudistetun kirkon vihkijuhlan yhteydessä vihkiryijyksi. Kuva: SM / Mika Ruuska. 

 

Taito Keski-Suomi ry / Saarijärven Taitokeskus on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt hankkeen Saarijärven salomailla, palasista ja tarinoista koottu ryijy 2019–2020. Tavoitteena on valmistaa osia ryijystä erilaisilla tekniikoilla, mutta ensin haluamme koota tietoa Saarijärven ryijyn nykytilanteesta. Jos sinulla tai ystävälläsi tai tuttavallasi on Saarijärvi ryijy, kerrothan siitä meille. Annamme nyt sinulle mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa tärkeän kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja vaalimiseen. Kokoamme muistoja ryijyn valmistamisesta, lahjoittamisesta, lahjaksi saamisesta, käyttämisestä ja omistamisesta. Tämä kaikki tieto on meille nyt tärkeää. Saarijärven museo suunnittelee erikoisnäyttelyä Tekstiilien tarinaa Saarijärven ryijystä nykytaiteeseen vuodelle 2022. Tiedot tallentuvat Saarijärven ja Suomen käsityön museoon, eikä tietoja levitetä ilman tiedonantajan lupaa.

Täytä tästä linkistä löytyvä lomake ja lähetä se Saarijärven Taitokeskukseen sähköisesti tai kirjeenä. Lomakkeita löytyy myös Saarijärven Taitokeskuksesta.

Saarijärven Taitokeskus
Paavontie 4
43100 Saarijärvi

Kiitos yhteistyöstä!

Lisätietoja antaa:

Taitokeskus Saarijärvi / Anne Tuhkanen
puh. 050 413 1013
taitokeskus.saarijarvi@taitokeskisuomi.fi

 

Anne Tuhkanen
toiminnanohjaaaja
Taito Shop/ Taitokeskus Saarijärvi
Paavontie 4
43100 Saarijärvi
 

044 551 0242
www.taitokeskisuomi.fi