Home >> Saarijärven museo >> Heralan Taiteilijakoti
Heralan taiteilijakoti
Beda, Katri ja Aune Heralan Säätiön omistamassa Heralan taiteilijakodissa voi tutustua taidemaalari Aune Heralan tuotantoon. Heralassa on esillä jonkin verran myös muuta suomalaista taidetta.
Heralan taidekoti
 

Syksyinen Heralan taiteilijakoti. Kuva: Saarijärven museo.

 

Aikoinaan Saarijärven mahtavimpiin tiloihin kuulunut Herala perustettiin vuonna 1730 ja tilan nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1870. Herala oli myös kirkonkylän vanhimpia kievaritaloja ja siellä pidettiin käräjiä. Tilan viimeinen isäntä Juho Herala kuoli vuonna 1918, jonka jälkeen Leena-emäntä hoiti tilaa kuolemaansa saakka vuoteen 1961. Perheen seitsemästä lapsesta kolme kuoli aivan pieninä. Ainoa poika Paavo kuoli 14-vuotiaana, Katri 67-vuotiaana 1969, Aune 66-vuotiaana 1983 ja Beda 87-vuotiaana 1985. Talon tytär, taidemaalari Aune Herala (1917–1983) sai virikkeitä taiteelliselle toiminnalleen jo lapsuuskodissaan.

Aune Herala saattoi toteuttaa taiteellisia lahjojaan vaaliessaan kotiaan Heralaa ja sen pihapiiriä. Heralan talo on säilytetty alkuperäisessä asussaan, vaikka vuosien varrella on tehty suuriakin kunnostustöitä. Viimeksi vuosina 2002–2003 kunnostettiin sekä päärakennusta että ulkorakennuksia. Myös puutarha ja pihapiiri on pyritty säilyttämään Heralan sisarusten aikaisessa asussa. Aune Herala hankki kotiin runsaasti taideteollisia esineitä ja arvokkaita aitoja mattoja. Tilalla on myös neljä Aune Heralan suunnittelemaa takkaa.

 

 

Saarijärven taiteilijaseura Siena ry teetti kesällä 2017 Heralasta esittelyvideon osana seuran hallinnoimaa Pensselit sannasta -hanketta. Videon on kuvannut sekä leikannut Petro Salminen ja taiteilijakodin esittelee Joona Koivisto. Videosta löytyy myös tekstitys englanniksi. Pensselit sannasta -hanketta tukevat Euroopan unionin Maaseuturahasto ja Leader-ohjelma, Tapperien Taideseura ry, Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö, Saarijärven Mannilan Taidesäätiö sekä Saarijärven museo.

 

 

Avoinnaoloajat, yhteystiedot ja lisätietoa

 

Avoinna ryhmille tilauksesta, puh. 044 459 8268.

Heralantie 3 (Osoite Google Mapsissa)
43100 Saarijärvi

Heralan taiteilijakodin lisäksi tietoa Beda, Katri ja Aune Heralan säätiöstä ja sen taidekokoelmasta sekä taiteilijakodin esite.