Home >> Saarijärven museo >> Julkiset Veistokset Ja Muistomerkit
Julkiset veistokset ja muistomerkit sekä kaupungintalon taidekokonaisuus
Matti Rutasen Maapallopatsas Mahlulla
 
Matti Rutasen Maapallopatsas Mahlulla kesällä 2015. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Julkiset veistokset ja muistomerkit

 

Lista Saarijärven julkisista veistoksista ja muistomerkeistä
Tarkempaa tietoa julkisista veistoksista ja muistomerkeistä

 

Tutustuminen kohteisiin QR-koodien avulla

QR- eli ruutukoodin avulla kameralla ja verkkoyhteydellä varustettu mobiililaite, esimerkiksi puhelin, ohjautuu helposti haluttuun verkko-osoitteeseen. Saarijärven museo on tehnyt muiden muassa julkisiin veistoksiin ja muistomerkkeihin koodit teosten yhteyteen. Kun käyttäjä haluaa lisätietoa teoksesta, ottaa hän QR-koodista kuvan ilmaisella koodisovelluksella ja hänet ohjataan Tarinasoitin-palvelun mobiilioppaaseen, jossa kerrotaan lisätietoa kyseessä olevasta teoksesta.

 

Tarinasoitin Tiedot keskusta-alueen veistoksista ja muistomerkeistä
Tarinasoitin Tiedot kyläkuntien veistoksista ja muistomerkeistä
Kartta keskusta-alueelta (pdf) Kartta keskustan alueen veistoksista ja muistomerkeistä
Kartta kyläkunnilta (pdf) Kartta kyläkuntien veistoksista ja muistomerkeistä
Tulostettavat QR-koodit (pdf) Veistoksien ja muistomerkkien QR-koodeja tulostettavana versiona

 

 

Kaupungintalon taidekokonaisuus

 

Saarijärven museon taideosaston keskeisenä tavoitteena on viime vuosien taidesijoituksissa ollut paikkakunnan taiteilijoiden esittely. Tavoitteena on ollut luoda kaikkien tavoitettavissa oleva Saarijärven taitelijoiden esittely.  Nyt varsinaisen Saarijärven taiteen perusnäyttelyn muodostaa kaksi erillistä kokonaisuutta: Saarijärven museon piha-alueen veistospuisto, jossa on 10 veistosta sekä kaupungin talon toisen kerroksen taidekokonaisuus.

 Saarijärven kaupungintalon toisessa kerroksessa sijaitsevan Saarijärven taiteen -aulan kokoelma täydentyi Terhi Tapperin deponoimilla kahdella isänsä puuveistoksella Myrskyn merkki, vuodelta 1991 ja Muumio vuodelta 1999. Vattenfall verkko Oy deponoi näyttelyyn omistamansa Tapperin Kuutamo-puureliefin. Nämä deponoinnit sekä paikkakunnan kahden taidesäätiön kokoelmien teokset ovat nyt mahdollistanet merkittävän Saarijärven taiteilijoita esittelevän teoskokonaisuuden luomisen.  Uusia säätiöiden omistamia teoksia aulassa ovat mm. Siikamäen kaksiosainen teos Tasapainoilua, Samuli Heimosen maalaus Yksityisasioita II , Yrjö Hakala teos Onkija ja taidemaalari Jouko Hackzellin maalaus Rannalla. Kaikkiaan tässä aulateosten kokonaisuudessa on 22 teosta 14 eri taiteilijalta.

Toisen osan tätä perusnäyttelyä muodostaa museon pihapiirin pysyvät veistokset. Tässä veistoskokonaisuudessa on yhteensä kymmenen veistosta. Näiden erillisten kokonaisuuksien lisäksi Saarijärvellä on esillä useita julkisia taideteoksia sekä runsaasti taidetta useissa eri julkisissa tiloissa. Julkisista teoksista on erillinen esitys museon kotisivulla. Teosten sijoituksesta ja esitysten valmistamisesta vastaa Saarijärven museo. Teokset omistaa Saarijärven Mannilan taidesäätiö, Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö sekä myös Saarijärven kaupunki.