Home >> Saarijärven museo >> Nayttelyohjelma
Näyttelyohjelma

Eettinen eläin 19.5.–24.10.2021

 

Tuomo Blomqvist, Aino Kajaniemi, Virpi Lehto, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Päivi Meriläinen, Johanna Mäkitalo, Merja Nykänen, Laura Pohjonen, Kirsi Tapper, Seppo Uuranmäki,Ulla Virta.

Myös JAMK Biotalousinstituutti on  mukana Saarijärven museon Eettinen eläin -näyttelyssä. Näyttelyssä kerrotaan tietotekstein ja videolla, miten eläinten hyvinvointi ja siten myös eettisyys on esillä mm. agrologien koulutuksessa.

 

Päivi Meriläisen ja Merja Nykäsen teoksia museon Autere-salissa. Kuva: SM / JT.
 
Päivi Meriläisen ja Merja Nykäsen teoksia museon Autere-salissa. Kuva: SM / JT.

 

Vuodesta 2011 maa- ja metsätalousministeri on valmistellut uutta eläinsuojelulakia, jonka lähtökohtana olisi, että eläin on tunteva ja kunnioitettava olento. Tästä on jo pientä esimakua: on tunnustettu että kalat kokevat kipua ja Suomen eläinsuojelulakiin on tullut määräys, että saaliskalat on lopetettava pyydystyksen jälkeen välittömästi turhaa kipua aiheuttamatta.Aikojen alussa oli maapallolla eläinlajien rikkaus. Yksi eläimistä kehitti taidon käyttää peukaloa ja aivot kasvoivat peukalon käyttöä tukeviksi. Nyt ihminen on vallannut koko maapallon ja käyttää omaksi hyödykseen toisia eläinlajeja ja maapalloa. Tämä on koitumassa maapallon tuhoksi, myös eläinlajeja kuolee sukupuuttoon ihmisen toimesta. Ihminen pystyy isoilla aivoillaan pohtimaan hyödyntavoittelun lisäksi eettisiä arvoja. Olisikin korkea aika kysyä, mikä on eettisesti oikein ihmisen suhteessa eläimeen. Kutsuin kymmenen taiteilijaa pohtimaan suhdettaan eläimeen, eettistä eläintä.

Päivi Meriläinen, näyttelyn koollekutsuja

Näyttelyn taiteilijat ovat Tuomo Blomqvist, Aino Kajaniemi, Virpi Lehto, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Päivi Meriläinen, Johanna Mäkitalo, Merja Nykänen, Laura Pohjonen, Kirsi Tapper, Seppo Uuranmäki ja Ulla Virta.

 

Tuomo Blomqvistin ja Johanna Mäkitalon teoksia museon veistoskäytävällä. Kuva: SM / JT.
 
Lattialla Tuomo Blomqvistin Takaisin luontoon (puu ja metalli, 2021) ja Luonnonsuojelualue (koivu ja rauta, 2021). Oikealla Johanna Mäkitalon Paljon vartijat (öljy kankaalle, 140 x 180 cm, 2021). Kuva: SM / JT.

 

Kirsi Tapperin lepästä, kuusesta, pihlajasta ja koivusta veistetty Käärme puhuu:"You will enjoy true success in whatever you do, if…" (2021). Kuva: SM / JT.
 
Kirsi Tapperin lepästä, kuusesta, pihlajasta ja koivusta veistetty Käärme puhuu:"You will enjoy true success in whatever you do, if…" (2021). Kuva: SM / JT.

 

JAMK Biotalousinstituutin banderolleja Saarijärven museon Eettinen eläin -näyttelyssä. Kuva: SM / JT.

 

Myös JAMK Biotalousinstituutti on  mukana Saarijärven museon Eettinen eläin -näyttelyssä. Näyttelyssä kerrotaan tietotekstein ja videolla, miten eläinten hyvinvointi ja siten myös eettisyys on esillä mm. agrologien koulutuksessa. Kuva: SM / JT.

 

 

JAMK Biotalous -logo
 

 

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.
 

 


 

Kuvanveistäjä Pekka Pitkänen Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 12.6.–15.8.2021

 

sm_pekka_pitkanen_jarska.jpg
 
Galleria Jarskassa nähdään kuvanveistäjä Pekka Pitkäseltä pronssisia, puu-valurautaisia ja yhdistelmätekniikalla toteutettuja teoksia. Kuva: SM / JT.

 

Vuonna 1950 Jyväskylässä syntynyt kuvanveistäjä Pekka Pitkänen on kesän 2021 taiteilija Tapperien Juholan Galleria Jarskassa.

Pekka Pitkänen asuu ja työskentelee Sipoon Martinkylässä. Pitkänen on sukupolvensa keskeisiä taiteilijoita, jonka viime näyttelyt ovat olleet Helsingin Ruoholahdenrannan Forum Boxissa. Syksyllä 2020 galleriassa oli esillä Pitkäsen taiteilijauran 50-vuotisjuhlanäyttely. Hän on kuulunut osuuskuntana toimivan näyttelytilan taiteilijavetoiseen ydinjoukkoon alusta asti. Pitkänen löysi tilan yhdessä akateemikko Kain Tapperin (6.6.1930–17.8.2004) kanssa pitkän etsinnän jälkeen noin 20 vuotta sitten. Pekka Pitkänen toimi vuosia myös Kain Tapperin ateljeeapulaisena.

Pronssi on Pekka Pitkäsen oman veistotaiteen perusmateriaali, vaikka joissakin hänen teoksissaan on myös kangasta ja nahkaa. Jyväskyläläisen kenkätehtailijan lapsenlapsi tutustui nahkaan ja sen tuoksuun jo lapsena. "Ihmiskunta on muokannut pronssista esteettisiä teoksia tuhansia vuosia, ei se hakeminen yhtäkkiä lopu. Myös minä pysyn omassa linnunlaulussani", Pitkänen on summannut taiteen tekemisensä materiaaliydintä. Jarskassa Pitkäseltä nähdään pronssiveistoksia, puuteoksia ja sekatekniikalla toteutettuja reliefejä.

Pitkänen piirtää, lukee paljon historiaa ja seuraa erityisesti tähtitiedettä – jälkimmäiset myös tuovat innoituksen omaan taiteeseen. Koti Sipoon avarien peltojen äärellä on erityisen otollinen tähtiä tutkivalle taiteilijalle. Häntä kiinnostaa aika, ajan käsite ja äärettömyys.

Lähde: "Kuvanveistäjän pitkä polku" HS 13.3.2020.

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Avoinna 12.6.–15.8.2021 la–su 12–16
Ryöppäläntie 59
43130 Saarijärvi

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Saarijärven museon, Tapperien Taideseura ry:n ja Saarijärven museon ystävät ry:n kanssa.

  

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

 


 

Hyvässä miljöössä – Marjo Hallila ja Marjaleena Pohjola-Valkola
10.11.2021–23.1.2022

 

Yksityiskohta Marjo Hallilan teoksesta Jäljet (Traces), 2019, 100 x 320 cm x 9, puupiirros/-kaiverrus, maali, mäntylevy, pigmentti. Kuva: Marjo Hallila.
 
Yksityiskohta Marjo Hallilan teoksesta Jäljet (Traces), 2019, 100 x 320 cm x 9, puupiirros/-kaiverrus, maali, mäntylevy, pigmentti. Kuva: Marjo Hallila.

 

Miljöösuhteemme muodostuu merkityksistä, joissa olemme henkilökohtaisilla sijainneilla mukana. Paikan ja ajan tajumme laajenee ja tasapainoinen kokemus luo turvallisuutta niissä sijainneissa, joissa olemme läsnä arjessa ja miljöössä. Oman elämämme paikka on rakennettava niistä elementeistä, joita miljööstä tarjoutuu ja joita, voimme siihen itse siirtää ja luoda. Taide on osa ihmiselämän paikkojen ja aikojen näkyväksi tekemistä. Se nostaa tietoisuuteen niitäkin asioita, joita kaipaamme ja joita realismin ja arjen miljöistä puuttuu. Taiteen ajat liikkuvat ajattomuudessa tai menneen, nykyisen ja tulevan kentillä.

Marjo Susanna Hallila (s. 1969, Miehikkälä) asuu ja työskentelee Suolahden Sörkänmäellä. Taiteessaan hän on erikoistunut kokeelliseen nykygrafiikkaan ja abstraktiin maalaukseen. Keskeisellä sijalla työskentelyssä ovat monialaisuus, kokeellisuus ja käsitteellisyys. Tärkeä rooli on intuitiolla, tunteilla ja vaikutelmilla. Varsovassa vietettyjen vuosien (2013­–2018) vaikutus taiteelliseen ilmaisuun on ollut merkittävä. Hallilan teoksia on ollut mukana kansainvälisissä biennaaleissa ja triennaaleissa. Suomessa hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyjä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Taiteilijan teoksia on sekä koti- että ulkomaisissa kokoelmissa. Hyvässä miljöössä -näyttelyssä Hallilalta on esillä valikoitu kokonaisuus abstrakteja maalauksia ja graafisia objekteja.

Marjaleena Pohjola-Valkola (s. 1954, Multia) luo maalauksiin värien, pintarakenteen ja esineaiheen tai kollaasinomaisen yhdistelmällisyyden avulla abstraktin ja arkisen esineen välille kysymyksen ja vastauksen. Vaikkapa tuoli tai herätyskello tikittää katsojan hereille, koska jokaisen esineen ja hetken ainutlaatuisuudessa on se lataus ja vire, joka voi virittää vastaanottajalle taajuuden luoda teoksesta oma kertomuksensa.

Saarijärven museon Hyvässä miljöössä -näyttely rohkaisee kävijöitä omakohtaisen sijainnin löytämiseen muuttuvassa miljöössä. Se mikä tuo ihmiselle rakennusaineita ja tasapainoa, voi selkeytyä kuvataiteen äärellä. Vaikka museossa jokainen kokee oman positionsa siinä tilassa ja hetkessä, niin taiteen syvävirtaus voi kantaa vielä jälkeenpäin jättäen jäljet ajalliseen olemassaoloon ja päivien rytmiin. Koululaisten kanssa työstetään työpajoissa hyvän ympäristön elementtejä ja kokonaisuutta. Projektin päämääränä on ympäristökasvatus, johon kuuluvat oman ympäristösuhteen vahvistaminen ja miljöön kehittäminen.

Esillä on myös koululaistöitä hyvästä ympäristöstä.

 


 

Ilmoille haihtuvat polut. Samuli Heimonen, Tiina Pyykkinen ja Hanna Råst 11.3.–13.9.2020
Palatsi – Maisa Kivi ja Johanna Pisto 1.10.2020–10.1.2021
Matkalla maan keskipisteeseen 2020 Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020, Saarijärven museossa 3.2.–25.4.2021
Eettinen eläin 19.5.–24.10.2021
Hyvässä miljöössä – Marjo Hallila ja Marjaleena Pohjola-Valkola 10.11.2021–23.1.2022

Saarijärven museon päärakennuksen ja Tapperien Juholan Galleria Jarskan näyttelyt 1989–2018 luettelona (pdf)