Home >> Saarijärven museo >> Nayttelyohjelma
Näyttelyohjelma

Hyvässä miljöössä
Marjo Hallila ja MarjaLeena Pohjola-Valkola
10.11.2021–23.1.2022

 

 

MarjaLeena Pohjola-Valkolan teoksia museon suuressa salissa. Kuva: SM / JT.
 

MarjaLeena Pohjola-Valkolan Vihreä ja turkoosi neliö – saa istua (akryyli kankaalle, keinutuoli, 170 x 220 cm, 2005) ja Voit avata (akryyli kankaalle, ovi, maalaukset 170 x 132 cm, 47 x 112 cm, 2009) museon suuressa salissa. Kuva: SM / JT.

 

Autere-salissa Marjo Hallilan Siimes (puukaiverrus, maalaus, mäntyliimalevy, pigmentti, vernissa, 11 osaa, 2021). Kuva: SM / JT.
 
Autere-salissa Marjo Hallilan Siimes (puukaiverrus, maalaus, mäntyliimalevy, pigmentti, vernissa, 11 osaa, 2021). Taustalla sarjasta Notes of Emotions akryylimaalaukset Marras (2016) ja Viljaa (2017). Kuva: SM / JT.

 

Miljöösuhteemme muodostuu merkityksistä, joissa olemme henkilökohtaisilla sijainneilla mukana. Paikan ja ajan tajumme laajenee ja tasapainoinen kokemus luo turvallisuutta niissä sijainneissa, joissa olemme läsnä arjessa ja miljöössä. Oman elämämme paikka on rakennettava niistä elementeistä, joita miljööstä tarjoutuu ja joita, voimme siihen itse siirtää ja luoda. Taide on osa ihmiselämän paikkojen ja aikojen näkyväksi tekemistä. Se nostaa tietoisuuteen niitäkin asioita, joita kaipaamme ja joita realismin ja arjen miljöistä puuttuu. Taiteen ajat liikkuvat ajattomuudessa tai menneen, nykyisen ja tulevan kentillä.

 

Marjo Hallila museon Autere-salissa, johon on ripustettu hänen teoksensa Siimes. Kuva: SM / JT.
 

Marjo Hallila museon Autere-salissa, ympärillä teos Siimes. Kuva: SM / JT.

 

Marjo Hallila (s. 1969, Miehikkälä) asuu ja työskentelee Suolahden Sörkänmäellä. "Monialainen työskentely on taiteeni voimavara ja elinehto: keskenään risteävät prosessit saavat vaikutteita toisistaan, tukevat, haastavat ja kyseenalaistavat toisiaan. Työskentelen jatkuvassa vuorovaikutuksessa materiaalien ja ympäristön kanssa. Tekemiseni taustalla on kysymys olemisen ja olemuksen käsitteiden hahmottamisesta." Hyvässä miljöössä -näyttelyssä Hallilalta on esillä valikoitu kokonaisuus abstrakteja maalauksia ja graafisia objekteja.

 

MarjaLeena Pohjola-Valkola ja teos Voit avata (akryyli kankaalle, ovi, maalaukset 170 x 132 cm, 47 x 112 cm, 2009). Kuva: SM / JT.
 

MarjaLeena Pohjola-Valkola ja teos Voit avata (akryyli kankaalle, ovi, maalaukset 170 x 132 cm, 47 x 112 cm, 2009).
Kuva: SM / JT.

 

MarjaLeena Pohjola-Valkola (s. 1954, Multia) luo maalauksiin värien, pintarakenteen ja esineaiheen tai kollaasinomaisen yhdistelmällisyyden avulla abstraktin ja arkisen esineen välille kysymyksen ja vastauksen. Vaikkapa tuoli tai herätyskello tikittää katsojan hereille, koska jokaisen esineen ja hetken ainutlaatuisuudessa on se lataus ja vire, joka voi virittää vastaanottajalle taajuuden luoda teoksesta oma kertomuksensa.

Saarijärven museon Hyvässä miljöössä -näyttely rohkaisee kävijöitä omakohtaisen sijainnin löytämiseen muuttuvassa miljöössä. Se mikä tuo ihmiselle rakennusaineita ja tasapainoa, voi selkeytyä kuvataiteen äärellä. Vaikka museossa jokainen kokee oman positionsa siinä tilassa ja hetkessä, niin taiteen syvävirtaus voi kantaa vielä jälkeenpäin jättäen jäljet ajalliseen olemassaoloon ja päivien rytmiin. Koululaisten kanssa työstetään työpajoissa hyvän ympäristön elementtejä ja kokonaisuutta. Projektin päämääränä on ympäristökasvatus, johon kuuluvat oman ympäristösuhteen vahvistaminen ja miljöön kehittäminen.

Esillä on myös koululaistöitä hyvästä ympäristöstä.

 

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.
 
Taiteen edistämiskeskuksen logo.
 

 


 

Päättyneet näyttelyt

 

  • Eettinen eläin. Tuomo Blomqvist, Aino Kajaniemi, Virpi Lehto, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Päivi Meriläinen, Johanna Mäkitalo, Merja Nykänen, Laura Pohjonen, Kirsi Tapper, Seppo Uuranmäki ja Ulla Virta. 19.5.–24.10.2021.
  • Kuvanveistäjä Pekka Pitkänen Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 12.6.–15.8.2021
  • Matkalla maan keskipisteeseen 2020. Duncan Butt Juvonen, Laura Dahlberg, Taija Goldblatt, Pasi Erik Karjula, Anne Lehtelä, Petra Lindholm, Maija Ojanen, Anna Ruth, Jukka Silokunnas, Toûa Toûa ja Ilkka Virtanen Saarijärven museossa 3.2.–25.4.2021
  • Palatsi – Maisa Kivi ja Johanna Pisto 1.10.2020–10.1.2021
  • Matkalla maan keskipisteeseen 2020. Jussi Järvinen Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020
  • Ilmoille haihtuvat polut. Samuli Heimonen, Tiina Pyykkinen ja Hanna Råst 11.3.–13.9.2020

 

Saarijärven museon päärakennuksen ja Tapperien Juholan Galleria Jarskan näyttelyt 1989–2018 luettelona (pdf)