Home >> Saarijärven museo >> Nayttelyohjelma
Näyttelyohjelma

Matkalla maan keskipisteeseen 2020
Saarijärven museossa 3.2.–25.4.2021
Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020

 

Yksityiskohta näyttelyjulisteesta. Kuva: Anna Binta Diallo.
 

 

Saarijärven museon päärakennus

 

sm_matkalla02.png
 
Vasemmalla ylhäällä Maija Ojasen Kevätuhri, 2019, muste paperille,120 x 115 cm. Alhaalla Ilkka Virtasen Plan B - Homo Balaena, 2019, mänty, 320 x 50 x 55 cm. Oikealla yksityiskohta valokuvasta, joka liittyy Meri Hietalan & Antti Ahosen performatiiviseen ahtautumista, kehollista tutkimusmatkaa ympäristöön tarkastelevaan tutkimukseen.

 

Matkalla maan keskipisteeseen on joka viides vuosi järjestettävä keskisuomalaisen nykytaiteen katsaus. Tällä kertaa näyttely tutkii paikkaa – kuulumista ja ulkopuolisuutta. Halu kuulua johonkin on luontainen tunne ja tarve ihmiselle, sen sijaan ulkopuolisuuden tunnetta pidetään helposti negatiivisena asiana. Passivoiko kuuluminen ja tyytyväisyys omaan asemaan meitä liikaa? Voiko ulkopuolisuus olla myös voimavara? Entä kenellä on valta pystyttää rajoja tai päättää kuka ja mikä kuuluu minnekin maapallolla? Kuuluuko ihminen enää lainkaan luontoon ja muuhun biologiseen maailmaan?

Näyttelyssä panostetaan alueellisten ja valtakunnallisten rajojen vaalimisen sijaan avoimuuteen, minkä vuoksi taiteilijahaku on ollut avoinna niin keskisuomalaisille, suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin taiteilijoille. Saarijärvellä nähdään monipuolinen joukko taiteilijoita eri puolilta Suomea ja maailmaa, yhteisenä nimittäjänä joko yhteys Keski-Suomeen tai halu luoda yhteys maakuntaan. Näyttelyssä nähdään installaatiota, videotaidetta, veistoksia, seinätekstiilejä, piirroksia ja maalauksia 14 taiteilijalta tai taiteilijaparilta. Mukana ovat Duncan Butt Juvonen, Laura Dahlberg, Taija Goldblatt, Hana Lee Erdman & Louise Dahl, Meri Hietala & Antti Ahonen, Pasi Eerik Karjula, Anne Lehtelä, Petra Lindholm, Maija Ojanen, Anna Ruth, Jukka Silokunnas, Anders Smebye & Vikram Uchida-Khanna, Toûa Toûa ja Ilkka Virtanen. Tapperien Juholan Galleria Jarskassa oli kesällä 2020 esillä Jussi Järvisen teoksia.

 

Neljä stillkuvaa Jukka Silokunnaksen teoksesta Hei Vaan (2017, stop motion -animaatio/hd-video. editio 1/4).
 
Neljä stillkuvaa Jukka Silokunnaksen teoksesta Hei Vaan (2017, stop motion -animaatio/hd-video. editio 1/4).

 

Näyttelyn on kuratoinut ruotsalais-suomalainen kuraattori Rickard Borgström. Näyttelyn tuottavat Jyväskylän taidemuseo, Keuruun museo, Saarijärven museo ja Jyväskylän Taiteilijaseura. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Jyväskylän yliopisto, Keski-Suomen tanssinkeskus, Valon kaupunki -tapahtuma. Näyttely järjestetään Jyväskylän taidemuseossa, Saarijärven museossa, Keuruun museossa sekä Galleria Jarskassa Saarijärvellä. Kussakin museossa on näytteillä oma kokonaisuutensa.

 

Taiteilijatapaamiset

 

 

Jyväskylän taidemuseo järjesti verkkotaiteilijatapaamisen Petra Lindholmin ja Anna Järvisen kanssa 12.2.2021. Jyväskylässä Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelyssä taiteilijaparilta on esillä heidän ensimmäinen yhteistyönsä, videoinstallaatio Tur och Retur (2018) ja Saarijärvellä Lindholmilta nähdään videoteoksen Bystanders (2020) lisäksi tekstiiliteoksia. Tallenne taiteilijatapaamisesta on katsottavissa huhtikuun 2021 loppuun saakka.

Tekstitys tietokoneella: Videon käynnistyttyä vie hiiren kursori videon päälle, jolloin asetusvalikko pikakuvakkeineen ilmestyy videon alalaitaan. Tekstityksen pikakuvake on neliö, jonka alalaidassa on katkoviivoja.

Tekstitys mobiililaitteella: Videon käynnistyttyä hipaise videota kerran, jolloin asetusvalikko pikakuvakkeineen ilmestyy videon alalaitaan. Tekstityksen pikakuvake on neliö, jonka alalaidassa on katkoviivoja. Tekstityksen pikakuvake saattaa olla myös piilossa valikossa, jonne pääsee hipaisemalla pikakuvaketta, jossa on kolme pistettä.

 

 

 

Saarijärven museo ja Jyväskylän taidemuseo järjestivät verkkotaiteilijatapaamisen Ilkka Virtasen kanssa 7.4.2021. Saarijärvellä Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelyssä kuvanveistäjältä on esillä veistosinstallaatio Homo novus. Huom! Tallenne taiteilijatapaamisesta on katsottavissa 22.4.2021 saakka. Tallenne: Saarijärven museo, Valokuva: Hannu-Pekka Auraneva.

 

Galleria Jarska

 

Oikealla ylhäällä Jussi Järvisen teos Oma koti kullan kallis (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, digitaalivedos kankaalle, 2020, kuva: Oikeutta eläimille / eläintehtaat.fi) ja alempana yksityiskohta teoksesta. Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.
 
Oikealla ylhäällä Jussi Järvisen teos Oma koti kullan kallis (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, digitaalivedos kankaalle, 2020, kuva: Oikeutta eläimille / eläintehtaat.fi) ja alempana yksityiskohta teoksesta. Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.

 

Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden avasi Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020 esillä ollut, karstulalaislähtöisen Jussi Järvisen (s. 1993) näyttely. Nykyisin Helsingissä asuva Järvinen on opiskellut muun muassa Göteborgin HDK Academy of Design and Crafts -maisteriohjelmassa.

"Yhdistän kolmiulotteisissa teoksissani esimerkiksi arkkityyppisiä korun muotoja, tekstiä ja symboleja. Keskityn työskentelyssäni erityisesti sukupuoleen, ruumiillisuuteen ja valtasuhteisiin. Koska taustani ja henkilökohtainen suhde näyttelyn sijaintiin on niin vahvasti läsnä, en voi olla huomioimatta sitä näyttelyteoksissani ja osallistumisessani näyttelyyn. Lähestyn teemaa kuitenkin kriittisesti niin omaa kotipaikkaani ja -ympäristöäni kuin laajemmin yhteiskuntaa ja esimerkiksi kansallisuuden representaatioita kohtaan. Oman identiteetin takia olen myös kokenut ulkopuolisuutta, joten näyttelyssä käsittelen ja materialisoin näitä kokemuksia suhteessa näyttelyn paikkaan sekä sijaintiin kotiseudullani", Järvinen kertoo.

 

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.
 

 


 

Eettinen eläin 19.5.–24.10.2021

 

Yksityiskohta Merja Nykäsen teoksesta Toistensa kaltaiset, 2020. Kuva: Samuli Sivonen.
 

Yksityiskohta Merja Nykäsen teoksesta Toistensa kaltaiset, 2020. Kuva: Samuli Sivonen.

 

Vuodesta 2011 maa- ja metsätalousministeri on valmistellut uutta eläinsuojelulakia, jonka lähtökohtana olisi, että eläin on tunteva ja kunnioitettava olento. Tästä on jo pientä esimakua: on tunnustettu että kalat kokevat kipua ja Suomen eläinsuojelulakiin on tullut määräys, että saaliskalat on lopetettava pyydystyksen jälkeen välittömästi turhaa kipua aiheuttamatta.Aikojen alussa oli maapallolla eläinlajien rikkaus. Yksi eläimistä kehitti taidon käyttää peukaloa ja aivot kasvoivat peukalon käyttöä tukeviksi. Nyt ihminen on vallannut koko maapallon ja käyttää omaksi hyödykseen toisia eläinlajeja ja maapalloa. Tämä on koitumassa maapallon tuhoksi, myös eläinlajeja kuolee sukupuuttoon ihmisen toimesta. Ihminen pystyy isoilla aivoillaan pohtimaan hyödyntavoittelun lisäksi eettisiä arvoja. Olisikin korkea aika kysyä, mikä on eettisesti oikein ihmisen suhteessa eläimeen. Kutsuin kymmenen taiteilijaa pohtimaan suhdettaan eläimeen, eettistä eläintä.

Päivi Meriläinen, näyttelyn koollekutsuja

Näyttelyn taiteilijat ovat Tuomo Blomqvist, Aino Kajaniemi, Virpi Lehto, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Päivi Meriläinen, Johanna Mäkitalo, Merja Nykänen, Laura Pohjonen, Kirsi Tapper, Ulla Virta ja Seppo Uuranmäki.

 

Vasemmalla Päivi Meriläisen Mustan toisella puolen (akryyli, hiili, 160 x 160 cm, 2020) ja oikealla yksityiskohta Aino Kajaniemen kokoelmateoksesta, joka on kunnianosoitus pienille ja välttämättömille hyönteisille. Kuvat: Päivi Meriläinen ja Aino Kajaniemi.
 
Vasemmalla Päivi Meriläisen Mustan toisella puolen (akryyli, hiili, 160 x 160 cm, 2020) ja oikealla yksityiskohta Aino Kajaniemen kokoelmateoksesta, joka on kunnianosoitus pienille ja välttämättömille hyönteisille. Kuvat: Päivi Meriläinen ja Aino Kajaniemi.

 

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.
 

 


 

Hyvässä miljöössä – Marjo Hallila ja Marjaleena Pohjola-Valkola
10.11.2021–23.1.2022

 

Yksityiskohta Marjo Hallilan teoksesta Jäljet (Traces), 2019, 100 x 320 cm x 9, puupiirros/-kaiverrus, maali, mäntylevy, pigmentti. Kuva: Marjo Hallila.
 
Yksityiskohta Marjo Hallilan teoksesta Jäljet (Traces), 2019, 100 x 320 cm x 9, puupiirros/-kaiverrus, maali, mäntylevy, pigmentti. Kuva: Marjo Hallila.

 

Miljöösuhteemme muodostuu merkityksistä, joissa olemme henkilökohtaisilla sijainneilla mukana. Paikan ja ajan tajumme laajenee ja tasapainoinen kokemus luo turvallisuutta niissä sijainneissa, joissa olemme läsnä arjessa ja miljöössä. Oman elämämme paikka on rakennettava niistä elementeistä, joita miljööstä tarjoutuu ja joita, voimme siihen itse siirtää ja luoda. Taide on osa ihmiselämän paikkojen ja aikojen näkyväksi tekemistä. Se nostaa tietoisuuteen niitäkin asioita, joita kaipaamme ja joita realismin ja arjen miljöistä puuttuu. Taiteen ajat liikkuvat ajattomuudessa tai menneen, nykyisen ja tulevan kentillä.

Marjo Susanna Hallila (s. 1969, Miehikkälä) asuu ja työskentelee Suolahden Sörkänmäellä. Taiteessaan hän on erikoistunut kokeelliseen nykygrafiikkaan ja abstraktiin maalaukseen. Keskeisellä sijalla työskentelyssä ovat monialaisuus, kokeellisuus ja käsitteellisyys. Tärkeä rooli on intuitiolla, tunteilla ja vaikutelmilla. Varsovassa vietettyjen vuosien (2013­–2018) vaikutus taiteelliseen ilmaisuun on ollut merkittävä. Hallilan teoksia on ollut mukana kansainvälisissä biennaaleissa ja triennaaleissa. Suomessa hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyjä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Taiteilijan teoksia on sekä koti- että ulkomaisissa kokoelmissa. Hyvässä miljöössä -näyttelyssä Hallilalta on esillä valikoitu kokonaisuus abstrakteja maalauksia ja graafisia objekteja.

Marjaleena Pohjola-Valkola (s. 1954, Multia) luo maalauksiin värien, pintarakenteen ja esineaiheen tai kollaasinomaisen yhdistelmällisyyden avulla abstraktin ja arkisen esineen välille kysymyksen ja vastauksen. Vaikkapa tuoli tai herätyskello tikittää katsojan hereille, koska jokaisen esineen ja hetken ainutlaatuisuudessa on se lataus ja vire, joka voi virittää vastaanottajalle taajuuden luoda teoksesta oma kertomuksensa.

Saarijärven museon Hyvässä miljöössä -näyttely rohkaisee kävijöitä omakohtaisen sijainnin löytämiseen muuttuvassa miljöössä. Se mikä tuo ihmiselle rakennusaineita ja tasapainoa, voi selkeytyä kuvataiteen äärellä. Vaikka museossa jokainen kokee oman positionsa siinä tilassa ja hetkessä, niin taiteen syvävirtaus voi kantaa vielä jälkeenpäin jättäen jäljet ajalliseen olemassaoloon ja päivien rytmiin. Koululaisten kanssa työstetään työpajoissa hyvän ympäristön elementtejä ja kokonaisuutta. Projektin päämääränä on ympäristökasvatus, johon kuuluvat oman ympäristösuhteen vahvistaminen ja miljöön kehittäminen.

Esillä on myös koululaistöitä hyvästä ympäristöstä.

 


 

Ilmoille haihtuvat polut. Samuli Heimonen, Tiina Pyykkinen ja Hanna Råst 11.3.–13.9.2020
Palatsi – Maisa Kivi ja Johanna Pisto 1.10.2020–10.1.2021
Matkalla maan keskipisteeseen 2020 Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020, Saarijärven museossa 3.2.–25.4.2021
Eettinen eläin 19.5.–24.10.2021
Hyvässä miljöössä – Marjo Hallila ja Marjaleena Pohjola-Valkola 10.11.2021–23.1.2022

Saarijärven museon päärakennuksen ja Tapperien Juholan Galleria Jarskan näyttelyt 1989–2018 luettelona (pdf)