Home >> Saarijärven museo >> Saarijarven Naisen Kansallispuku Ja Suvun Puvut
Saarijärven naisen kansallispuku ja suvun puvut

 

Tarkistettu Saarijärven naisen kansallispuku kahtena erilaisena yhdistelmänä. Kuva: SM / JT.

 

Tarkistettu Saarijärven naisen kansallispuku kahtena erilaisena yhdistelmänä

 

Vasemmanpuoleisella mallilla on päässään luonnonvalkoisella, kuosiinkudotulla silkillä päällystetty tykkimyssy, jonka alla on tykkipitsi. Kaulalla mallilla on punainen silkkihuivi. Valkoisen paidan etuhalkion sulkee hopeinen paljinsolki. Puvussa on kaksi röijyvaihtoehtoa. Mallilla on päällään sininen röijy, jonka vyötäröosassa on laskostelma. Röijyssä on kiinnittiminä viisi paria metallisia lankahakasia, jotka jäävät piiloon. Pukuun kuuluu kolme eri esiliinavaihtoehtoa, joista mallilla on päällään sininen silkkiesiliina. Esiliina on sidottu puolipellavaisella pirtanauhalla, joista on kaksi vaihtoehtoa. Nauhan kuvio muodostuu pellavalangoista.  

Oikeanpuoleisella mallilla on päällään vaaleasävyisempi versio. Päässä on neidon päähine eli punaiset silkkinauhat. Pukuun kuuluu kaksi röijyvaihtoehtoa, joista mallin päällä on kimohihainen, vaaleampi röijy. Edessä etureunat menevät päällekkäin ja varsinaisia kiinnittimiä ei ole. Röijy kiinnitetään yhdellä neulalla. Pukuun kuuluu kolme eri esiliinavaihtoehtoa, joista mallilla on päällään käsinkudottu raidallinen, puolipellavainen esiliina. Esiliina solmitaan paikalleen pirtanauhalla. Hameen kangas on tiiviiksi kudottua puuvillapalttinaa ja hame on laskostettu takapainotteisesti.  

Pukuun kuuluu käsinneulotut sukat, jotka eivät ole kummankaan mallin jaloissa. Tehdasvalmisteisista kansallispuvun sukista voidaan puvun kanssa käyttää punaisia tai valkoisia sukkia, kuten malleilla. Oikeanpuoleisen mallin pirtanauhavaihtoehdosta tehty sukkanauha pitää sukat ylhäällä. Kenkinä voi käyttää mustia pintanahkaisia avokkaita tai nauhakenkiä, joista jälkimmäiset ovat malleilla jalassa. Kuvat: SM / JT.

 

Saarijärven naisen kansallispuvun historiaa

 

Vuonna 1968 Saarijärvi-Seura teki aloitteen Saarijärven naisen kansallispuvun kokoamisesta, jonka lähtökohdaksi otettiin 1820-luvun alussa paikkakunnalla kudottu kangas. Alueen yleisleima ja pukujen mallit olivat samaan aikaan samanlaisia, joten tästä syystä kansallispukuun sisällytettiin vaihtoehtoisia malleja. Puku julkaistiin vuonna 1969 ja niitä ryhdyttiin valmistamaan sen hetkisen muodin mukaisesti – esimerkiksi hameen pituus ulottui hieman polven alapuolelle. Silloista Saarijärven naisen kansallispukua ei tarkistettu, vaan sen toteuttamisessa noudatettiin kansallispuvun valmistuksen perinteisiä ohjeita. Tarkistamattomasta puvusta esiintyy useita käyttökelpoisia versioita, vaikka ne eivät olekaan Kansallispukuraadin hyväksymiä. Vuonna 1982 Hannele Heikkisen pukua käsitelleen opinnäytetyön johtopäätöksenä oli, että Saarijärven naisen kansallispuku olisi aiheellista tarkistuttaa virallisesti, jolloin puvulle saataisiin sarjotut kaavat ja teko-ohjeet.

Puvun tarkastustyön saattaminen loppuun aloitettiin vuonna 2012. Pukutarkistuksen tilaajayhteisö oli Saarijärvi-Seura r.y. ja hanke toteutettiin Viisari Leader ry:n tuella. Seuran taholta yhdyshenkilönä ja hankevastaavana toimi kotiseutu- ja kansallispukuaktiivi Eila Peura, joka jatkoi edesmenneen kotiseutuneuvos Ilta Ikkalan työtä puvun tarkistamiseksi. Saarijärven naisen tarkistettu puku julkistettiin Kansallispuvun juhlapäivä 6.10.2018 Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.

Mallipukuja valmistetaan aina kaksi kappaletta. Ensimmäinen, A-puvuksi nimetty talletetaan Suomen kansallispukukeskuksen mallipukukokoelmaan. Toinen, niin sanottu B-puku jää tilaajayhteisölle, tässä tapauksessa Saarijärvi-Seura r.y:lle esittely- ja markkinointitarkoituksiin. Tarkistetun puvun toteuttamiseen osallistui suuri joukko käsityön ja kansallispukujen ammattilaisia. Asiantuntijana puvun kokoamisessa toimi museoneuvos Mariliina Perkko. Mallipukujen käsinkudotut kankaat syntyivät Tiina Lajusen käsissä, tykkimyssyn pitsin nypläsi Eila Siniluoto ja puvun eri osat ompeli Soja Murto-Hartikainen ja Minna Koskinen. Paidan solki on Johanna Rantalaisen valmistama.

 

Tietoa puvuista

 

Saarijärven naisen kansallispuku (tarkistamaton)

Mahlun puku

Lanneveden puku

Uus-Hännisen suvun puku