Home >> Saarijärven museo >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Tapperien Juholan päärakennus
 

Tapperien Juholan päärakennus ja kesäinen piha-alue. Kuva: SM / Kari Kotilainen.

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä. Lisätietoa Tapperin taiteilijaveljeksistä, veljesten vanhemmista ja Juholan esite.

 


 

Avoinnaoloajat, pääsyliput ja yhteystiedot

 

Avoinnaoloajat

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska ovat suljettu kesältä  2020. Kohde oli avoinna 13.6.–16.8. la–su klo 12–16. Kohde on avoinna kevät- ja syyskaudella ryhmille tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8413.

 

Pääsyliput

Aikuiset (15-v.– ) 5,00 €
Eläkeläiset 2,50 €
Aikuiset, ryhmä (10 henkilöä tai enemmän) 2,50 €
Lapset (0–14) 0,00 €.

 

Yhteystiedot

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)
43130 Tarvaala (Saarijärvi)

 


 

Jussi Järvisen näyttely Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020 avasi Keski-Suomen museoiden näyttelykokonaisuuden Matkalla maan keskipisteeseen 2020

 

Oikealla ylhäällä Jussi Järvisen teos Oma koti kullan kallis (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, digitaalivedos kankaalle, 2020, kuva: Oikeutta eläimille / eläintehtaat.fi) ja alempana yksityiskohta teoksesta. Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.
 

Oikealla ylhäällä Jussi Järvisen teos Oma koti kullan kallis (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, digitaalivedos kankaalle, 2020, kuva: Oikeutta eläimille / eläintehtaat.fi) ja alempana yksityiskohta teoksesta. Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.

 

Galleria Jarskassa oli esillä 13.6.–16.8.2020 Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden näyttely, jossa nähtiin karstulalaislähtöisen Jussi Järvisen (s. 1993) taidetta. Nykyisin Helsingissä asuva Järvinen on opiskellut muun muassa Göteborgin HDK Academy of Design and Crafts -maisteriohjelmassa.

"Yhdistän kolmiulotteisissa teoksissani esimerkiksi arkkityyppisiä korun muotoja, tekstiä ja symboleja. Keskityn työskentelyssäni erityisesti sukupuoleen, ruumiillisuuteen ja valtasuhteisiin. Koska taustani ja henkilökohtainen suhde näyttelyn sijaintiin on niin vahvasti läsnä, en voi olla huomioimatta sitä näyttelyteoksissani ja osallistumisessani näyttelyyn. Lähestyn teemaa kuitenkin kriittisesti niin omaa kotipaikkaani ja -ympäristöäni kuin laajemmin yhteiskuntaa ja esimerkiksi kansallisuuden representaatioita kohtaan. Oman identiteetin takia olen myös kokenut ulkopuolisuutta, joten näyttelyssä käsittelen ja materialisoin näitä kokemuksia suhteessa näyttelyn paikkaan sekä sijaintiin kotiseudullani", Järvinen kertoo.

 

Yläkuvassa vasemmalta teokset J, U, S, S, I (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, 2019) ja ”Myydään! En halua sitä enää sen nykyisen maineensa takia.”, hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka 2019). Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.
 

Yläkuvassa vasemmalta teokset J, U, S, S, I (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, 2019) ja ”Myydään! En halua sitä enää sen nykyisen maineensa takia.”, hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka 2019). Alhaalla vasemmalla yksityiskohta teoksesta BFF (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, ruostumaton teräs, 2020). Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.

 

 


 

Valokuvia Tappereista Juholassa

 

Tapperit valokuvissa Juholassa. Kuvat: SM / JT.
 

Terjo Kiljunen koosti kesällä 2018 valokuvanäyttelyn Tapperien elämästä Juholan pihapiiriin ja tilan päärakennukseen. Kesällä 2019 valokuvia asetettiin taiteilijaveljesten lapsuuden ja nuoruuden kotitilan miljööseen lisää. Kuvat: SM / JT.

 

Maastoreitti

 

Saarijärven museon mobiiliopas Tapperien Juholan maastoreitillä. Harri Tapper kertoo videolla Tiltan kirkkotiestä. Kuva: SM / JT.
 

Harri Tapper kertoo Saarijärven museon tekemässä Juholan maastoreitin mobiilioppaassa videolla muun muassa Tiltan kirkkotiestä, jota pitkin veljesten isoäiti kulki kirkolle. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja. Reitin alussa on myös QR-koodikyltti, josta koodin lukemalla pääsee Saarijärven museon tekemään maastoreitin mobiilioppaaseen. Oppaassa on monilla reitin kohteilla video, jossa kirjailija Harri Tapper kertoo maastoreitin kohteista syksyllä 1996 tehdyllä tallenteella. Tallenteen on kuvannut ja leikannut SM / Olavi Lahtela ja digitoinut SM / Tarmo Moisio. Jos QR-koodit eivät ole vielä tuttuja, museo on tehnyt myös pikaoppaan QR-koodien lukemiseen.