Home >> Saarijärven museo >> Tapperien Juhola Ja Galleria Jarska
Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
tapperien_juhola01.jpg

 

Toista maailmansotaa seuranneena jälleenrakennusaikana myös Juholassa rakennettiin. Vanhan Juholan, nykyisen talon takana sijainneen asuinrakennuksen kunto alkoi pettää ja se oli käynyt Tapperin perheelle pieneksi. Uuden päärakennuksen rakentamisesta vastasi Tapperin veljesten isän Vihtorin sukulainen Aatto Tapper. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1945 ja uusi talo valmistui neljä vuotta myöhemmin. Kuva: SM / JT.

 

Juhola on Tapperin veljesten lapsuuden ja nuoruuden koti. Nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1949 ja sen pihapiirissä sijaitsee navettagalleria Jarska. Lähimaastossa löytyy myös opastauluin merkitty maastoreitti veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikoille (Maastoreitin kartta pdf-muodossa). Tapperin veljesten isoisän isä Juho Mikonpoika asettui asumaan Ryöppälän torppaan 1861. Tila jaettiin myöhemmin, ja veljesten isoisän saamaa osuutta kutsuttiin Juholaksi. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät tilalla lapsuutensa ja nuoruutensa. Myös Tapperin veljesten vanhemmat, Aino ja Vihtori, asuivat Juholassa kuolemaansa saakka. Rakennuksen yläkerrassa on Markon kirjoituskoppi ja veljesten huoneet alkuperäisine kalusteineen, joista osa on Kainin tekemiä. Nykyisin kaupungin omistama Juholan tila on maamme kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen liittyvä valtakunnallisesti merkittävä kohde. Tapperin perheen 1960-luvulla käymä koskisota nosti ensimmäisenä luontoarvot huomion kohteeksi. Juholassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja Juholan navettagalleria Jarskassa on kesäisin näyttelyitä. Lisätietoa Tapperin taiteilijaveljeksistä, veljesten vanhemmista ja Juholan esite.

 


 

Avoinnaoloajat, pääsyliput ja yhteystiedot

 

Avoinnaoloajat

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska ovat suljettu vuodelta 2021. Kohde oli avoinna 12.6.–15.8.2021 la–su 12–16.
Kohde on avoinna kevät- ja syyskaudella ryhmille tilauksesta. Tiedustelut sekä ryhmä- ja opastusvaraukset puhelinnumerosta 044 459 8413.

 

Pääsyliput

Aikuiset (15-v.– ) 5,00 €
Eläkeläiset 2,50 €
Aikuiset, ryhmä (10 henkilöä tai enemmän) 2,50 €
Lapset (0–14) 0,00 €.

 

Yhteystiedot

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Ryöppäläntie 59 (Osoite Google Mapsissa)
43130 Tarvaala (Saarijärvi)

 

 
 

 

Valokuvia Tappereista Juholassa

 

Tapperit valokuvissa Juholassa. Kuvat: SM / JT.
 

Terjo Kiljunen koosti kesällä 2018 valokuvanäyttelyn Tapperien elämästä Juholan pihapiiriin ja tilan päärakennukseen. Kesällä 2019 valokuvia asetettiin taiteilijaveljesten lapsuuden ja nuoruuden kotitilan miljööseen lisää. Kuvat: SM / JT.

 

Maastoreitti

 

Saarijärven museon mobiiliopas Tapperien Juholan maastoreitillä. Harri Tapper kertoo videolla Tiltan kirkkotiestä. Kuva: SM / JT.
 

Harri Tapper kertoo Saarijärven museon tekemässä Juholan maastoreitin mobiilioppaassa videolla muun muassa Tiltan kirkkotiestä, jota pitkin veljesten isoäiti kulki kirkolle. Kuva: SM / Janne Timperi.

 

Vierailijat voivat tutustua Juholan pihapiiriin opastauluin merkittyä maastoreittiä seuraten (reitin kartta pdf-tiedostona). Maastoreitti on pihapiirissä ja sen lähistössä kiertävä polku, jonka varrella on Tapperin veljesten nuoruusvuosien tapahtumapaikkoja. Reitin alussa on myös QR-koodikyltti, josta koodin lukemalla pääsee Saarijärven museon tekemään maastoreitin mobiilioppaaseen. Oppaassa on monilla reitin kohteilla video, jossa kirjailija Harri Tapper kertoo maastoreitin kohteista syksyllä 1996 tehdyllä tallenteella. Tallenteen on kuvannut ja leikannut SM / Olavi Lahtela ja digitoinut SM / Tarmo Moisio. Jos QR-koodit eivät ole vielä tuttuja, museo on tehnyt myös pikaoppaan QR-koodien lukemiseen.