Home >> Saarijärven museo >> Tapperien Taideseura Ry
Tapperien Taideseura ry
Tapperit Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Juholassa 1960-luvulla.
 

Vasemmalta Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Tapper Juholassa 1960-luvulla. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Tapperien Taideseura ry

 

Tapperien taiteilijaveljesten synnyinkoti Juhola (aluekartta ja maastoreitti pdf-tiedostona) on Saarijärven Tarvaalassa. Kun Juholassa ei kukaan enää vakituisesti asunut, järjesteltiin tila ja rakennukset Saarijärven kaupungin hallintaan. Samaan järjestelyyn liittyen perustettiin 1993 Tapperien Taideseura ry. Yhdistyksen perustamista edeltäneisiin toimintaperiaate- ja sääntöluonnoksiin pääsee tutustumaan tästä ja tästä linkistä (pdf).

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea taidetta sekä taiteen ja luovuuden tutkimusta. Puheenjohtajina ovat toimineet Eila Tiainen, Kalevi Kivistö, Veikko Hyytiäinen ja Erkki Laatikainen sekä Pekka Mäkelä. Yhdistyksen kaupungin edustaja on museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen. Veljeksistä kolme on haudattu Saarijärvelle sukuhautaan Vihtorin ja Ainon viereen ja yksi Tampereelle.

Yhdistys toimii laaja-alaisesti kaupungin kanssa yhdessä Juholan kotilaa koskevissa asioissa ja veljesten tuotannon tallentamissa ja digitoimisessa tutkijoiden käyttöön. Aineisto on sijoitettuna Saarijärven museoon, sillä Tapperit ovat tunnettu osa Saarijärven ja Suomen historiaa. Seura keräsi alkupääoman Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahastoon ja Tapperin taiteilijaveljesten rahasto perustettiin vuonna 2004. Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n Nimikko-jäseneksi kuuluvan seuran logon on suunnitellut lavastaja Yrjö Tapper ja seuralla on käytössään akateemikko Kain Tapperin valmistama mitali. Seuran hallitus on myöntänyt sen veljesten taiteenaloilla ja hengessä toimineille henkilöille seuraavina juhlavuosina:

  • 1993: Eero Hyvämäki, Juhani Pallasmaa, Matti Sanaksenaho ja Kalevi Kivistö
  • 2003: Samuli Heimonen, Natalie Minnevik ja Viivi Luik
  • 2009: Pasi Erik Karjula, Sirkku Peltola ja Petteri Laiti
  • 2014: Radoslaw Gryta, Milla Ollikainen ja Janne Heinonen

 

Taideseuran hallitus vuonna 2021

 

puheenjohtaja Eeva Kuusela
sihteeri ja taloudenhoitaja Riitta Lintunen
Tarvaalan kylän ja Tapper-ryhmän edustaja Markku Koskenlahti
suvun edustaja Terjo Kiljunen
asiantuntija, kuvataide Hannu Castrén
asiantuntija, kirjallisuus Mikko Keskinen
asiantuntija, esittävä taide Pasi Saarinen
asiantuntija, koulutus ja tutkimus Esa Sironen
toiminnantarkastajat Maire Hyvönen, varalla Hannu Jakoaho

 

Yhteystiedot ja jäsenmaksut

 

Tapperien Taideseura ry
Y-tunnus: 0983582-1
Jäsenmaksut tilille FI92 4766 1020 0025 76. Muista liittää mukaan yhteystietosi.
Jäsenmaksu on 15,00 €/vuosi, henkilön ainaisjäsenmaksu on 100,00 €, kannatusjäsenmaksu 150,00€ /vuosi. Yritysten ja yhteisöjen kannatusjäsenmaksu on 500,00 €/vuosi

 
 

 

Jussi Järvisen näyttely Galleria Jarskassa 13.6.–16.8.2020 avasi Keski-Suomen museoiden näyttelykokonaisuuden Matkalla maan keskipisteeseen 2020

 

Oikealla ylhäällä Jussi Järvisen teos Oma koti kullan kallis (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, digitaalivedos kankaalle, 2020, kuva: Oikeutta eläimille / eläintehtaat.fi) ja alempana yksityiskohta teoksesta. Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.
 

Oikealla ylhäällä Jussi Järvisen teos Oma koti kullan kallis (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, digitaalivedos kankaalle, 2020, kuva: Oikeutta eläimille / eläintehtaat.fi) ja alempana yksityiskohta teoksesta. Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.

 

Galleria Jarskassa oli esillä 13.6.–16.8.2020 Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden näyttely, jossa nähtiin karstulalaislähtöisen Jussi Järvisen (s. 1993) taidetta. Nykyisin Helsingissä asuva Järvinen on opiskellut muun muassa Göteborgin HDK Academy of Design and Crafts -maisteriohjelmassa.

"Yhdistän kolmiulotteisissa teoksissani esimerkiksi arkkityyppisiä korun muotoja, tekstiä ja symboleja. Keskityn työskentelyssäni erityisesti sukupuoleen, ruumiillisuuteen ja valtasuhteisiin. Koska taustani ja henkilökohtainen suhde näyttelyn sijaintiin on niin vahvasti läsnä, en voi olla huomioimatta sitä näyttelyteoksissani ja osallistumisessani näyttelyyn. Lähestyn teemaa kuitenkin kriittisesti niin omaa kotipaikkaani ja -ympäristöäni kuin laajemmin yhteiskuntaa ja esimerkiksi kansallisuuden representaatioita kohtaan. Oman identiteetin takia olen myös kokenut ulkopuolisuutta, joten näyttelyssä käsittelen ja materialisoin näitä kokemuksia suhteessa näyttelyn paikkaan sekä sijaintiin kotiseudullani", Järvinen kertoo.

 

Yläkuvassa vasemmalta teokset J, U, S, S, I (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, 2019) ja ”Myydään! En halua sitä enää sen nykyisen maineensa takia.”, hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka 2019). Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.
 

Yläkuvassa vasemmalta teokset J, U, S, S, I (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, 2019) ja ”Myydään! En halua sitä enää sen nykyisen maineensa takia.”, hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka 2019). Alhaalla vasemmalla yksityiskohta teoksesta BFF (hiekkavalettu alumiini, alumiinilanka, ruostumaton teräs, 2020). Kuvat: Saarijärven museo, Janne Timperi.