Home >> Saarijärven museo >> Tapperien Taideseura Ry
Tapperien Taideseura ry
Tapperit Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Juholassa 1960-luvulla.
 

Vasemmalta Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Tapper Juholassa 1960-luvulla. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Tapperien Taideseura ry

 

Tapperien taiteilijaveljesten synnyinkoti Juhola (aluekartta ja maastoreitti pdf-tiedostona) on Saarijärven Tarvaalassa. Kun Juholassa ei kukaan enää vakituisesti asunut, järjesteltiin tila ja rakennukset Saarijärven kaupungin hallintaan.  Samaan järjestelyyn liittyen perustettiin 1993 Tapperien Taideseura ry.

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea taidetta sekä taiteen ja luovuuden tutkimusta. Puheenjohtajina ovat toimineet Eila Tiainen, Kalevi Kivistö, Veikko Hyytiäinen ja Erkki Laatikainen sekä Pekka Mäkelä. Yhdistyksen kaupungin edustaja on museonjohtaja Kari Kotilainen. Veljeksistä kolme on haudattu Saarijärvelle sukuhautaan Vihtorin ja Ainon viereen ja yksi Tampereelle.

Yhdistys toimii laaja-alaisesti kaupungin kanssa yhdessä Juholan kotilaa koskevissa asioissa ja veljesten tuotannon tallentamissa ja digitoimisessa tutkijoiden käyttöön. Aineisto on sijoitettuna Saarijärven museoon, sillä Tapperit ovat tunnettu osa Saarijärven ja Suomen historiaa. Seura keräsi alkupääoman Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahastoon ja Tapperin taiteilijaveljesten rahasto perustettiin vuonna 2004. Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n Nimikko-jäseneksi kuuluvan seuran logon on suunnitellut lavastaja Yrjö Tapper ja seuralla on käytössään akateemikko Kain Tapperin valmistama mitali. Seuran hallitus on myöntänyt sen veljesten taiteenaloilla ja hengessä toimineille henkilöille seuraavina juhlavuosina:

  • 1993: Eero Hyvämäki, Juhani Pallasmaa, Matti Sanaksenaho ja Kalevi Kivistö
  • 2003: Samuli Heimonen, Natalie Minnevik ja Viivi Luik
  • 2009: Pasi Erik Karjula, Sirkku Peltola ja Petteri Laiti
  • 2014: Radoslaw Gryta, Milla Ollikainen ja Janne Heinonen

 

Taideseuran hallitus vuonna 2020

 

puheenjohtaja Eeva Kuusela
varapuheenjohtaja Kari Kotilainen
sihteeri ja taloudenhoitaja Riitta Lintunen
asiamies Markku Koskenlahti
suvun edustaja Terjo Kiljunen
toiminnantarkastajat Maire Hyvönen, varalla Hannu Jakoaho

 

Yhteystiedot ja jäsenmaksut

 

Tapperien Taideseura ry
Y-tunnus: 0983582-1
Jäsenmaksut tilille FI92 4766 1020 0025 76. Muista liittää mukaan yhteystietosi.
Jäsenmaksu on 15,00 €/vuosi, henkilön ainaisjäsenmaksu on 100,00 €, kannatusjäsenmaksu 150,00€ /vuosi. Yritysten ja yhteisöjen kannatusjäsenmaksu on 500,00 €/vuosi

 
 

 

Kirsi Tapper – Veistoksia. Juholan residenssitaiteilijan 60-vuotisjuhlanäyttely oli esillä Galleria Jarskassa 15.6.–18.8.2019

 

Kirsi Tapperin veistoksia Juholan Galleria Jarskassa. Kuvat: SM / JT.
 
Galleria Jarskassa esillä olleen näyttelyn teoksissa näkyy Kirsi Tapperin lempiaihe eli hevoset. Mukana on taiteilijan tyyliin myös aimo annos huumoria. Troikkanov-teoksen (2019, puu ja väri) hevosella on selässään ranskanbulldoggi-kolmikko. Kuvat: SM / JT.

 

Tapperien Juholan pitkäaikainen residenssitaiteilija Kirsi Tapper omisti Galleria Jarskassa esillä olleen 60-vuotisjuhlanäyttelyn mummulleen, Tapperin taiteilijaveljesten äidille Aino Tapperille. Hänen syntymästään tulee vuonna 2019 kuluneeksi 120 vuotta. Näyttelyä tuki Taiteen keskustoimikunta.

"Olen kuvataiteilija, koska se on minulle kutsumusammatti. Puu on taideteosteni materiaali. Puuta on helposti saatavilla ja siitä voi tehdä sirompiakin aiheita. Tekniikkani on melko hidas; vuolen puukolla. Haen teosteni aiheet oman elämäni tapahtumista. Hevonen on ollut pitkään lempiaiheitani. Minulla oli hevonen 14 vuotta. Olen luonnonläheinen ihminen ja melko spontaani. Mottoni on: Kun huonosti käy, niin hyvin käy. Elämässä mennään pikkurapakosta kuivalle maalle ja sitten voi tulla iso rapakko eteen tai pienempi jälleen. Pyrin pelkistykseen ja huumoriin. Hyvä taideteos muistuttaa mielestäni runoa, tavoittaa näkymättömän", Kirsi Tapper kertoi näyttelyluettelon esipuheessa.