Home >> Saarijärven museo >> Tapperien Taideseura Ry
Tapperien Taideseura ry
Tapperit Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Juholassa 1960-luvulla.
 

Vasemmalta Yrjö, Marko, Harri, Vihtori ja Kain Tapper Juholassa 1960-luvulla. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Tapperien Taideseura ry

 

Tapperien taiteilijaveljesten synnyinkoti Juhola (aluekartta ja maastoreitti pdf-tiedostona) on Saarijärven Tarvaalassa. Kun Juholassa ei kukaan enää vakituisesti asunut, järjesteltiin tila ja rakennukset Saarijärven kaupungin hallintaan. Samaan järjestelyyn liittyen perustettiin 1993 Tapperien Taideseura ry. Yhdistyksen perustamista edeltäneisiin toimintaperiaate- ja sääntöluonnoksiin pääsee tutustumaan tästä ja tästä linkistä (pdf).

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea taidetta sekä taiteen ja luovuuden tutkimusta. Puheenjohtajina ovat toimineet Eila Tiainen, Kalevi Kivistö, Veikko Hyytiäinen ja Erkki Laatikainen sekä Pekka Mäkelä. Yhdistyksen kaupungin edustaja on museotoimenjohtaja Kirsi Hänninen. Veljeksistä kolme on haudattu Saarijärvelle sukuhautaan Vihtorin ja Ainon viereen ja yksi Tampereelle.

Yhdistys toimii laaja-alaisesti kaupungin kanssa yhdessä Juholan kotilaa koskevissa asioissa ja veljesten tuotannon tallentamissa ja digitoimisessa tutkijoiden käyttöön. Aineisto on sijoitettuna Saarijärven museoon, sillä Tapperit ovat tunnettu osa Saarijärven ja Suomen historiaa. Seura keräsi alkupääoman Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahastoon ja Tapperin taiteilijaveljesten rahasto perustettiin vuonna 2004. Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:n Nimikko-jäseneksi kuuluvan seuran logon on suunnitellut lavastaja Yrjö Tapper ja seuralla on käytössään akateemikko Kain Tapperin valmistama mitali. Seuran hallitus on myöntänyt sen veljesten taiteenaloilla ja hengessä toimineille henkilöille seuraavina juhlavuosina:

  • 1993: Eero Hyvämäki, Juhani Pallasmaa, Matti Sanaksenaho ja Kalevi Kivistö
  • 2003: Samuli Heimonen, Natalie Minnevik ja Viivi Luik
  • 2009: Pasi Erik Karjula, Sirkku Peltola ja Petteri Laiti
  • 2014: Radoslaw Gryta, Milla Ollikainen ja Janne Heinonen

 

Taideseuran hallitus vuonna 2021

 

puheenjohtaja Eeva Kuusela
sihteeri ja taloudenhoitaja Riitta Lintunen
Tarvaalan kylän ja Tapper-ryhmän edustaja Markku Koskenlahti
suvun edustaja Terjo Kiljunen
asiantuntija, kuvataide Hannu Castrén
asiantuntija, kirjallisuus Mikko Keskinen
asiantuntija, esittävä taide Pasi Saarinen
asiantuntija, koulutus ja tutkimus Esa Sironen
toiminnantarkastajat Maire Hyvönen, varalla Hannu Jakoaho

 

Yhteystiedot ja jäsenmaksut

 

Tapperien Taideseura ry
Y-tunnus: 0983582-1
Jäsenmaksut tilille FI92 4766 1020 0025 76. Muista liittää mukaan yhteystietosi.
Jäsenmaksu on 15,00 €/vuosi, henkilön ainaisjäsenmaksu on 100,00 €, kannatusjäsenmaksu 150,00€ /vuosi. Yritysten ja yhteisöjen kannatusjäsenmaksu on 500,00 €/vuosi

 
 

 

Kuvanveistäjä Pekka Pitkänen Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 12.6.–15.8.2021

 

sm_pekka_pitkanen_jarska.jpg
 

Galleria Jarskassa nähdään kuvanveistäjä Pekka Pitkäseltä pronssisia, puu-valurautaisia ja yhdistelmätekniikalla toteutettuja teoksia. Kuva: SM / JT.

 

Vuonna 1950 Jyväskylässä syntynyt kuvanveistäjä Pekka Pitkänen on kesän 2021 taiteilija Tapperien Juholan Galleria Jarskassa.

Pekka Pitkänen asuu ja työskentelee Sipoon Martinkylässä. Pitkänen on sukupolvensa keskeisiä taiteilijoita, jonka viime näyttelyt ovat olleet Helsingin Ruoholahdenrannan Forum Boxissa. Syksyllä 2020 galleriassa oli esillä Pitkäsen taiteilijauran 50-vuotisjuhlanäyttely. Hän on kuulunut osuuskuntana toimivan näyttelytilan taiteilijavetoiseen ydinjoukkoon alusta asti. Pitkänen löysi tilan yhdessä akateemikko Kain Tapperin (6.6.1930–17.8.2004) kanssa pitkän etsinnän jälkeen noin 20 vuotta sitten. Pekka Pitkänen toimi vuosia myös Kain Tapperin ateljeeapulaisena.

Pronssi on Pekka Pitkäsen oman veistotaiteen perusmateriaali, vaikka joissakin hänen teoksissaan on myös kangasta ja nahkaa. Jyväskyläläisen kenkätehtailijan lapsenlapsi tutustui nahkaan ja sen tuoksuun jo lapsena. "Ihmiskunta on muokannut pronssista esteettisiä teoksia tuhansia vuosia, ei se hakeminen yhtäkkiä lopu. Myös minä pysyn omassa linnunlaulussani", Pitkänen on summannut taiteen tekemisensä materiaaliydintä. Jarskassa Pitkäseltä nähdään pronssiveistoksia, puuteoksia ja sekatekniikalla toteutettuja reliefejä.

Pitkänen piirtää, lukee paljon historiaa ja seuraa erityisesti tähtitiedettä – jälkimmäiset myös tuovat innoituksen omaan taiteeseen. Koti Sipoon avarien peltojen äärellä on erityisen otollinen tähtiä tutkivalle taiteilijalle. Häntä kiinnostaa aika, ajan käsite ja äärettömyys.

Lähde: "Kuvanveistäjän pitkä polku" HS 13.3.2020.

Tapperien Juhola ja Galleria Jarska
Avoinna 12.6.–15.8.2021 la–su 12–16
Ryöppäläntie 59
43130 Saarijärvi

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Saarijärven museon, Tapperien Taideseura ry:n ja Saarijärven museon ystävät ry:n kanssa.

  

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.