Home >> Vaella
Vaella
Saarijärven kaunis luonto mäkisine maastoineen ja vesistöineen tarjoaa ihanteelliset olosuhteet liikkua luonnossa sekä kesällä että talvella.

 

047.jpg
 

 

Keski-Suomen maakuntauran vaellus- ja latureitit Saarijärvellä

Maakuntauran osuudella Saarijärvi - Pyhä-Häkin kansallispuisto - Kannonkoski on latu- ja vaellusreittiä Saarijärven alueella yhteensä n. 40 km.

Reitin varrella sijaitsevat seuraavat taukopaikat:
Vuosjoki 8 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, pöytäpenkki, kuivakäymälä)
Kouranjärvi 16 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, ulkonuotiopaikka, kuivakäymälä)
Tiilikka 22 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, ulkonuotiopaikka, kuivakäymälä) sekä
Iso-Kotajärvi 34 km Saarijärveltä Pyhä-Häkin kansallispuistossa (keittokatos, polttopuuvaja, kuivakäymälä.)

Maakuntauran kartta
 

Pyhä-Häkin kansallispuisto

Pyhä-Häkin kansallispuistossa ja sen lähialueella on merkittyjä polkuja yli 20 km. Puisto sopii retkeilykohteeksi myös talvella. Polut alkavat kansallispuiston opastuspisteeltä Saarijärvi - Viitasaari tien varresta.

Rengasreitit:
Riihinevan polku 1,4 km,  merkitty maastoon vihreillä maalitäplillä.
Mastomäen polku 3,2 km, merkitty maastoon oransseilla maalitäplillä. Aikaa reitin kieritämiseen kuluu reilu tunti.
Kotajärven polku 6,5 km, merkitty maastoon punaisin maalitäplin. Kulkee osittain samaa reittiä Mastomäen polun kanssa. Kierrokseen on hyvä varata aikaa noin 2,5 tuntia.
Tulijärven polku  17 km,  merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Kulkee osittain samaa reittiä Kotajärven polun kanssa ja osittain puistoa ympäröivässä talousmetsässä.

Muut reitit:
Puiston halki kulkee sinisin maalipilkuin merkitty vaellusreitti, Keski-Suomen maakuntaura.

Lisätietoja reiteistä ja Pyhä-Häkin kansallispuistosta
http://www.luontoon.fi/pyha-hakki

Pyhä-Häkin retkikartta

Lisätietoja luontokohteista ym. matkailun sivuilta Visit Saarijärvi.

 

Kesäreitit

Patikointiin sopivia kesäajan luontoreittejä ovat myös Kulhanvuoren Syväojan rotkon reitti (n. 3 km) Mahlun Konttimäessä, Runebergin polku Kolkanlahdessa ja Julmien Lampien ympäristössä (pisin osuus n. 10 km).

Kulhan vuori ja Syvänojan rotko
Kulhanvuori sijaitsee Saarijärvellä Konttimäen kylässä. Se kohoaa 60 metrin korkeuteen ympäristöstään ja 260 metrin korkeuteen meren pinnasta. Syväojan rotko on runsaan kilometrin mittainen laakso korkeine kallioseinämineen, joista jää ei sula keskikesälläkään.
Kulhanvuoren ja Syväojan rotkon maastossa on 3,5 km merkitty, vaihteleva ja osaksi vaativa retkeilyreitti. Talvikaudella alueen halki kulkee Keski-Suomen maakuntauraan kuuluva hiihtoreitti Saarijärveltä Multian suuntaan.

Kulhan Syvänojan reittikartta

Julmat lammit ja Runebergin polku
Julmat Lammit sijaitsevat Saarijärvi-Kokkola -maantien varressa noin 9 km Saarijärven keskustasta Kokkolan suuntaan. Lampialueella kiertää vajaan 3 kilometrin mittainen maalilla merkitty kävelyreitti. Alueen 12 lammesta retkeilykäytössä on nykyään kolme ensimmäistä lampea ympäristöineen.   
Julmien lampien kävelyreitti on osana Kolkanlahden maastossa kiertävää ns. Runebergin luontopolkua, kokonaispituudeltaan noin 12 km.  Reitti on merkitty maastoon sinisin tolppamerkein.